Onkruid in de moestuin

Ontdek je paardenbloemen, weegbree, boterbloemen of andere plantjes in je moestuin die je niet zelf hebt gekweekt? Dan heb je last van onkruid in de moestuin. Om ervoor te zorgen dat jouw zelf gekweekte gewassen optimaal kunnen groeien, is het belangrijk om het onkruid zo snel mogelijk te verwijderen. Wil je informatie over onkruid op het terras, gazon of border, lees dan onze andere pagina over onkruid bestrijden.

Onkruid herkennen in de moestuin

Een moestuin is natuurlijk super leuk, maar naast jouw zelf gekweekte gewassen komen er helaas ook ongewenste planten tevoorschijn: onkruid. Hele bekende soorten zijn:

  • Paardenbloemen
  • Weegbree
  • Brandnetels
  • Boterbloemen

Deze onkruidsoorten zorgen ervoor dat de wortels van jouw groenten verstikken en jouw oogst minder goed is. Om te kunnen genieten van een mooie moestuin en uiteindelijk een heerlijke oogst, is het belangrijk dat je jouw moestuin onkruidvrij houdt.

Oorzaken onkruid in de moestuin

Wil je het onkruid in jouw moestuin bestrijden? Dan is het belangrijk om eerst te kijken waar het onkruid vandaan komt. Er zijn verschillende oorzaken:

  • Voedselrijke grond: onkruid groeit vaak op voedselrijke grond. Er is helemaal niets mis met een voedselrijke grond, maar het onkruid dat daar vervolgens op groeit, zie je liever niet.
  • Te veel stikstof: onkruid zoals kleefkruid wijst op een grond met veel stikstof. Te veel stikstof kan leiden tot grote, slungelige planten. Daardoor zijn de planten gevoeliger voor allerlei ziektes en schimmels, maar ook voor vorst. Verder kan er vertraging optreden in de bloem- en vruchtvorming en zijn vruchten minder lang te bewaren.
  • Slechte structuur: hoefblad kan in je moestuin verschijnen, als de moestuingrond een slechte structuur heeft. Dat betekent dat het voor plantenwortels lastig wordt om diep te groeien en daardoor krijg je een oppervlakkig wortelstelsel. Dit heeft weer tot gevolg dat je vaker water moet geven in tijden van droogte, maar ook dat planten voedingsstoffen moeilijk kunnen bereiken.

Onkruid voorkomen

Onkruid in de moestuin kun je voorkomen door de moestuingrond af te dekken met een bodembedekker zoals cacaodoppen, boomschors of kokos. Het is voor onkruid lastig om door deze bedekkers heen te groeien. Ook droogt je moestuin minder snel uit en hoef je minder vaak water te geven aan je moestuinplanten.

Ontdek de volgende bodembedekkers van Pokon:

Onkruid verwijderen uit de moestuin

Er zijn veel verschillende manieren om onkruid uit je moestuin te verwijderen. Daarbij geldt, hoe sneller je het verwijdert, hoe kleiner de kans dat het zich verspreidt.

Je kunt onkruid verwijderen door de grond te schoffelen. Met een schoffel maak je de aarde los en het onkruid dat in de grond zit los. De ongewenste plantjes kun je er zo tussenuit halen. Het wat grotere onkruid kan je er met een drietand uittrekken. Daarnaast kun je ook bestrijdingsmiddelen gebruiken of het onkruid gewoon met de hand verwijderen.

Verantwoord bestrijden

Gebruik Pokon Tegen Onkruid Spray om onkruid in je moestuin effectief en snel te bestrijden. Gebruik de spray voor de opkomst van het gewas, zodat de groenten en fruit die je in je moestuin gaat kweken, beschermd blijven. De spray is biologisch afbreekbaar in de bodem en dus een hele verantwoorde keuze! Je kunt na één dag alweer zaaien en planten.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.