Buxusmot voorkomen

Al jaren hebben we in Nederland last van de buxusmot. Vrijwel elk voorjaar spotten we deze insecten weer in onze buxus en kan de buxusmot de hele zomer en tot in het najaar actief blijven.

De buxusmot vindt haar oorsprong in de buxusrups, die na 4 weken in een mot verandert. Dit diertje heeft witte vleugels met een bruine rand en lijkt onschuldig. Maar laat je niet foppen, want onschuldig is dit diertje zeker niet. In de slechts acht dagen dat een buxusmot leeft, kan hij namelijk tot wel 800 eitjes leggen onder de blaadjes van een buxus. Wanneer deze uitkomen als buxusrups, eten ze jouw hele buxus met gemakt leeg en verdwijnen vervolgens in een cocon. Zo komen ze als buxusmot weer tevoorschijn en begint de hele cyclus opnieuw.

De buxusmot in je buxus wil je dus liever voorkomen! Ontdek op deze pagina hoe je dat doet.

De buxusmot herkennen

Wil je weten of jij last heb van de buxusmot? De eerste verschijnselen van de buxusmot zijn lichte streepjes op de bladeren. Daar daar blijft het helaas niet bij. De volgende waarneembare problemen kunnen wijzen op schade door de buxusmot:

  • Spinsel waardoor blaadjes aan elkaar verbonden worden
  • Dode blaadjes
  • Kale takjes
  • Skelet van de buxus is zichtbaar

In een aantal weken kunnen hele buxushagen aangevreten worden door de buxusmot. Je hoeft je buxus dan niet altijd weg te gooien, want zolang je buxus nog leeft, kun je de buxusmot bestrijden om zo je buxus nieuw leven in te blazen. Schraap een stukje van de buxusbast af en zolang deze nog groen is, leeft je buxus nog.

Tips om de buxusmot te voorkomen

Buxusmot voorkomen is lastig, maar zolang je alert blijft, kun je er snel bij zijn. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw buxus niet helemaal kaal wordt gegeten door de buxusrups:

  • Geef nieuwe buxussen een goede start met biologische buxusgrond. Ook het regelmatig bijvoeden met speciale buxusvoeding helpt om je buxus zo sterk en gezond mogelijk te houden. Zo is hij meer weerbaar tegen ziektes en plagen.
  • Doorzoek jouw buxus regelmatig op rupsen en haal ze er zo snel mogelijk uit. Doe dit voorzichtig met de hand.
  • Kijk de buxus geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit en verwijder dit zo snel mogelijk. Dit zijn namelijk ideale plekjes voor de buxusmot om haar eitjes te leggen. Verwijder het spinsel met een buxusschaar en desinfecteer de messen na gebruik. Dit moet je doen om te voorkomen dat eitjes overgebracht worden naar andere hagen.
  • Doe de rupsen en het snoeiafval in een zak en sluit deze goed. Zo voorkom je dat de rupsen ontsnappen. Als je er vroeg genoeg bij bent, kun je zo een verdere verspreiding voorkomen.
  • Motten komen af op licht en zo ook de buxusmot. Volwassen buxusmotten worden vooral aangetrokken door kunstlicht van bijvoorbeeld lantaarns in de tuin. Gebruik daarom zo weinig mogelijk de tuinverlichting als je vermoedt dat je last hebt van de buxusmot.
  • Controleer wekelijks je buxus op bruine plekken en kijk of er al schade is. Kijk hiervoor ook aan de onderkant van de bladeren. Zwarte plekken en dode bladeren kunnen ook veroorzaakt worden door schimmelaantastingen, en zijn dus niet noodzakelijk het werk van de buxusrups.

Buxusmot monitoren

Met de Pokon Buxusmotval kun je de plaag in jouw tuin monitoren. Dit product bevat een seksuele stof waarmee mannelijke buxusmotten worden gelokt. Doordat de houder transparant is, kun je makkelijk in de gaten houden hoeveel buxusmotten er al zijn gevangen. De val kan eenvoudig worden hergebruikt en er zijn ook navulverpakkingen leverbaar.

Dit heb je nodig:

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=buxusmot