Ontdek je in jouw tuin gele spikkels op de bladeren of zelfs vergeelde en verdorde planten? Dan is de kans groot dat je last hebt van spint, ook wel bekend als mijten. Hoewel ze geen officiële insecten zijn, zijn ze wel verre neefjes van de spin. Met het blote oog is spint niet (makkelijk) te zien, maar onder de microscoop zien ze eruit als kleine spinnetjes. Ontdek onze handige tips en producten om dit ongedierte in de tuin te bestrijden.
Spint is de infectie van kleine mijten. Deze kleine insecten komen in groepen van honderd tot duizenden mijten bij elkaar. Ze zijn te vinden op de onderkant van bladeren van jouw kamerplanten, tuinplanten en/of gewassen. In de moestuin tasten ze vooral komkommers, paprika’s en aubergines aan.
Spint kan het huis binnenkomen via de kleding, tocht of huisdieren om zich daarna op planten te vestigen. Vaak kiest spint een plek op de plant waar ze makkelijk een nest kunnen maken, zoals in droge potgrond. Ze kunnen ook voor kiezen planten met een mindere gezondheid en die dus minder weerstand bieden.
Spint is voornamelijk te vinden aan de onderkant van bladeren. Ze bevinden zich dan in een stevig spinsel en zuigen massaal de plantensappen op die de plant juist nodig heeft. Planten die het slachtoffer zijn geworden van deze insecten hebben gele spikkels op de bladeren. Deze planten zullen uiteindelijk ook vergelen, verdorren en op de grond vallen.
De mijten zelf zijn witgeel tot roodbruin van kleur. Zodra het eitje is uitgekomen, eet larve zoveel mogelijk plantaardig voedsel. Dit doen ze om snel te kunnen groeien. De larven hebben het dan ook vaak gemunt op bladeren, scheuten en plantenwortels. Er zijn twee soorten spint die voorkomen in Nederland.
Kasspint
De Kasspint is een veel voorkomende spint die ook bekend staat als Bonenspinmijt. Het is een geel-bruine mijt van ongeveer 0,5 mm groot. Je herkent ze door de vlekken op de flanken van de Spint en aan het spinsel aan de onderkant van het blad. Bij een grote populatie van deze Spint, kan het spinsel ook tussen de bladeren zelf zitten.
Orchideeën Spintmijt
Deze zeer kleine, platte, ovale mijten zijn 0,24 tot 0,50 mm en zijn rood, geel of groen van kleur. Ze komen voor op de onder- en bovenzijde van dikke en vlezige bladeren en veroorzaken er kleine zilverachtige vlekjes die later bruin verkleuren. Maar ook bananenplanten, citrusplanten, cactussen en vetplanten worden veelvuldig door spintmijten bewoond.
Als je erg last hebt van spint/mijten kan je de producten van Pokon gebruiken om op een verantwoorde manier spint/mijten te bestrijden in je tuin.
Pokon Bio Tegen Insecten Spray (800ml)
De Pokon Bio Tegen Insecten Spray is 100% biologisch en is geschikt om spint/mijten binnen en buiten te bestrijden. Spray op je kamerplant of tuinplant en je zult al snel effect merken!
Pokon Bio Tegen Insecten Concentraat (200ml)
Het Pokon Bio Tegen Insecten Concentraat moet je in tegenstelling tot de spray eerst mengen met water. Het concentraat is 100% biologisch en is geschikt om spint/mijten binnen en buiten te bestrijden.
Hardnekkige spint/mijten
Heb je binnen een hardnekkige spint plaag? Dan kun je ook kiezen voor Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten concentraat of spray.
Spint komt het vaakst voor wanneer het voor een lange tijd warm en droog is, zoals de afgelopen zomers in Nederland. Hoe warmer het is, hoe sneller de mijt uit zijn eitje komt en uitgroeit tot een volwassen mijt. Ze planten zich extreem snel voort dus het is belangrijk om deze insecten zo snel mogelijk te bestrijden.
Spint is dus dol op een warme en droge omgeving. Wanneer Spint in jouw planten zitten, is het aan te raden om de temperatuur in huis wat lager te houden en de luchtvochtigheid te verhogen. Zo kan je ook af en toe een plantenspuit vullen met normaal kraanwater en daarmee de bladeren en de stam van jouw planten besproeien. Zo zijn de planten te vochtig voor de Spint en zijn ze minder snel van plan om zich op de plant te vestigen.
Als je spint spot op de bladeren, is het slim om deze direct weg te snoeien en weg te gooien zonder dat de bladeren andere gezonde bladeren aanraakt.