Verkleuren of vervormen de bladeren van jouw tuin- of kamerplanten en ontdek je kleine, wollige insecten? Dan is de kans groot dat je last hebt van wolluis. Ontdek onze handige tips en producten om wolluis op jouw kamer- en tuinplanten te bestrijden.

Wat is wolluis?

De wolluis is een 3 tot 6 mm lange luis met een wollige laag en komt vooral voor op kamerplanten. De mannetjes en vrouwtjes wolluis lijken niet op elkaar. Waar het vrouwtje een witte waas over het lijfje heeft en haar hele leven lang blijft lijken op een larf, verandert het mannetje van uiterlijk en krijgt zelfs vleugeltjes. De mannetjes kunnen hierdoor lijken op een wesp.

Wolluis biologisch bestrijden

Je kunt de wolluis op verschillende manieren bestrijden. Kies er bijvoorbeeld voor om jouw planten met een krachtige plantenspuit met water te besproeien, zodat de luizen en eitjes van de plant afglijden. Spuit de plant elke dag, totdat de wolluizen verdwenen zijn.

Ook heeft Pokon handige producten waarmee je insecten snel en effectief op een biologische manier kunt bestrijden. Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Spray is 100% biologisch en is geschikt om wolluis te bestrijden op kamerplanten.

Wolluis actieve periode

In de zomer legt de wolluis eitjes en bij temperaturen boven de 22 graden ontwikkelen de wolluizen zich dan ook in razend tempo. De kans is dus het grootst dat je in de warme maanden last krijgt van een wolluisplaag. In de wintermaanden hebben tuinplanten minder last van de wolluis, aangezien deze dan minder tot niet groeien. Planten die binnen staan of in de kas groeien, kunnen ook in de winter last hebben van de wolluis.

Schadebeeld wolluis

De wolluis zuigt zich vol met floëem (het systeem dat een plant gebruikt om voedingsstoffen te transporteren), waardoor de plant minder goed groeit en vervormde of verkleurde bladeren krijgt. Wanneer dit gebeurt zullen de bladeren van gezond groen, naar geel of bruin kleuren. Ook scheidt de wolluis honingdauw af, waardoor er sneller schimmels in je plant zullen groeien. Daarnaast kan het voorkomen dat bloemen of vruchten afsterven of vallen. Wanneer je dit schadebeeld signaleert, is de kans dus groot dat de wolluis schade toebrengt aan jouw tuin- of kamerplanten.

Oorzaak wolluis

  • Droge lucht: wolluizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan.
  • Minder sterke planten: wolluizen komen voor in planten die minder vitaal zijn. Dit kun je voorkomen door je kamerplant of tuinplant regelmatig van voeding en voldoende water te voorzien. Start ook altijd met een goede potgrond.

Gevoelige planten wolluis

In principe kan de wolluis op elke kamerplant worden aangetroffen. Toch is er een aantal tuin- en kamerplanten dat extra gevoelig is voor de wolluis. Zo tref je de wolluis sneller aan op de/het: bromelia, orchidee, cactus, Kaaps viooltje, crassula, Sint Jozefplant, croton, cyclaam, ananasplant en bananenplant. Ook op jouw tuinplanten kan de wolluis voorkomen. Extra gevoelige tuinplanten zijn de: passiebloem, olijfboom, hibiscus, varen, druivenplant en bamboe. Ontdek welke luizen jouw kamerplanten of tuinplanten teisteren.

Dit heb je nodig:

filter%5Btags.tag%5D=wolluis