De smeerwortel vind je in de moestuin tussen jouw andere planten of tussen de bestrating. Dit onkruid kan erg lastig te bestrijden zijn, omdat de plant tot diep in de grond wortelt. Gelukkig kun je een aantal acties ondernemen om de smeerwortel te voorkom of bestrijden. Lees verder voor onze tips om de smeerwortel aan te pakken.

Wat is smeerwortel?

De smeerwortel is een winterharde, vaste plant en kan tot 80 centimeter hoog worden. Op de gehele plant bevinden zich kleine, stugge haartjes. De wortels gaan diep de grond in en zijn tot wel 25 centimeter lang. Je herkent de smeerwortel aan de witte of paarsroze bloemetjes en ovale bladeren. De haartjes op de bladeren kunnen jeuk veroorzaken bij aanraking.

Tip: De smeerwortel is ook ergens goed voor! Zowel de blaadjes als de wortels van de smeerwortel zijn eetbaar en hebben een genezende werking op (snij)wonden. De oude Grieken maakten al gebruik van de smeerwortel om zo wonden te genezen.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de smeerwortel te voorkomen of te bestrijden. Je kunt proberen de uitzaaiing van de smeerwortel te voorkomen door de bloemen direct na de bloei te verwijderen. Op deze manier kunnen er geen zaden worden aangemaakt. De al bestaande smeerwortel kan worden verwijderd door deze te wieden. Gebruik hiervoor een onkruidsteker, zoals een penwortelsteker. Zorg dat je de smeerwortel op tijd aanpakt, zodat dit onkruid de rest van je planten niet in de weg gaat zitten.

Onze oplossing

Lukt het niet om de smeerwortel te voorkomen of te verwijderen met de hand? Kies dan voor een professionele onkruidverdelger. Je kunt hiervoor gebruik maken van de Pokon Tegen Onkruid Spray. Deze spray bestrijdt de bovengrondse delen van de smeerwortel snel en effectief. Je kunt de spray gebruiken in zowel de moestuin als tussen de bestrating.

Tegen Onkruid Concentraat 225ml

Pokon Tegen Onkruid Concentraat bestrijdt snel en effectief alle bovengrondse delen van het onkruid.

Tegen Onkruid Spray 1L

Pokon Tegen Onkruid Spray bestrijdt snel en effectief alle bovengrondse delen van het onkruid tussen bestrating, beplanting en in moestuin.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.