Wanneer je last hebt van trips op jouw planten, kun je deze het beste snel aanpakken. Tripsen kunnen namelijk aardig wat schade aan jouw planten aanrichten. Om tripsen te kunnen signaleren, moet je eerst weten wat voor beestjes het zijn en welke sporen ze op je planten achterlaten. Lees verder voor tips om tripsen te herkennen en te bestrijden.

Wat zijn trips?

Tripsen zijn kleine insecten met vleugels, grijs of geelbruin van kleur en komen in verschillende soorten voor. Ze bevinden zich vooral onder de bladeren en in de bloemknoppen van jouw planten, waar ze ook de voeding uit zuigen. Trips hebben een langwerpig lichaampje en zijn niet groter dan een millimeter. De uitwerpselen zien eruit als kleine zwarte puntjes op de bladeren. Zowel de larven als de volwassen trips bewegen erg veel. Op het blad kun je zilverachtige vlekken zien verschijnen. Via luchtstromen verplaatsen de trips zich over grote afstanden. Daarnaast vermenigvuldigen ze zich snel, waardoor je ineens met een plaag opgezadeld kunt zitten.

 

Schade aan jouw planten

Trips zuigen voeding uit jouw planten, waardoor de bladeren geel of zilverachtige vlekken kunnen krijgen en vervormen. Om bij de voeding te komen, schrapen ze eerst over het blad en beschadigen ze zo de cellen. In ernstige gevallen kunnen de bladeren zelfs verdrogen en afvallen. Trips kunnen tenslotte ook virussen overbrengen, waardoor jouw planten ziek worden.

Welke planten zijn tripsgevoelig?

Trips schade zie je vaak bij bladeren met dunne bladeren. Zo kun je ze aantreffen op bijvoorbeeld Calathea's, Monstera's, Areca Palmen en Alocasia's. Een tripsbesmetting op cactussen of vetplanten komt veel minder vaak voor.

Trips voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een aantal tips om een trips plaag te voorkomen:

  • Houd de luchtvochtigheid in je huis op peil. Trips houden van een droge lucht.
  • Geef jouw planten regelmatig een sproeibeurt met een plantenspuit.
  • Gezonde planten hebben minder last van plagen dus geef je plant op tijd water, voeding en een nieuwe pot met verse potgrond en zorg dat ze een juiste standplaats hebben.

Trips bestrijden

Het is lastig om trips te bestrijden. Door de jaren heen zijn ze namelijk immuun geworden voor veel bestrijdingsmiddelen. Ze vermenigvuldigen ze snel en omdat ze kunnen vliegen, is het lastig om de gehele kolonie goed aan te pakken. 

  1. Zet de geïnfecteerde plant(en) in quarantaine.
  2. Veeg met een vochtige doek de larven en trips zo goed mogelijk van de bladeren en de stengels. Doe dit grondig tot je geen beestje meer ziet.
  3. Verwijder aangetaste bladeren, maar zorg wel dat de plant voldoende bladgroen behoudt. .

Om de trips tegen te gaan, kun je gebruik maken van de Pokon Tegen Hardnekkige Insecten Spray of Concentraat. Dit middel bestrijdt trips op groente, fruit, kamerplanten en buitenplanten en heeft een nawerking van 14 dagen.

Wil je trips liever op een natuurlijke manier bestrijden? Gebruik dan Pokon Aaltjes Tegen Trips. Dit zijn kleine microscopische wormpjes die de trips larven op eten. Zodra alle trips verdwenen zijn, zullen de aaltjes sterven. Aaltjes zijn onschadelijk voor je plant. 

Dit heb je nodig:

 

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D%5B%5D=trips