Ontdek je in jouw tuin afgeknabbelde bladeren en kale planten? Dan is de kans groot dat je last hebt van rupsen in de tuin. Ontdek onze handige tips en producten om rupsen in de tuin te bestrijden.

Wat zijn rupsen?

Rupsen zijn larven van vlinders of motten en komen voor in veel tuinen en moestuinen. Zodra het vlindereitje is uitgekomen, zal de larve zoveel mogelijk plantaardig voedsel eten om snel te kunnen groeien. Larven zijn dan ook dol op bladeren, scheuten en plantenwortels.

Rupsen komen voor op allerlei verschillende tuinplanten, maar er zijn een aantal planten die rupsen in het bijzonder aantrekt. De voorkeursplant van een rups is afhankelijk van de soort vlinder. Zo is de rups van een koolwitje gek op koolsoorten en zie je de rups van de sint-jacobsvlinder vaak terug in jacobskruiskruid. De buxusrups is gek op de buxus en heeft een aparte aanpak nodig om te voorkomen en te bestrijden.

Rupsen voorkomen

Er zijn een aantal oplossingen dat je in kunt zetten om rupsen in je tuin te voorkomen:

  • Sterk geurende planten: rupsen hebben een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie en bieslook. Als je deze planten in de buurt van jouw aangetaste planten neerzet, zul je zien dat rupsen waarschijnlijk wegblijven.
  • Plantjes afdekken: vooral jonge plantjes zijn in trek bij rupsen. Dek stekjes en plantjes daarom af (bijvoorbeeld met een net of vliesdoek) om te voorkomen dat vlinders eitjes kunnen leggen tussen jouw planten.
  • Vogelhuisje en vogelvoer: lok extra veel vogels naar jouw tuin met vogelvoer en/of een vogelhuisje. Rupsen bevatten een hoog proteïnegehalte en zijn daarom het favoriete maaltje voor veel vogels.
  • Versterk je plant: zorg ervoor dat je planten een rupsenaanval overleven door ze voldoende voeding te geven. En potgrond die past bij de plant. Zo kunnen ze snel nieuwe bladeren aanmaken.
mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.