De bekende brandnetel komt in veel tuinen voor, waar liefhebbers van de tuin niet erg blij mee zijn. Brandnetels vermeerderen zich snel en veroorzaken huidirritatie wanneer je deze aanraakt. Je kunt de brandnetel het beste snel aanpakken, voordat dit onkruid je hele tuin overneemt. Lees verder voor onze tips om brandnetels te bestrijden.

Over de brandnetel

In Nederland komen twee soorten brandnetels voor: de grote brandnetel (urtica dioica) en de kleine brandnetel (urtica urens). Beide brandnetels raak je liever niet aan, omdat ze hevige jeuk kunnen veroorzaken. De jeuk ontstaat door het vloeistof dat in de brandhaar zit. Wanneer je de plant aanraakt, blijft het haakje dat aan de brandhaar zit, vastzitten aan jouw huid. Hierbij komt de vloeistof los die de jeukt veroorzaakt.

De kleine brandnetel kan tot een halve meter hoog worden en heeft een penwortel. De grote brandnetel en heeft juist een heel wortelgestel en kan tot wel twee en een halve meter hoog worden. Je kunt brandnetels beter niet te lang hun gang laten gaan, omdat ze hele tuinen kunnen overwoekeren. De planten vermeerderen zich ondergronds.

Tip: brandnetels kun je ook gebruiken als roerbakgroente voor bijvoorbeeld in soep of je kunt er thee van trekken. Brandnetelgier kun je inzetten als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen bijvoorbeeld bladluizen. Ook kun je de gier gebruiken als biologische meststof, het is namelijk erg stikstofstofrijk.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig is de brandnetel goed te bestrijden. Jonge brandnetels kun je goed wegschoffelen. Doe dit dan ook regelmatig, wanneer er weer nieuwe brandnetels te voorschijn komen. Dit kun je het beste doen bij droog weer, zodat de brandnetels minder snel teruggroeien. Een volwassen brandnetelplant is iets hardnekkiger, maar kun je met de hand uit de grond trekken. Zorg er dan wel voor dat je de gehele wortel verwijdert en dat je hierbij handschoenen draagt.

Brandnetel bestrijden

Blijven de brandnetels terugkomen? Kies dan voor een professioneel bestrijdingsmiddel. Pokon Tegen Onkruid Spray gebruik je om onkruid te bestrijden tussen je bestrating, buitenplanten en in de moestuin. De eerste effecten van deze spray zijn al zichtbaar binnen een uur. Last van een grote groep brandnetels? Je kunt dan het beste gebruik maken van Pokon Tegen Hardnekkig Onkruid Concentraat, wat geschikt is voor onverharde terreinen.

Dit heb je nodig:

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=brandnetel