Zijn er ronde happen uit de bladeren van jouw tuinplanten genomen? Dan is de kans groot dat je last hebt van de taxuskever. Ontdek onze handige tips en producten om de taxuskever in jouw tuin te voorkomen en te bestrijden.

Wat is een taxuskever?

De taxuskever wordt ook wel de (lap)snuitkever genoemd. Het lijfje van deze kever is ongeveer 9 tot 11 millimeter groot en bruinzwart van kleur met gele vlekjes.

De taxuskever zie je niet vaak, omdat hij vooral ‘s nachts actief is. Overdag verbergen de kevers zich onder de bladeren of stukken hout. De kever is erg traag en kan niet rennen of vliegen.

De taxuskever plant zich op een unieke manier voort. De kever heeft namelijk geen paring nodig om zich te vermenigvuldigen! Uit de eitjes die op de wortelhals van jouw tuinplant worden gelegd, komen larven die zich uiteindelijk verpoppen tot de taxuskever.

Taxuskever biologisch bestrijden

Heb je last van de taxuskever? Je kunt deze op een biologische wijze voorkomen en bestrijden door een laagje Pokon Tegen Insecten en Kevers Compost in de plantenpot of border te strooien. De compost bevat een hoog gehalte aan organische stoffen, waarmee het humusgehalte in de grond wordt verhoogd. Daardoor wordt de grond gezonder en zullen jouw planten beter weerbaar zijn tegen (taxus)kevers. Aan de compost is ook een biologische schimmel toegevoegd, die niet schadelijk is voor de planten zelf, maar kevers wel bestrijdt: zowel eitjes, als larven en kevers zelf.

Schade door taxuskever

De schade die veroorzaakt wordt door de taxuskever is te herkennen aan de ronde happen aan de bladranden van planten. Niet alleen de kever, ook de larve brengt schade aan aan je plant. Deze is vaak zelfs vele malen groter, omdat de larve aan de wortels van de plant eet.

Planten die gevoelig zijn voor de taxuskever

De taxuskever kan voorkomen op alle planten met bladeren, maar wordt in het bijzonder gesignaleerd op de volgende planten en gewassen.

1. Taxus

De naam van deze kever verklapt het natuurlijk al: de taxuskever nestelt zich maar al te graag in de taxus in jouw tuin. De taxus wordt voornamelijk gebruikt om een natuurlijke heg in tuinen te maken. Door je taxus sterk en gezond te houden, zorg je ervoor dat deze beter weerbaar is tegen ziektes en insecten. De taxuskever zal dan ook sneller wegblijven uit een taxus die regelmatig bemest wordt met speciale Taxus voeding en in een speciale biologische aanplantgrond geplant is.

2. Hedera (klimop)

Heb je mooie klimop in je tuin en ontdek je kleine hapjes uit de randen van de bladeren? Dan is de kans groot dat de taxuskever hier actief is geweest. Ook hier is het aan te raden om goede potgrond te gebruiken en je hedera regelmatig te bemesten, zodat deze beter weerbaar is tegen de taxuskever.

3. Rhododendron

De Rhododendron is een grote tuinplant en een mooie, kleurrijke aanvulling voor je tuin. Maar als je even niet oplet, baant de taxuskever zich een weg tussen de bladeren en kan hij in korte tijd veel schade aan de bladeren aanbrengen. Ook de larve is extra schadelijk voor de Rhododendron, aangezien deze aan de lange wortels van de plant eet. Daardoor sterven de bladeren en bloemen af.

4. Fruitgewassen

Ook fruitgewassen zijn extra vatbaar voor taxuskevers. Denk bijvoorbeeld aan druivenstruiken, aardbeienplanten en diverse bessenstruiken. De grootste schade wordt hier voornamelijk aangebracht door de larve die aan de wortels van jouw fruitgewassen eet.

Taxuskever bestrijden en voorkomen

Het is lastig om de taxuskever in je tuin te voorkomen of te signaleren waar ze hun eitjes hebben gelegd. Omdat taxuskevers zich graag schuil houden tussen hout, kun je bijvoorbeeld wat houten planken in de struiken leggen. De kans is groot dat ze daar hun eitjes neerleggen en dus kun je makkelijker de ‘plaats delict’ bestrijden.

Ook verblijven de taxuskevers graag in aanplantingen van druiven. Om ze daar weg te houden of te vangen kun je verfrommeld krantenpapier rond de stam oprollen. De kevers schuilen overdag in het krantenpapier dat je daarna weg kunt gooien.

Pokon Aaltjes Tegen Taxuskevers

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, kunnen ingezet worden ter bestrijding van de taxuskever. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes en de natuurlijke vijand van de larve van de taxuskever. De aaltjes zullen na toepassing de larven van de taxuskever zoeken in de potgrond en zich daarin vestigen en vermenigvuldigen. De larve gaat dood en de aaltjes gaan op zoek naar nieuwe larven om zich daar weer opnieuw zich te vestigen en vermenigvuldigen. Wanneer alle larven dood zijn, sterven de aaltjes. Pokon Aaltjes Tegen Taxuskevers kan toegepast worden van juli t/m september.

Bladhaantjes

Naast taxuskevers, kun je ook last hebben van bladhaantjes, een andere veelvoorkomende keversoort. Deze kevertjes zijn ongeveer 1 cm groot en maken grote ronde gaten en groeven in de bladeren. De larven van deze kevers zuigen het plantensap uit de onderzijde van de bladeren. Hierdoor ontstaan er op het aangetaste blad vlekken. Ook ontstaan er gaten in het blad. Er zijn verschillende soorten bladhaantjes met verschillende groottes en kleuren.

Producten

Heb jij last van taxuskevers en wil je er snel vanaf? Met deze producten van Pokon ben je zo klaar.

filter%5Btags.tag%5D=taxuskever%20(lapsnuitkever)