Buxusmot bestrijden

Merk je dat jouw buxus kaal wordt en begint het steeds meer op een geel en hopeloos struikje te lijken? Dan is de kans groot dat je last hebt van buxusrupsen en buxusmotten. Je vindt hier de beste tips rondom dit probleem en je ontdekt onze handige producten om buxusmotten en buxusrupsen te bestrijden.

Buxusmot & buxusrups

Een buxusrups ontpopt zich uiteindelijk in een buxusmot. De buxusrups herken je aan zijn stekelachtige beharing, zwarte kop en opvallende felgroene en gele lichaam. Rupsen in een pop overwinteren tussen de bladeren en worden actief vanaf eind april tot diep in de herfst, zolang de temperatuur boven de 10 °C blijft. Een volwassen rups kan tot 4 centimeter lang worden en knabbelt maar al te graag aan de groene blaadjes van jouw buxus. In korte tijd kan de rups flinke schade toebrengen aan de bladeren.

Na 2 tot 4 weken verandert de buxusrups in een buxusmot. De buxusmot heeft een wit lijfje, witte vleugels met een bruine rand en leeft slechts 8 dagen. In zijn korte leventje legt een buxusmot tot wel 800 eitjes onder de bladeren van een buxus. De buxusmot is vooral gek op de Buxus Sempervirens (de meest bekende Europese buxussoort).

Buxusrupsen en -motten kun je tegenkomen in je buxus van maart tot en met september (met uitschieters naar oktober als de temperaturen hoog blijven). In de zomerperiode is de schade vaak het ergst.

Schade van de buxusmot herkennen

Het begint vaak met lichte streepjes op de buxusbladeren, maar daar blijft het helaas niet bij. Signaleer je één van de volgende schade in jouw buxus? Dat kan wijzen op buxusmotten.

  • Spinsel waardoor de blaadjes aan elkaar plakken
  • Dode blaadjes
  • Kale takjes
  • Skelet van de buxus is zichtbaar

In slechts een paar weken kan je buxus volledig kaalgevreten worden. Je kunt checken of je buxus nog leeft door een stukje van de buxusbast af te schrapen. Is de bast eronder nog groen? Dan leeft je buxus nog. Je kunt speciale buxusvoeding geven zodat je buxus snel nieuw blad ontwikkelt in het najaar. Zo herstelt je buxus snel na aantasting van buxusrupsen en motten.

buxusrups schade.jfif

 

Buxusmot voorkomen

Sterke en gezonde buxusplanten zijn meer weerbaar tegen plagen of een buxusziekte. Je krijgt sterke en gezonde buxussen wanneer ze in goede grond staan en voldoende voeding krijgen. Maar wat te doen tegen een hevige buxusmotplaag? Bekijk ons artikel over het voorkomen van de buxusmot.

Buxusmot & buxusrups bestrijden

  1. Handmatig verwijderen: controleer je buxus regelmatig en verwijder de rupsen en poppen met de hand. Dit is een milieuvriendelijke methode, maar kan tijdrovend zijn.
  2. Feromoonvallen: gebruik feromoonvallen om mannelijke motten te lokken en te vangen. Een feromoonval bevat  een seksuele stof waarmee mannelijke buxusmotten worden gelokt. Hierdoor doorbreek je de levenscyclus van rupsen en motten omdat vrouwtjes niet meer bevrucht kunnen worden. 
  3. Biologische bestrijdingsmiddelen: spuit je buxus met biologische middelen zoals neemolie. Deze middelen doden rupsen zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.
  4. Aaltjes: Gebruik Pokon Aaltjes Tegen Rupsen (nematoden) die de rupsen van binnenuit infecteren en doden. Dit is een natuurlijke en effectieve manier om de buxusmot te bestrijden. 
  5. Bestrijdingsmiddel: in het uiterste geval kun je er voor kiezen om een chemisch bestrijdingsmiddel in te zetten, zoals Pokon Tegen Hardnekkige Insecten Spray of Concentraat. Het product heeft een nawerking van 14 dagen en is na 2 uur al regenbestendig.
  6. Snoeien en verwijderen: Snoei aangetaste delen van de buxus weg en verwijder deze uit je tuin. Zorg ervoor dat je de aangetaste delen in een afgesloten zak weggooit om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Dit heb je nodig:

2d4c3844-ca46-4633-a1ee-84d6d87533a1,c49201d3-e7c1-466d-a8a5-ea6869fd62d8,9c399c2c-fb5b-4570-8cf5-efd4c94403c5