Insecten bestrijden

Merk je dat de bladeren van jouw kamerplanten of tuin planten van kleur veranderen? Groeien je planten minder goed dan voorheen of zie je kleine beestjes tussen de bladeren? Dan is de kans groot dat je last hebt van insecten op je kamerplanten of tuinplanten. Je ontdekt op deze pagina wie deze plantvernielers zijn en hoe je ze het beste kunt bestrijden en voorkomen.

Voorkomen van een insectenplaag

Wil je insecten in je tuin- of kamerplanten voorkomen? Dan is het per insect afhankelijk welke acties je het beste in kunt zetten. Onderstaande handelingen werken in vrijwel elk geval bij het voorkomen van insecten.

 • Sterk geurende planten: insecten hebben vaak een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie. Als je deze planten in de buurt neerzet van jouw aangetaste planten, blijven de meeste insecten weg.
 • Koud water: besproei je kamerplanten en tuinplanten regelmatig met koud water, daarmee spoel je insecten weg.
 • Insecten direct verwijderen: Kijk regelmatig de planten in de tuin na en verwijder direct gevonden insecten.
 • Plantjes afdekken: vooral jonge plantjes zijn in trek bij insecten. Dek stekjes en plantjes daarom af om te voorkomen dat er tussen jouw plantjes eitjes kunnen worden gelegd.
 • Vogelhuisje en vogelvoer: lok extra veel vogels naar jouw tuin met vogelvoer en/of een vogelhuisje. Rupsen bevatten bijvoorbeeld een hoog proteïnegehalte en zijn daarom - samen met een aantal andere insectensoorten - het favoriete maaltje voor veel vogels

Insecten biologisch bestrijden

Heb je helaas insecten op je tuinplant of kamerplant waargenomen? Zet de aangetaste plant dan eerst op enige afstand van andere (onaangetaste) planten voordat je je plant op een biologische manier met onderstaande producten behandelt.

Pokon Bio Tegen Insecten Spray (800ml)
De Pokon Bio Tegen Insecten Spray is 100% biologisch en is geschikt om insecten binnen en buiten te bestrijden. Spray de Pokon Tegen Insecten Spray op je kamerplant of tuinplant en je zult al snel effect merken!

Pokon Bio Tegen Insecten Concentraat (200ml)
Het Pokon Bio Tegen Insecten Concentraat moet je in tegenstelling tot de spray eerst mengen met water. Het concentraat is 100% biologisch en is geschikt om insecten binnen en buiten te bestrijden.

Hardnekkige insecten
Heb je buiten een hardnekkige bladluizenplaag? Dan kun je ook Pokon Tegen Hardnekkige Insecten spray of concentraat overwegen. Heb je binnen een hardnekkige bladluizenplaag? Dan kun je ook kiezen voor Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten concentraat of spray. En bekijk ook eens onze Pokon Bio Bladinsecten Capsules, deze plantkuur zorgt ervoor dat die vervelende potgrondvliegjes verdwijnen.

Bladluis

Bladluis komt voor in allerlei kleuren en op verschillende soorten kamer- en tuinplanten. Je ziet ze vaak op rozen en fruitbomen, maar ze komen ook op kamerplanten voor.

 • Grootte: tussen de 1 en 7 millimeter
 • Kleur: groen, wit, zwart, geel, rood en paars
 • Uiterlijke kenmerken: zacht en peervormig lichaam, met aan het achterlijf twee buisvormige vleugels
 • Schade: roetdauw, honingdauw, groeistoornis, verdroging, gele bladeren en vervormingen

Lees meer over bladluis

Overige luizen

Naast bladluizen, komen ook wolluizen, schildluizen en dopluizen veel voor op planten. De wolluis heeft een wollige laag en komt vooral voor op luisgevoelige kamerplanten, zoals de ananasplant, bromelia’s en orchideeën.

De schildluis lijkt op de wolluis, maar is platter, kleiner en langwerpiger. Deze luis komt voor op planten met een houtige stam, orchideeën of palmsoorten, zoals de Kentiapalm. De dopluis heeft - in tegenstelling tot de schildluis - een schild dat met het lichaam vergroeid is. Ook deze vind je op palmsoorten en orchideeën. Klik hier voor een volledig overzicht van luisgevoelige tuinplanten.

Witte vlieg

De witte vlieg, ook wel bekend als de motluis, vind je vaak terug aan de onderkant van bladeren van planten, waar ze hun eitjes achterlaten. Moestuingewassen zijn erg gevoelig voor deze kleine vlieg, waaronder boerenkool. Verder zijn alle kamerplanten met zacht blad een geschikte gastheer voor de witte vlieg. Deze vlieg leeft in grote groepen en kan daardoor jouw plant in korte tijd erg beschadigen.

 • Grootte: tussen de 1 en 3 mm
 • Kleur: wit/geel
 • Uiterlijke kenmerken: 7-ledige antennen en 4 grote wasachtige vleugels
 • Schade: groeivermindering, honingdauw en vervuiling

Lees meer over witte vlieg

Rupsen

Rupsen zijn larven en komen voor in veel (moes)tuinen. Zodra het eitje is uitgekomen, zal de larve zoveel mogelijk plantaardig voedsel eten om snel te kunnen groeien. Ze zijn dan ook dol op bladeren, scheuten en plantenwortels.

 • Grootte: tussen de 1 en 5 centimeter
 • Kleur: verschillend per rups, maar meestal groen/geel of bruin
 • Uiterlijke kenmerken: verschillend per rups
 • Schade: verbleking van bladeren, dode bladeren, kale takken

De buxusrups is één van de veel voorkomende rupsen in de tuin en kan in korte tijd veel schade aanbrengen aan jouw buxus.

Buxusmot

In zijn korte leventje van slechts 8 dagen legt een buxusmot tot wel 800 eitjes onder de bladeren van een buxus. In een paar weken tijd kan je hele buxus kaalgevreten worden door de buxusmot.

 • Grootte: 3 tot 4 centimeter
 • Kleur: wit/bruin
 • Uiterlijke kenmerken: wit lijfje, witte vleugels met bruine rand
 • Schade: dode blaadjes, kale takken

Lees meer over de buxusmot

Taxuskever

De kevers zijn de grootste groep binnen de insecten. In tegenstelling tot de meeste insecten, zijn het niet de kevers zelf, maar de larven die de meeste schade aanbrengen in de tuin. Deze verschuilen zich in plantenwortels waardoor ze veel schade aan kunnen brengen aan een plant. De kever eet ook bloemen en nectar. Iedere kever en larve voedt zich weer met een andere plantensoort.

 • Grootte: tussen de 9 en 11 millimeter
 • Kleur: bruinzwart met gele vlekjes
 • Uiterlijke kenmerken: lange snuit en dekschilden die zijn vergroeid met het lichaam
 • Schade: ronde happen die aan de bladranden te zien zijn

Lees meer over de taxuskever

Spint/Mijt

Spint is de infectie van kleine mijten. Deze kleine insecten komen in groepen van honderd tot duizenden mijten bij elkaar en zijn te vinden aan de onderkant van de bladeren van tuinplanten en moestuingewassen. Mijten komen het vaakst voor tijdens warme en droge periodes. Ze bevinden zich dan in een stevig spinsel en zuigen de plantensappen op. Hierdoor ontstaan er gele spikkels op de bladeren. De planten zullen uiteindelijk vergelen, verdorren en op de grond vallen.

 • Grootte: ongeveer 0,5 mm
 • Kleur: witgeel tot roodbruin
 • Uiterlijke kenmerken: donkergroene vlakken op de zijkant van het lijfje
 • Schade: gele spikkels op bladeren, vergeelde en verdorde planten

Lees meer over spint/mijten

Varenrouwmug

Varenrouwmuggen zijn kleine muggen van 2 tot 3 mm groot. Je vindt deze muggen in warme en vochtige omstandigheden. Ze leggen eitjes in de potgrond. De larven van de varenrouwmug zijn glasachtig tot wit van kleur en hebben een donkere kop. Ze zijn te vinden in de grond van de planten, bij de wortels of op en in de stengel.

 • Grootte: ongeveer 2 tot 3 mm
 • Kleur: donker van kleur
 • Uiterlijke kenmerken: zwart geaderde vleugels met een specifieke tekening
 • Schade: groeiremming of afsterven van stekken

Lees meer over de varenrouwmug

Producten

Met deze producten ben je snel van de insecten in jouw planten af. Bekijk hier al onze Pokon insecten producten.

Tegen Hardnekkige Insecten Insect-Ex Concentraat 250ml

Het Pokon Tegen Hardnekkige Insecten concentraat (Insect-ex) bestrijdt onder andere (buxus)rupsen, bladluizen, witte vliegen en tripsen. Het concentraat is geschikt om te gebruiken op groente, fruit, kamerplanten en buitenplanten en heeft een nawerking van 14 dagen.

Bio Tegen Insecten Polysect GYO Spray 800ml

Pokon Bio Tegen Insecten Spray kan van februari tot oktober gebruikt worden, zodra de eerste insecten of symptomen waarneembaar zijn. Het product bestrijdt snel en effectief zowel de eitjes, larven als de adulten (volwassen insecten) van bladluizen, schildluizen, dopluizen, spintmijten en wi­tte vliegen. Geschikt voor moestuin, fruit- en sierplanten.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.