Buxusmot voorkomen

Al jaren hebben we in Nederland last van de buxusmot. Vrijwel elk voorjaar spotten we deze insecten weer in onze buxus en kan de buxusmot de hele zomer en tot in het najaar actief blijven.

De buxusmot vindt haar oorsprong in de buxusrups, die na 4 weken in een mot verandert. De rups vreet je buxus kaal en de mot kan in zijn korte leventje van 8 dagen maar liefst 800 eitjes in je buxus leggen. Buxusmot in je buxus wil je dus liever voorkomen! Ontdek op deze pagina hoe je dat doet.

Tips: buxusmot voorkomen

Buxusmot voorkomen is lastig, maar zolang je alert blijft, kun je er snel bij zijn. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw buxus niet helemaal kaal wordt gegeten door de buxusrups:

  • Geef nieuwe buxussen een goede start met biologische buxusgrond. Ook het regelmatig bijvoeden met speciale buxusvoeding helpt om je buxus zo sterk en gezond mogelijk te houden. Zo is hij meer weerbaar tegen ziektes en plagen.
  • Doorzoek jouw buxus regelmatig op rupsen en haal ze er zo snel mogelijk uit. Doe dit voorzichtig met de hand.
  • Kijk de buxus geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit en verwijder dit zo snel mogelijk. Dit zijn namelijk ideale plekjes voor de buxusmot om haar eitjes te leggen. Verwijder het spinsel met een buxusschaar en desinfecteer de messen na gebruik. Dit moet je doen om te voorkomen dat eitjes overgebracht worden naar andere hagen.
  • Doe de rupsen en het snoeiafval in een zak en sluit deze goed. Zo voorkom je dat de rupsen ontsnappen. Als je er vroeg genoeg bij bent, kun je zo een verdere verspreiding voorkomen.
  • Motten komen af op licht en zo ook de buxusmot. Volwassen buxusmotten worden vooral aangetrokken door kunstlicht van bijvoorbeeld lantaarns in de tuin. Gebruik daarom zo weinig mogelijk de tuinverlichting als je vermoedt dat je last hebt van de buxusmot.
  • Controleer wekelijks je buxus op bruine plekken en kijk of er al schade is. Kijk hiervoor ook aan de onderkant van de bladeren. Zwarte plekken en dode bladeren kunnen ook veroorzaakt worden door schimmelaantastingen, en zijn dus niet noodzakelijk het werk van de buxusrups.

Verantwoord bestrijden

Hebben bovenstaande tips niet geholpen om buxusmot in je buxus te voorkomen? Gelukkig kun je met de Pokon Buxusmotval snel en op een verantwoorde manier de buxusmot in je tuin vangen. Dit product bevat een seksuele stof waarmee mannelijke buxusmotten worden gelokt. Hierdoor doorbreek je de levenscyclus van rupsen en motten omdat vrouwtjes niet meer bevrucht kunnen worden. Doordat de houder transparant is, kun je makkelijk in de gaten houden hoeveel buxusmotten er al zijn gevangen. De val kan eenvoudig worden hergebruikt en er zijn ook navulverpakkingen leverbaar.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.