Mieren bestrijden

Krioelt het van de mieren in jouw gazon, tuin, onder de tegels of in huis? Ondanks dat mieren voor de natuur heel nuttige dieren zijn, sta je er niet om te springen als je één of meerdere mierennesten in huis of in de tuin vindt. Ontdek wat de oorzaak is en hoe je mieren weg kunt houden en/of bestrijden.

Oorzaak mieren

Mierenoverlast ontstaat vaak door het beschikbaar zijn van voedselbronnen. Mieren zijn harde werkers en zijn de hele dag bezig om voedsel te zoeken. Ze worden gelokt door etensresten (het liefst zoetigheden!) en verplaatsen dit vervolgens door hun ondergrondse gangen naar het mierennest. Heb je lekker in de tuin geborreld of hebben de kinderen een ijsje gegeten? Zorg dat er geen etensresten blijven liggen.

Tip: Zie je mieren op een plant naar boven lopen? Grote kans dat jouw plant last heeft bladluizen. Mieren zijn gek op de honingdauw die luizen produceren. Lees hier meer over bladluizen.

Mierennest herkennen

Een mierennest kun je herkennen aan kleine hoopjes aarde of zand. Wanneer er gaatjes in deze hoopjes zijn ontstaan, kun je er vanuit gaan dat dit de plek is waar de mieren zich hebben genesteld. 

Schade door mieren

Schade in huis: Wanneer je last hebt van mieren in huis, is dit natuurlijk enorm vervelend. Omdat mieren afkomen op zoete etenswaren, kunnen zij het voedsel gemakkelijk besmetten met verschillende bacteriën. Dit vormt natuurlijk een risico voor jouw gezondheid. Ook het isolatiemateriaal van jouw huis kan aangetast worden door mieren.

Schade in de tuin: In de tuin kan het terras of de oprit verzakken, wanneer er door mieren een ondergrondse tunnel is aangelegd. Daarnaast kunnen er kale plekken in het gazon ontstaan, doordat mieren zich hier hebben genesteld. Wanneer je last hebt van mieren op planten, is de kans groot dat je ook last hebt van bladluis. Om jouw tuinplanten te kunnen beschermen, onderneem je direct actie tegen mieren(nesten).

Mieren voorkomen

Of je nu last hebt van mieren in huis, mieren in het gras, de tuin of onder de tegels: onderstaande tips kun je toepassen om overlast van mieren te voorkomen.

  • Koperen draadjes of muntstukken neerleggen: mieren houden niet van een koperen ondergrond. Span een koperdraad om de rand van je terras of leg wat koperen muntjes bij de ingang van het mierennest neer om mieren weg te houden van de tegels.
  • Specerijen & kruiden neerzetten: mieren mogen dan wel dol zijn op zoete geuren, ze hebben een hekel aan sterke geuren zoals lavendel, basilicum, kaneel, azijn of nootmuskaat. Zet kruidenplantjes of open potjes met specerijen neer om mieren weg te houden.
  • Koffiedik strooien: wanneer je koffiedik strooit rondom een mierennest, zullen de pootjes en vleugeltjes van de mier hier aan blijven plakken. Ook andere poeders, zoals vimpoeder, talkpoeder, maïzena, allesbinder, bakpoeder, zout, waspoeder of bloem, vinden mieren absoluut niet fijn.
  • Ruim zoete etenswaren op: snoep, fruit, stroop… mieren zijn dol op zoete etenswaren. Ruim deze zoveel mogelijk op in afgesloten kasten en voorkom etensresten in de tuin of op je terras.
  • Bruine suiker strooien: omdat mieren dus dol zijn op zoete etenswaren, zullen zij ook op suiker afkomen. Echter valt bruine suiker minder goed op de maag van de mier. Suiker gist namelijk in de maag van een mier.
  • Citroen afwasmiddel: spuit een streep van citroen afwasmiddel rondom de plek waar de mieren vandaan komen. Je zult zien dat ze al snel nergens meer te bekennen zijn. Afwaswater leeggieten rondom een mierennest kan ook uitkomst bieden.

Mieren bestrijden

Wordt de overlast van mieren te groot? En heb je alle bovenstaande tips om mieren te voorkomen al geprobeerd? Dan kun je er ook voor kiezen om de mieren op een verantwoorde manier te bestrijden. Pokon heeft twee handige producten om mieren en mierennesten op een natuurlijke wijze te bestrijden. De mierenproducten zijn het hele jaar door te gebruiken, zowel binnenshuis als buitenshuis. Gebruik de producten op plekken waar tekenen van mierenactiviteit te zien zijn.

Pokon Tegen Mieren Korrels
Met Pokon Tegen Mieren Korrels bestrijd je mier en nest eenvoudig en snel. Strooi de korrels op het mierennest om de mieren direct te bestrijden. Neem het gehele oppervlak, de naden en kieren mee. Loslopende mieren die in aanraking komen met de korrels, nemen het middel mee het nest in, waar vervolgens de hele mierenkolonie bestreden wordt.

 

Pokon Tegen Mieren Lokdoos
De Pokon Tegen Mieren Lokdoos is ideaal als het mierennest lastig te signaleren is. Zet de lokdozen neer op plekken in huis waar je mieren hebt gespot of buiten op een harde ondergrond. De stof nemen mieren ook mee terug in het nest waardoor direct het hele nest bestreden wordt. 

Dit heb je nodig:

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=mieren