Schuimbeestje

Ontdek je slijmerige schuimhoopjes die aan je planten kleven? Dan is de kans groot dat je last hebt van het schuim/spuugbeestje. Net als de bladluis, zuigt dit beestje het plantensap uit de jouw planten, wat schade kan veroorzaken. Lees in dit artikel hoe je het schuimbeestje kan herkennen en bestrijden.

Wat is het schuimbeestje?

Schuimbeestjes, ook wel schuimcicade of spuugbeestjes genoemd, zijn kleine insecten die zich voeden met plantensappen. Ze zijn ongeveer 3 tot 6 millimeter lang en hebben een groen of zwart lichaam. Schuimbeestjes vind je voornamelijk in de lente tussen de bladeren en takken van jouw beplanting. Schuimbeestjes leggen hun eitjes in groepen op de onderkant van bladeren. De eitjes komen uit en de nimfen beginnen zich te voeden met de plantensappen. De nimfen produceren een schuimlaag om zich in te beschermen tegen vijanden en weersinvloeden. De schuimlaag bestaat uit luchtbellen en een kleverige stof die de nimfen uitscheiden. Hieraan heeft het beestje zijn naam te danken, het lijkt alsof iemand met zeepsop jouw planten schoon heeft proberen te maken. Dit schuim wordt gebruikt als cocon om zichzelf te beschermen.

Schade aan jouw planten

Schuimbeestjes kunnen veel schade aanrichten aan planten. Ze zuigen de sap uit de bladeren, waardoor de bladeren geel worden, verwelken en uiteindelijk afsterven. Schuimbeestjes kunnen ook de groei van planten afremmen en de plant gevoeliger maken voor andere ziekten.

Schuimbeestjes bestrijden

Het zijn dus de larven van het schuimbeestje die schade aan richten. Na de lente zal je daarom weinig tot geen last meer van deze beestjes hebben. 

Je kunt dit het schuimbeestje bestrijden door:

  • Een krachtige waterstraal op jouw planten te zetten, zodat je ze van de plant af spoelt. 
  • Je kunt de beestjes ook met de hand uit het schuim trekken, maar dit is wel veel werk.