Buxusmot bestrijden

Merk je dat jouw buxus kaal wordt en begint het steeds meer op een geel en hopeloos struikje te lijken? Dan is de kans groot dat je last hebt van buxusrupsen en buxusmotten. Je vindt hier de beste tips rondom dit probleem en je ontdekt onze handige producten om buxusmotten en buxusrupsen te bestrijden.

Buxusmot voorkomen

Sterke en gezonde buxusplanten zijn meer weerbaar tegen plagen of een buxusziekte. Je krijgt sterke en gezonde buxussen wanneer ze in goede grond staan en voldoende voeding krijgen. Maar wat te doen tegen een hevige buxusmotplaag? Bekijk ons artikel over het voorkomen van de buxusmot.

Producten tegen de buxusmot

Probeer de Pokon Buxusmotval als je schade wilt beperken of snel wilt weten of er motten zijn, dit product bevat een seksuele stof waarmee mannelijke buxusmotten worden gelokt. Hierdoor doorbreek je de levenscyclus van rupsen en motten omdat vrouwtjes niet meer bevrucht kunnen worden. Doordat de houder transparant is, kun je makkelijk in de gaten houden hoeveel buxusmotten er al zijn gevangen. De val kan eenvoudig worden hergebruikt en er zijn ook navulverpakkingen leverbaar.

Buxusrups herkennen en bestrijden

De buxusrups herken je aan zijn stekelachtige beharing, zwarte kop en opvallende felgroene en gele lichaam. Rupsen in een pop overwinteren tussen de bladeren en worden actief vanaf eind april tot diep in de herfst, zolang de temperaturen boven de 10 °C blijft. Een volwassen rups kan tot 4 centimeter lang worden en knabbelt maar al te graag aan de groene blaadjes van jouw buxus. In korte tijd kan de rups flinke schade toebrengen aan de bladeren.

Je bestrijdt de buxusrups met Pokon Tegen Hardnekkige Insecten Spray of Concentraat. Het product heeft een nawerking van 14 dagen en is na 2 uur al regenbestendig.

Buxusmot

Na 2 tot 4 weken verandert de buxusrups in een buxusmot. De buxusmot heeft een wit lijfje, witte vleugels met een bruine rand en leeft slechts 8 dagen. In zijn korte leventje legt een buxusmot tot wel 800 eitjes onder de bladeren van een buxus. De buxusmot is vooral gek op de Buxus Sempervirens (de meest bekende Europese buxussoort).

Buxusrupsen en -motten kun je tegenkomen in je buxus van maart tot en met september (met uitschieters naar oktober als de temperaturen hoog blijven). In de zomerperiode is de schade vaak het ergst.

Schade van de buxusmot herkennen

Het begint vaak met lichte streepjes op de buxusbladeren, maar daar blijft het helaas niet bij. Signaleer je één van de volgende schade in jouw buxus? Dat kan wijzen op buxusmotten!

  • Spinsel waardoor de blaadjes aan elkaar plakken
  • Dode blaadjes
  • Kale takjes
  • Skelet van de buxus is zichtbaar

In slechts een paar weken kan je buxus volledig kaalgevreten worden. Je kunt checken of je buxus nog leeft door een stukje van de buxusbast af te schrapen. Is de bast eronder nog groen? Dan leeft je buxus nog. Je kunt speciale buxusvoeding geven zodat je buxus snel nieuw blad ontwikkelt in het najaar. Zo herstelt je buxus snel na aantasting van buxusrupsen en motten.

Buxusproblemen bestrijden

Is het voorkomen van buxusproblemen niet gelukt? Bekijk dan deze producten tegen de buxusmot en buxusrups.

Tegen Hardnekkige Insecten Insect-Ex Concentraat 250ml

Het Pokon Tegen Hardnekkige Insecten concentraat (Insect-ex) bestrijdt onder andere (buxus)rupsen, bladluizen, witte vliegen en tripsen. Het concentraat is geschikt om te gebruiken op groente, fruit, kamerplanten en buitenplanten en heeft een nawerking van 14 dagen.

Tegen Hardnekkige Insecten Insect-Ex Kant en Klaar Spray 750ml

De Pokon Tegen Hardnekkige Insecten Spray (Insect-ex) bestrijdt onder andere (buxus)rupsen, bladluizen, witte vliegen en tripsen. De spray is geschikt om te gebruiken op groente, fruit, kamerplanten en buitenplanten.

Buxusmotval

Voor het opsporen van een buxusmotplaag. De mannelijke motten worden aangetrokken door het feromoon en dringen de val binnen.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.