Tips
Bescherm je planten tegen de warmte
Pfoe, wat een warmte! En als we de weersvoorspellingen moeten geloven, b...
Blog
Dwarf Cavendish: bananen pups opvoeden
Moeder Banaan heeft haar werk gedaan en het is nu aan de kinderen om he...
Inspiratie
De primula: verrassend modern
Zorg dat je de plant op een lichte plek zet, maar niet in het directe z...
Tips & Tricks
Potgrond voor je kamerplanten
Verzorgen van orchidee

Helemaal zen met kamerplanten

Bonsai, Ficus Ginseng en Dracaena lucky bamboo hebben krachtige vormen, groene kracht en een sobere uitstraling gemeen. Alle drie passen ze goed bij de groeiende belangstelling voor meer rust en zingeving in het leven. Daarnaast zijn het absolute blikvangers in de minimalistische interieurtrend die nog altijd aanhoudt. Zenplanten zijn makkelijk in het onderhoud, mooi om te zien en gezegend met een serene uitstraling die echt iets met hun omgeving doet.

Verzorgingstips

  • Alle Zenplanten staan graag op een lichte plek, zonder volle zon.
  • Bonsai en Ficus Ginseng hebben graag een lichtvochtige kluit zonder voetbad. Dracaena lucky bamboo mag altijd in een laagje water staan.
  • Eens in de drie, vier weken wat plantenvoeding volstaat.
  • Worden Zenplanten te groot, dan kunnen ze worden teruggesnoeid.
  • Zakt de temperatuur niet onder de 15°C, dan kunnen deze planten ook het terras op.

Woonplant van de maand

Bonsai in het Japans betekent letterlijk 'boom in pot'. Houtachtige planten worden door knippen en snoeien tot miniatuurbomen gecreëerd waarbij het uiterlijk wordt bepaald door de essentie van de plant. Voorbeelden van planten die zich voor bonsai lenen zijn Chamaecyparis, granaatappel, Crassula ovata en Carmona retusa. Momenteel zijn ficussoorten het populairst.

Ficus ginseng wordt gekweekt in het zuiden van China en in Maleisië. Op de karakteristieke stronk wordt een kleinbladige Ficus microcarpa geënt, die vervolgens in een bonsaivorm wordt gesnoeid. Die kan smal en hoog zijn, of juist breed en laag, afhankelijk van de snoeiwijze. Voor het meest esthetische effect mag de pot hooguit éénderde van de totale hoogte van de plant zijn.

Dracaena lucky bamboo is een opvallende blikvanger en verkrijgbaar met rechte en spiraalvormige takken, gevlochten, als mini-bamboebosje of als solostatement. Voor alle vormen geldt dat ze veel water nodig hebben, vandaar dat ze vaak worden aangebonden in een glazen schaal, vaas of andere vorm waarin het water zichtbaar is. Dit draait bij tot de zen-uitstraling van de plant.

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.