/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Bromelia

Kan je interieur wel een portie salsa gebruiken? Maak dan kennis met de familie Bromelia. Van deze grote Zuid-Amerikaanse plantenfamilie is de ananas de meest bekende, maar haar kleurrijke broertjes en zusjes zijn minstens zo exotisch. 

Bromelia eigenschappen

 • Planttype: Bloeiende kamerplant
 • Grondsoort: Kamerplanten Potgrond 
 • Bemesten: 1 keer per 2 weken
 • Hoogte: 30 cm, 40 cm
 • Bloem: geel, oranje, paars, roze, rood, wit
 • Blad/loof: groenblijvend, groen, lancetvormig
 • Water geven: matig water geven
 • Standplaats: lichte standplaats, maar geen volle zon

Herkomst Bromelia

De bromelia komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. Deze plantensoort is afkomstig van tropische gebieden, zoals delen van Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. De bromelia groeit voornamelijk in regenwouden en heeft zich aangepast aan verschillende omgevingen, variërend van bergachtige gebieden tot laaglanden. Door de kleurrijke bladeren en unieke bloemen is de bromelia niet alleen populair in de natuurlijke habitat, maar ook als decoratieve kamerplant over de hele wereld.

Leuke feitjes:

 • Wat de meeste mensen voor bloemen aanzien, zijn eigenlijk gekleurde schutbladeren. De echte bloemen zijn heel klein.
 • Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten zo’n beetje elk deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies.
 • In de 18de eeuw namen Belgische handelsreizigers de eerste exemplaren meer naar Europa, waar Bromelia als het toppunt van exotisch werd gezien.

Soorten Bromelia

De Bromeliafamilie telt in de natuur meer dan 3.000 verschillende soorten. De meest bekende bromelia’s zijn de ananas, aechmea, guzmania, tillandsia en vriesea. Ze hebben elk hun eigen gekleurde schutbladeren die de plant een exotische uitstraling geven. De sprekende vormen en kleuren variëren per soort. Van crèmekleurig rozet tot pimpelpaars veertje en van roze kroon tot gele speer. 

Bromelia Ananas

Deze plant is misschien op dit moment wel de meeste bekende bromelia. Deze plant staat bekend als anti-snurk plant, want deze plant geeft net als de Achmea, in tegenstelling tot de meeste andere kamerplanten niet overdag, maar ‘s nachts zuurstof af. Ideaal voor in de slaapkamer! De vrucht van deze plant is klein en lijkt op een op een mini-ananas. Deze plant is in meerdere kleuren verkrijgbaar. Ondanks dat deze ananassen niet speciaal gekweekt zijn om te eten, kun je als je een beetje geduld hebt en wacht tot de vrucht oranje-rood wordt, wel een stukje proeven.

Bromelia Aechmea

Deze bromelia is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Als je naar de bladeren kijkt, begrijp je meteen waarom hij Aechmea wordt genoemd, wat in het Grieks 'lanspunt' betekent. Sommige soorten hebben een bijzondere bladtekening die de plant extra mooi maakt. Er zijn ook Aechmea's die je verrassen met zaadbessen die van kleur veranderen. 

Bromelia Guzmania

Deze plant geeft meteen een tropische sfeer. Wat de Bromelia Guzmania zo bijzonder maakt, zijn de felgekleurde bladeren die in een mooie rozet groeien. Tussen deze bladeren bloeien unieke bloemetjes. Guzmania is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Deze levendig gekleurde planten met grote bloemen of fijne vertakkingen komen oorspronkelijk uit Ecuador en Colombia.

Vind hier nog meer soorten en informatie.

Bromelia verzorgingstips

Bromelia's zijn ijzersterk en de verzorging is heel eenvoudig:

 • Bromelia’s met dikke bladeren staan graag in een droge omgeving en bromelia’s met dunne bladeren hebben liever een wat vochtigere standplaats. Dat maakt van Tillandsia een typisch badkamermaatje en van Aechmea een echte vensterbanktijger die best wat centrale verwarming kan hebben. De versies met grijze beharing staan het liefst in de volle zon en droog.
 • En omdat bromelia’s nu eenmaal eigenzinnig zijn, geef je ze ook op een bijzondere manier water. Tweewekelijks geef je de plant water door in de kelk te gieten en een klein beetje op de potgrond. 
 • Geef af en toe een beurtje me de plantenspuit.
 • Je maakt je plant sterker en feller van kleur met plantenvoeding.
 • Gemiddeld bloeien bromelia’s zo’n 3 tot 6 maanden. Is de bromelia uitgebloeid? Daarna zal je kamerplant uitgebloeid zijn. Er kunnen daarna wel nieuwe stekjes aan je plant groeien die je zelf kan opkweken. Maar je kan natuurlijk ook een nieuwe Bromelia kopen.

Bromelia oppotten

Je kunt deze plant het beste oppotten in Kamerplanten Potgrond, dit sluit het meeste aan bij de wensen van deze plant. 

Pokon Powerplanten