Zijn de bladeren van jouw kamerplanten en tuinplanten beschadigd en ontdek je kleine, witte motjes op je planten? Dan is de kans groot dat je last hebt van witte vliegen.

Ontdek onze handige tips en producten om witte vliegen in huis en tuin te voorkomen en te bestrijden.

Wat is een witte vlieg?

Een witte vlieg is een klein, wit insect dat zich voedt met het sap van planten. Een witte vlieg wordt ook wel de motluis genoemd. Het lijfje is slechts 2 tot 3 mm groot, maar dankzij de grote, transparante of witte vleugels is de witte vlieg goed te zien. 

De witte vlieg vind je vaak terug aan de onderkant van bladeren van planten, waar ze hun eitjes achterlaten. Dankzij hun toxische speeksel en de kleverige afscheiding die ze produceren, beschadigen ze de bladeren van jouw kamerplanten en tuinplanten. De witte vlieg leeft in grote groepen samen en kan daardoor jouw plant volledig beschadigen. Het blad kan gaan vergelen, verwelken en uiteindelijk afsterven.

Hoe bestrijd je witte vliegen?

Heb je last van een aantal witte vliegen? Dan kun je proberen met een krachtige koude straal de beestjes van je plant af te spoelen. Spot je ook eitjes op de bladeren? Probeer ze te verwijderen of knip deze bladeren van je plant af. Ook kun je Pokon Bio Vangplaatjes plaatsen rondom je plan om de vliegjes te vangen. 

Wanneer je last hebt van een grote plaag witte vliegen is het zaak om direct in actie te komen. De witte vlieg verspreidt zich enorm snel, hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter. De volgende gewasbeschermingsproducten zijn biologisch en effectief tegen witte vliegen:

Pokon Bio Tegen Insecten Spray (800ml)
Pokon Bio Tegen Insecten Spray is 100% biologisch en is geschikt om witte vliegen binnen en buiten te bestrijden. Spray op je kamerplant of tuinplant en je zult al snel effect merken!

Pokon Bio Tegen Insecten Concentraat (225ml)
Pokon Bio Tegen Insecten Concentraat moet je in tegenstelling tot de spray eerst mengen met water. Het concentraat is 100% biologisch en is geschikt om witte vliegen binnen en buiten te bestrijden.

Hardnekkige witte vliegen
Heb je buiten een hardnekkige witte vliegen plaag? Dan kun je ook Pokon Tegen Hardnekkige Insecten Concentraat overwegen. Heb je binnen een hardnekkige bladluizenplaag? Dan kun je ook kiezen voor Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Concentraat of Spray.

Witte vliegen voorkomen

Het is lastig om de witte vlieg te voorkomen gezien hij zich vliegend verspreid. Wat je wel kunt doen: 

  • Houd de luchtvochtigheid hoog, de witte vlieg houdt namelijk van een lagere luchtvochtigheid.
  • Sommige insecten zijn dol op witte vliegen en helpen jou graag een handje om deze vliegjes te bestrijden. De sluipwesp is er daar één van en kun je aantrekken door bijvoorbeeld dille of goudsbloemen naast jouw beschadigde plant te zetten of een stapel dood houtafval in de tuin te plaatsen.
  • Versterk je planten. Zet je planten in de juiste potgrond en gebruik regelmatig voeding. Zo worden jouw planten meer weerbaar tegen plagen en ziektes.

Dit heb je nodig:

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=witte%20vlieg