Galmijten kunnen aardig wat schade aanrichten wanneer deze zich eenmaal hebben vastgezogen aan jouw planten. Gelukkig zijn deze ongewenste beestjes goed te bestrijden. Maar om ze aan te kunnen pakken, zul je ze eerst moeten herkennen. Lees verder om te ontdekken hoe je de galmijt herkent en wat je zelf kunt doen.

Wat is de galmijt?

Galmijten zijn hele kleine, grijswitte mijten die zich vastzuigen aan de onderkant van bladeren. Door hun formaat kun je ze nauwelijks met het blote oog zien. Deze beestjes worden niet groter dan 0,2 millimeter. Toch is de galmijt makkelijk te herkennen aan de schade die hij aanricht. Hij zuigt aan de onderkant van het blad, waardoor er op de bovenkant van het blad bultjes ontstaan, die iets weg hebben van een blaar. Daarom wordt een galmijt ook wel de pokziekte genoemd. Uiteindelijk kunnen deze bultjes bruin van kleur worden en het hele blad overnemen. Wanneer het herfst is en de bladeren beginnen te vallen, verplaatsen de galmijten zich naar de stengels van de planten. Hier brengen ze de winter door. Galmijten komen voor op kamerplanten, sierplanten, fruitbomen en druiven.

 

Galmijt bestrijden

Gelukkig is de galmijt goed te bestrijden. Wanneer je de mijten aantreft op enkele bladeren, kun je deze bladeren het beste vroegtijdig verwijderen. Gooi de bladeren weg op een verre afstand van de planten, zodat de aantasting niet kan uitbreiden. Bestrijd met Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Spray en Concentraat snel en effectief galmijten op kamerplanten. De eerste effecten zijn al binnen 24 uur zichtbaar.

Galmijt voorkomen

Galmijten kun je voorkomen door:

  • De galmijt overwintert graag onder de schors van de druif. Door de schors te verwijderen komen de galmijten eerder in aanraking met kou.
  • Planten versterken door de juiste voeding en potgrond te geven. Zo worden jouw planten meer weerbaar tegen plagen en ziektes.

Dit heb je nodig:

 

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=galmijt