Berenklauw herkennen

De (reuzen)berenklauw (heracleum mantegazzianum) kan veel overlast veroorzaken in jouw tuin. Dit onkruid zit andere planten in de weg en kan een vervelende reactie veroorzaken bij aanraking. Zorg er daarom voor dat je dit onkruid direct aanpakt, wanneer je deze in de tuin aantreft. Lees verder om erachter te komen hoe je berenklauw herkent en wat je zelf kunt doen.

Wat is berenklauw?

Berenklauw is een hardnekkig onkruid, wat veel voorkomt in de Nederlandse tuin. De berenklauw is oorspronkelijk als sierplant in Nederland geïntroduceerd, maar is daarna erg verwilderd. De planten kunnen wel drie tot vijf meter hoog worden. Daarnaast kunnen ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Wanneer je in aanraking komt met het sap van de berenklauw, kan dit namelijk huidbeschadiging veroorzaken. De reactie lijkt op een ernstige zonnebrand en kan blaren en littekens geven.

Berenklauw herkennen

Berenklauw herkennen is vrij makkelijk. Het is een grote plant die tot wel 5 meter hoog kan worden. De bladeren zijn groot, diep ingesneden en hebben een ruwe, harige textuur. De bloemen zijn wit en vormen een soort parapluvormige tros aan de bovenkant van de stengels. Daarnaast kan je berenklauw herkennen aan de dikke, harige stengel. Maar let op, het is belangrijk om elk contact met deze plant te vermijden vanwege de irriterende eigenschappen van het sap.

Berenklauw herkennen

Wat kun je zelf doen?

Berenklauw is hardnekkig, maar gelukkig niet onmogelijk om te bestrijden. Je kunt (reuzen)berenklauw verwijderen door deze dicht bij de grond te kappen. Verwijder de wortels van de plant vervolgens compleet met een onkruidsteker om verspreiding te voorkomen. Zorg dat je hierbij altijd beschermd bent door middel van handschoenen, een bril en lange kleren. Op deze manier voorkom je een aanraking met de plant.

Berenklauw bestrijden

Lukt het niet om op deze manier te berenklauw te bestrijden, omdat deze bijvoorbeeld terug blijft komen? Maak dan gebruik van Pokon Tegen Onkruid Spray. Met deze spray bestrijd je snel en effectief alle delen van berenklauw die zich boven de grond bevinden. Gebruik deze spray tussen bestrating, beplanting of in de moestuin. Heb je last van een grote groep planten in jouw tuin? Kies dan Pokon Tegen Hardnekkig Onkruid Concentraat om berenklauw mee te bestrijden.

Dit heb je nodig:

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=berenklauw(reuzen)

Veel gestelde vragen

Waar komt berenklauw voor?

Berenklauw kun je overal in Nederland tegen komen. Je vind dit onkruid vaak in ruige graslanden, wegbermen, langs dijken, struweelranden en ruigten. Berenklauw houdt van zonlicht en kan goed groeien in zeer voedselrijke, vochtige grond.

Geeft berenklauw brandwonden?

Ja, dat klopt. Het sap van de berenklauw bevat chemicaliën die furocoumarines worden genoemd. Wanneer deze stoffen in aanraking komen met de huid en worden blootgesteld aan zonlicht, kunnen ze een reactie veroorzaken die lijkt op ernstige zonnebrand. Deze reactie kan resulteren in blaren en langdurige littekens. Het is daarom belangrijk om direct contact met berenklauw te vermijden en indien nodig beschermende kleding te dragen.

 

Last van ander onkruid?

Meestal heb je niet last van één onkruid, maar van meerdere onkruiden. Bekijk daarom ook onze andere onkruidpagina's:

Weet je niet van welk onkruid je last hebt? Gebruik de Probleemherkenner om het onkruid te herkennen.