Eikenprocessiemot

De eikenprocessierups staat natuurlijk bekend om de hevige jeuk die de rups kan veroorzaken. Maar ook wanneer de rupsen zich ontpoppen tot vlinder (mot), kun je nog steeds erg veel last van deze beestjes hebben. Daarnaast legt de mot weer eitjes, waardoor er steeds nieuwe rupsen tevoorschijn blijven komen. Het is daarom maar beter om ook de mot aan te pakken. Lees verder om te ontdekken welke tips om de eikenprocessie mot te bestrijden wij voor je hebben.

Over de eikenprocessiemot

De mot van de eikenprocessierups kan tussen de 14 en 17 mm groot worden. Je herkent de mot aan zijn bruinachtige, grijze voorvleugel met zwartachtige lijnen en een stip in het midden. De rupsen kunnen veel schade aanbrengen aan eikenbomen, maar ook de mot wil je het liefste snel aanpakken. De mot leeft niet erg lang; hooguit een week. Toch legt de mot in die tijd wel eitjes, waar weer nieuwe rupsen uitkomen. Daarnaast kun je ook als de rups al een vlinder is geworden, nog last krijgen van jeuk en irritatie. Wanneer de motten het nest verlaten, ontstaan daar gaten in die het nest verslappen. Er is dan maar een harde windstoot nodig om het nest los te krijgen, waarna de achtergebleven brandhaartjes zich verspreiden.

Eikenprocessiemot bestrijden

Je kunt met de Pokon Eikenprocessiemotval de plaag monitoren. Wanneer je naast motten, ook rupsen aantreft raden wij je aan om zowel de mot als rups te laten bestrijden door een professional. De brandhaartjes van de rups veroorzaken namelijk vervelende jeuk, bultjes en oogklachten.

Eikenprocessiemot voorkomen

Je kunt het beste proberen een steentje bij te dragen door de natuurlijke balans in jouw tuin te herstellen. Richt je tuin zo in dat vogels, zoals mezen, vaak genoeg op bezoek komen. Dit zijn namelijk natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Dit heb je nodig:

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=eikenprocessiemot