Gewone smeerwortel, ook wel symphytum officinale, kun je aantreffen in de moestuin tussen jouw andere planten of tussen bestrating. Dit onkruid kan erg lastig te bestrijden zijn, omdat de plant tot diep in de grond wortelt. Gelukkig kun je een aantal acties ondernemen om de smeerwortel te voorkom of bestrijden. Lees verder voor onze tips om de smeerwortel aan te pakken.

Wat is smeerwortel?

De smeerwortel is een winterharde, vaste plant en kan tot 1 meter hoog worden. Op de gehele plant bevinden zich kleine, stugge haartjes. De wortels gaan diep de grond in en zijn tot wel 25 centimeter lang. Je herkent de smeerwortel aan de witte of paarsroze bloemetjes, die bloeien van mei t/m augustus, en de ovale bladeren. De haartjes op de bladeren kunnen jeuk veroorzaken bij aanraking.

Tip: Jonge bladeren van de smeerwortel zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden in soep of als groente. Wist je dat de bladeren ook een genezende werking op (snij)wonden hebben? De oude Grieken maakten al gebruik van smeerwortel om zo wonden te genezen.

Wat kun je zelf doen?

Smeerwortel is zeer lastig te verwijderen door de krachtige en diepe penwortel. Het beste is de plant met wortel en al er uit te steken. Gebruik hiervoor een onkruidsteker, zoals een penwortelsteker. Zorg dat je de smeerwortel op tijd aanpakt, zodat dit onkruid de rest van je planten niet in de weg gaat zitten.

Wil je de smeerwortel wel, maar liever niet door je hele tuin? Zaailingen kun je proberen te voorkomen door de bloemen direct naar de bloei te verwijderen. Op deze manier kunnen er geen zaden worden aangemaakt. 

Smeerwortel bestrijden

Lukt het niet om smeerwortel te voorkomen of te verwijderen met de hand? Kies dan voor een professionele onkruidverdelger. Je kunt hiervoor gebruik maken van Pokon Tegen Onkruid Spray. Deze spray bestrijdt de bovengrondse delen van de smeerwortel snel en effectief. Je kunt de spray gebruiken in zowel de moestuin, tussen beplanting of tussen de bestrating. Voor onverharde terreinen kun je ook gebruik maken van Pokon Tegen Hardnekkig Onkruid

Dit heb je nodig:

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=smeerwortel