Schildluis en dopluis

Verkleuren of vervormen de bladeren van jouw tuin- of kamerplanten en ontdek je kleine, insecten op jouw tuin- of kamerplanten? Dan is de kans groot dat je last hebt van dopluizen en/of schildluizen. Ontdek onze handige tips en producten om dopluizen en schildluizen op jouw kamerplanten te bestrijden.

Wat is dopluis/schildluis?

De dopluis is een 4 mm lange luis die vaak wordt verward met de schildluis. De dopluis is echter een stuk moeilijker te bestrijden, vanwege het schild dat de luis goed beschermt tegen diverse bestrijdingsmiddelen.

De dopluis zuigt de voedingsstoffen van jouw planten op, waardoor de bladeren geel worden en kunnen uitvallen. De dopluis vind je terug op de bladeren, maar ook op de stam en zelfs op de wortelkluit. Vooral bij de ficus, orchidee en diverse palmsoorten komt dopluis vaak voor.

De schildluis lijkt op de dopluis, maar is iets kleiner (1 tot 3 mm groot). Deze luis heeft een hoornachtig schild waarmee hij zichzelf beschermt tegen gevaren van buitenaf. De schildluis zuigt aan de plant en injecteert jouw kamerplant als het ware met een toxische stof. Het gevolg? Er zullen gele, rode of bruine vlekken op de bladeren ontstaan en uiteindelijk zullen de bladeren afsterven, minder snel groeien of gaan vervormen. Je vindt schildluis vaak op de onderkant van bladeren en op de stam van de plant.

Oorzaak dopluis en schildluis

Droge lucht: beide soorten luizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan.

Minder sterke planten: dopluizen en schildluizen komen voor in planten die minder vitaal zijn. Dit kun je voorkomen door je kamerplant of tuinplant regelmatig van voeding en voldoende water te voorzien. Start ook altijd met een goede potgrond.

Te veel kalk: schildluizen vinden een grond met te veel kalk maar al te fijn, probeer een te grote hoeveelheid kalk in je potgrond dus te voorkomen door je aangetaste planten te verpotten met verse nieuwe potgrond.

Biologisch bestrijdingsmiddel tegen dopluis en schildluis

Gaan de dop- en schildluizen niet vanzelf weg? Ook niet na getroffen maatregelen? Probeer dan eens onze verantwoorde probleemoplossers.

Pokon Tegen Insecten Spray (800ml)

De Pokon Tegen Insecten Spray is 100% biologisch en is geschikt om insecten binnen en buiten te bestrijden. Spray de Pokon Tegen Insecten Spray op je kamerplant of tuinplant en je zult al snel effect merken!

Pokon Tegen Insecten Concentraat (175ml)

Het Pokon Tegen Insecten Concentraat moet je in tegenstelling tot de spray eerst mengen met water. Het concentraat is 100% biologisch en is geschikt om insecten binnen en buiten te bestrijden.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.