Verkleuren of vervormen de bladeren van jouw tuin- of kamerplanten en ontdek je kleine, wollige insecten? Dan is de kans groot dat je last hebt van wolluis. Ontdek onze handige tips en producten om wolluis op jouw kamer- en tuinplanten te bestrijden.

Wat is wolluis?

De wolluis is een 3 tot 6 mm lange luis met een wollige laag en komt vooral voor op kamerplanten. De mannetjes en vrouwtjes wolluis lijken niet op elkaar. Waar het vrouwtje een witte waas over het lijfje heeft en haar hele leven lang blijft lijken op een larf, verandert het mannetje van uiterlijk en krijgt zelfs vleugeltjes. De mannetjes kunnen hierdoor lijken op een wesp.

Wolluis biologisch bestrijden

Je kunt de wolluis op verschillende manieren bestrijden. Kies er bijvoorbeeld voor om jouw planten met een krachtige plantenspuit met water te besproeien, zodat de luizen en eitjes van de plant afglijden. Spuit de plant elke dag, totdat de wolluizen verdwenen zijn.

Ook heeft Pokon handige producten waarmee je insecten snel en effectief op een biologische manier kunt bestrijden. De Pokon Bio Tegen Insecten Spray is 100% biologisch en is geschikt om wolluis binnen en buiten te bestrijden. Spray de Pokon Tegen Insecten Spray op je kamerplant of tuinplant en je zult al snel effect merken! Heb je een hardnekkig probleem? Dan heb je 2 opties: Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Spray geschikt voor kamerplanten of Pokon Tegen Hardnekkige Insecten concentraat.

Wolluis actieve periode

In de zomer legt de wolluis eitjes en bij temperaturen boven de 22 graden ontwikkelen de wolluizen zich dan ook in razend tempo. De kans is dus het grootst dat je in de warme maanden last krijgt van een wolluisplaag. In de wintermaanden hebben tuinplanten minder last van de wolluis, aangezien deze dan minder tot niet groeien. Planten die binnen staan of in de kas groeien, kunnen ook in de winter last hebben van de wolluis.

Schadebeeld wolluis

De wolluis zuigt zich vol met floëem (het systeem dat een plant gebruikt om voedingsstoffen te transporteren), waardoor de plant minder goed groeit en vervormde of verkleurde bladeren krijgt. Wanneer dit gebeurt zullen de bladeren van gezond groen, naar geel of bruin kleuren. Ook scheidt de wolluis honingdauw af, waardoor er sneller schimmels in je plant zullen groeien. Daarnaast kan het voorkomen dat bloemen of vruchten afsterven of vallen. Wanneer je dit schadebeeld signaleert, is de kans dus groot dat de wolluis schade toebrengt aan jouw tuin- of kamerplanten.

Oorzaak wolluis

  • Droge lucht: wolluizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan.
  • Minder sterke planten: wolluizen komen voor in planten die minder vitaal zijn. Dit kun je voorkomen door je kamerplant of tuinplant regelmatig van voeding en voldoende water te voorzien. Start ook altijd met een goede potgrond.

Gevoelige planten wolluis

In principe kan de wolluis op elke kamerplant worden aangetroffen. Toch is er een aantal tuin- en kamerplanten dat extra gevoelig is voor de wolluis. Zo tref je de wolluis sneller aan op de/het: bromelia, orchidee, cactus, Kaaps viooltje, crassula, Sint Jozefplant, croton, cyclaam, ananasplant en bananenplant. Ook op jouw tuinplanten kan de wolluis voorkomen. Extra gevoelige tuinplanten zijn de: passiebloem, olijfboom, hibiscus, varen, druivenplant en bamboe. Ontdek welke luizen jouw kamerplanten of tuinplanten teisteren.

Producten

Pokon heeft verschillende producten waarmee je insecten snel en effectief op een manier kunt bestrijden.


Tegen Hardnekkige Insecten Insect-Ex Concentraat 250ml

Het Pokon Tegen Hardnekkige Insecten concentraat (Insect-ex) bestrijdt onder andere (buxus)rupsen, bladluizen, witte vliegen en tripsen. Het concentraat is geschikt om te gebruiken op groente, fruit, kamerplanten en buitenplanten en heeft een nawerking van 14 dagen.

Bio Tegen Hardnekkige Insecten polysect concentraat 175ml

Heb jij ook last van hardnekkige insecten in huis? Met Pokon Bio tegen Hardnekkige Insecten bestrijd je onder andere bladluizen, spintmijten, witte vliegen en rupsen. Het middel is biologisch en heeft binnen 24 uur een zichtbaar effect.

Bio Tegen Insecten Polysect GYO Spray 800ml

Pokon Bio Tegen Insecten Spray kan van februari tot oktober gebruikt worden, zodra de eerste insecten of symptomen waarneembaar zijn. Het product bestrijdt snel en effectief zowel de eitjes, larven als de adulten (volwassen insecten) van bladluizen, schildluizen, dopluizen, spintmijten en wi­tte vliegen. Geschikt voor moestuin, fruit- en sierplanten.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.