Verkleuren of vervormen de bladeren van jouw tuin- of kamerplanten en ontdek je kleine, insecten op jouw tuin- of kamerplanten? Dan is de kans groot dat je last hebt van dopluizen en/of schildluizen. Lees meer over deze insecten en hoe schildluis en dopluis bestrijden werkt.
Dopluis en schildluis worden vaak met elkaar verward. Kortgezegd is het verschil: dopluizen zijn klein en dragen een schild in vorm van een dopje. Schildluizen zijn groter en hebben een plat lichaam. Beide luizen scheiden honingdauw uit. Dat is een kleverig bijproduct, dat kan leiden tot de groei van roetdauwschimmel.
De dopluis is een 4 mm lange luis met een schild dat hem beschermt. Dit schild is in de vorm van een dopje. Wanneer de dopluis nog jong is, zijn ze plat en licht van kleur. Wanneer ze volwassen zijn, herken je alleen de vrouwtjes aan hun schild. Dit schild is vergroeid met hun lichaam, maar daaronder zit een enorme hoeveelheid eitjes. Uit de eitjes ontwikkelen zich de zogenaamde crawlers, dit zijn de jongen van de dopluis. Volwassen dopluizen zitten vaak stil op één plek. Vaak in de nerven van het blad of juist op de stengel. De crawlers zijn daarentegen actief en kruipen de hele plant over.
De dopluis zuigt de voedingsstoffen van jouw planten op, waardoor de bladeren geel worden en kunnen uitvallen. Daarnaast scheiden ze honingdauw af, wat kan leiden tot de groei van schimmel. De dopluis vind je terug op de bladeren, maar ook op de stam en zelfs op de wortelkluit van jouw plant. Je ziet ze op kamerplanten en buitenplanten. Op kamerplanten zijn vooral de ficus, orchidee en diverse palmsoorten gevoelig voor dopluis.
De schildluis lijkt op de dopluis, maar is iets kleiner (1 tot 3 mm groot). Deze luis heeft een hoornachtig schild waarmee hij zichzelf beschermt tegen gevaren van buitenaf. De schildluis zuigt aan de plant en injecteert jouw kamerplant als het ware met een toxische stof. Het gevolg? Er zullen gele, rode of bruine vlekken op de bladeren ontstaan en uiteindelijk zullen de bladeren afsterven, minder snel groeien of gaan vervormen. Daarnaast scheidt schildluis een plakkerige substantie af, ook wel honingdauw genoemd. Je vindt schildluis vaak op de onderkant van bladeren en op de stam van de plant. Ze hechten zich flink vast waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn.
Luizen kunnen verspreid worden door het aanraken van een zieke plant, waardoor de luizen overgebracht kunnen worden. De luis kan overgebracht worden via:
Zorg dat je de besmette plant met handschoenen aan behandelt of verzorgt. Zo voorkom je dat je de luizen zelf overbrengt naar gezonde planten.
Dop- en schildluis bestrijden is moeilijk vanwege de schilden die ze goed beschermen. Wat kun je doen?
Schildluizen kunnen op verschillende manieren in je tuin terechtkomen. Ze kunnen worden overgebracht door wind, vogels, andere insecten of zelfs door de mens, bijvoorbeeld als je een geïnfecteerde plant verplaatst naar een ander deel van je tuin. Het is belangrijk om je planten regelmatig te controleren op tekenen van deze plagen.
Dopluis voedt zich door zijn monddelen in plantenweefsel te steken en sap te zuigen. Dit kan leiden tot groeiproblemen, vergeling van bladeren en zelfs de dood van de plant als de plaag niet onder controle wordt gehouden. Ze kunnen ook een kleverige substantie afscheiden die de groei van schimmel bevordert.
Ja, schildluis kan zeer schadelijk zijn voor planten. Ze zuigen het sap uit de planten, wat kan leiden tot vergeling en verwelking van de bladeren, groeiproblemen en in ernstige gevallen zelfs de dood van de plant. Bovendien scheiden ze een kleverige substantie af genaamd honingdauw, die de groei van roetdauwschimmels kan bevorderen.
Bekijk dan ook deze insectenpagina's:
Weet je niet van welk beestje je last hebt? Gebruik dan de Probleemherkenner om het beestje te herkennen.