Eikenprocessierups bestrijden

De eikenprocessierups heeft tot nu toe al aardig wat ophef in Nederland veroorzaakt. De rups was afgelopen zomer in grote getalen aanwezig en de verwachting is dat dit deze zomer niet erg anders zal zijn. De eikenprocessierups veroorzaakt vervelende huidirritatie en is lastig te bestrijden. Lees verder voor onze tips om de eikenprocessierups te herkennen en te bestrijden.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessie mot. Deze rups zit in de zomer in eikenbomen en veroorzaakt vervelende jeuk, bultjes en oogklachten door zijn brandhaartjes. De haartjes worden door de wind verspreid en eindigen zo vaak op de huid. De reactie van de huid op zo’n brandhaartje is over het algemeen niet ernstig. Soms helpt het goed spoelen van de ogen en huid met lauw water al. Het strippen van de huid met plakband kan ook een uitkomst bieden. Wanneer dit niet helpt, verdwijnt de jeuk na ongeveer twee weken weer. De rupsen veroorzaken daarnaast veel schade aan de eikenboom. Ze eten namelijk de jonge bladeren van de boom op. Genoeg redenen dus om snel alarm te slaan bij het spotten van deze rups in jouw tuin.

Let op: Heb je klachten die aanhouden of krijg je last van dikkere lippen, tong of oogleden? Bel dan meteen de huisarts.

Wat kun je zelf doen?

Probeer de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te helpen door jouw tuin aantrekkelijk te maken voor vogels en insecten. Zij zien de rups als een heerlijk hapje en zoeken de beestjes op voordat de brandharen ontstaan. Daarnaast kan het vangen van de eikenprocessie mot ervoor zorgen dat je ook minder last krijgt van de rups.

Onze oplossing

Vanwege de schade die de brandhaartjes van de rups kunnen aanrichten, raden wij aan om direct een professional in te schakelen. Wanneer je de rupsen of het nest zelf probeert te verwijderen, is de kans groot dat je de haartjes verspreidt en er een heleboel op jouw huid terecht komen.

Eikenprocessiemotval Navulverpakking 1st

Twijfel je of je een (grote) eikenprocessiemottenplaag in je tuin hebt? De Pokon Eikenprocessiemotval is een monitoringsval.

Eikenprocessiemotval

Twijfel je of je een (grote) eikenprocessiemottenplaag in je tuin hebt? De Pokon Eikenprocessiemotval is een monitoringsval.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.