onkruid verwijderen moestuin

Onkruid in de moestuin

Ontdek je paardenbloemen, weegbree, boterbloemen of andere plantjes in je moestuin die je niet zelf hebt gekweekt? Dan heb je last van onkruid in de moestuin. Om ervoor te zorgen dat jouw zelf gekweekte gewassen optimaal kunnen groeien, is het belangrijk om het onkruid zo snel mogelijk te verwijderen. Wil je informatie over onkruid op het terras, gazon of border, lees dan onze andere pagina over onkruid bestrijden.

Onkruid herkennen in de moestuin

Een moestuin is natuurlijk super leuk, maar naast jouw zelf gekweekte gewassen komen er helaas ook ongewenste planten tevoorschijn: onkruid

Dit onkruid zorgt ervoor dat de wortels van jouw groenten verstikken en jouw oogst minder goed is. Om te kunnen genieten van een mooie moestuin en uiteindelijk een heerlijke oogst, is het belangrijk dat je jouw moestuin onkruidvrij houdt. Weet je niet zeker welk soort onkruid er in jouw moestuin zit? Herken het onkruid in de Pokon Probleemherkenner.

Soorten onkruid moestuin

Enkele veelvoorkomende onkruidsoorten die je tegen kan komen in je moestuin zijn:

  • Zevenblad: een snelgroeiend onkruid met een diepe wortelstok die zich gemakkelijk verspreidt en moeilijk te verwijderen is. 
  • Haagwinde: een klimmend onkruid met witte bloemen en diepe wortels die zich snel kunnen verspreiden en andere planten kunnen verstikken.
  • Melganzenvoet: een veelvoorkomende onkruid met groene bladeren en een sterke groei waardoor het gaat concurreren met groente gewassen om voedingstoffen.
  • Paardenbloem: het verspreidt zich snel en gemakkelijk door de pluizige zaden.

Oorzaken onkruid in de moestuin

Wil je het onkruid in jouw moestuin bestrijden? Dan is het belangrijk om eerst te kijken waar het onkruid vandaan komt. Er zijn verschillende oorzaken:

  • Voedselrijke grond: onkruid groeit vaak op voedselrijke grond. Er is helemaal niets mis met een voedselrijke grond, maar het onkruid dat daar vervolgens op groeit, zie je liever niet.
  • Te veel stikstof: onkruid zoals kleefkruid wijst op een grond met veel stikstof. Te veel stikstof kan leiden tot grote, slungelige planten. Daardoor zijn de planten gevoeliger voor allerlei ziektes en schimmels, maar ook voor vorst. Verder kan er vertraging optreden in de bloem- en vruchtvorming en zijn vruchten minder lang te bewaren.
  • Slechte structuur: hoefblad kan in je moestuin verschijnen, als de moestuingrond een slechte structuur heeft. Dat betekent dat het voor plantenwortels lastig wordt om diep te groeien en daardoor krijg je een oppervlakkig wortelstelsel. Dit heeft weer tot gevolg dat je vaker water moet geven in tijden van droogte, maar ook dat planten voedingsstoffen moeilijk kunnen bereiken.
  • Zadenonkruiden worden verspreid door de wind en vogels en zijn meestal eenjarige planten die moeilijk te verwijderen zijn. Helaas zijn deze soorten onkruid moeilijk te voorkomen, maar wél te bestrijden. Je kan ze met de hand uit de grond trekken, maar vaak breken de wortels halverwege in de grond af waardoor ze er binnen de kortste keren weer staan. Gelukkig heeft Pokon fijne producten die de bestrijding van onkruid in jouw tuin gemakkelijk maakt.

Onkruid voorkomen

Onkruid in de moestuin kun je voorkomen door de moestuingrond af te dekken met een bodembedekker zoals boomschors en houtsnippers. Het is voor onkruid lastig om door deze bedekkers heen te groeien. Ook droogt je moestuin minder snel uit en hoef je minder vaak water te geven aan je moestuinplanten.

Onkruid verwijderen uit de moestuin

Er zijn veel verschillende manieren om onkruid uit je moestuin te verwijderen. Daarbij geldt, hoe sneller je het verwijdert, hoe kleiner de kans dat het zich verspreidt.

Door onkruid te wieden met je hand, is de kans het grootst dat je ook direct de wortels verwijdert uit de tuin. Je kunt immers veel kracht zetten. Door ook de wortels te verwijderen, verklein je de kans dat onkruid weer aangroeit.

Door te schoffelen, maak je de bovenlaag van de bodem los met een schoffel en kun je het onkruid makkelijk weghalen. De ongewenste plantjes kun je er zo tussenuit halen. Het wat grotere onkruid kan je er met een drietand uittrekken.

Bij hardnekkige onkruiden die diepgeworteld zijn in je moestuin, kun je het beste het onkruid verwijderen door te steken. Daarmee zorg je ervoor dat je de onkruiden met wortel en al uit de grond haalt. Zevenblad is een voorbeeld van een lastig onkruid wat het beste te verwijderen is door het los te steken. Daarnaast kun je ook bestrijdingsmiddelen gebruiken of het onkruid gewoon met de hand verwijderen.

Verantwoord bestrijden

Gebruik Pokon Tegen Onkruid Spray om onkruid in je moestuin effectief en snel te bestrijden. Gebruik de spray voor de opkomst van het gewas, zodat de groenten en fruit die je in je moestuin gaat kweken, beschermd blijven. De spray is biologisch afbreekbaar in de bodem en dus een hele verantwoorde keuze! Je kunt na één dag alweer zaaien en planten.

Dit heb je nodig:

849641b8-280a-4409-820a-8260b12ad89a,55af6079-2e75-46b1-ae44-9ae3654751b7,8b306b7f-7df1-4e62-88ab-e4ab92320bb3

 

Last van onkruid op andere plekken?

Lees hier meer over onkruid: