Ontdek je in jouw tuin afgeknabbelde bladeren en kale planten? Dan is de kans groot dat je last hebt van rupsen in de tuin. Ontdek onze handige tips en producten om rupsen in de tuin te bestrijden.

Wat zijn rupsen?

Rupsen zijn larven van vlinders of motten en komen voor in veel tuinen en moestuinen. Zodra het vlindereitje is uitgekomen, zal de larve zoveel mogelijk plantaardig voedsel eten om snel te kunnen groeien. Larven zijn dan ook dol op bladeren, scheuten en plantenwortels.

Rupsen komen voor op allerlei verschillende tuinplanten, maar er zijn een aantal planten die rupsen in het bijzonder aantrekt. De voorkeursplant van een rups is afhankelijk van de soort vlinder. Zo is de rups van een koolwitje gek op koolsoorten en zie je de rups van de sint-jacobsvlinder vaak terug in jacobskruiskruid. De buxusrups is gek op de buxus en heeft een aparte aanpak nodig om te voorkomen en te bestrijden.

Rupsen bestrijden

Pokon heeft een aantal middelen die werken tegen rupsen. Het beste is om de rupsen te voorkomen, maar wanneer voorkomen te laat is, kunnen deze producten je verder helpen. Heb je buiten een hardnekkige (buxus)rupsenplaag? Dan kun je Pokon Tegen Hardnekkige Insecten spray of concentraat toepassen. Heb je binnen een hardnekkige rupsenplaag? Dan kun je ook kiezen voor Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten concentraat of spray. En bekijk ook eens onze Pokon Bio Bladinsecten Capsules, deze plantkuur zorgt ervoor dat rupsen verdwijnen.

Oorzaak rupsen

Een rupsenplaag komt niet zomaar voor, hier zit een reden achter. In veel gevallen is te zien dat er diversiteit mist in de tuin wanneer er een rupsenplaag is. De rups heeft genoeg vijanden. Wanneer je veel rupsen in de tuin hebt, mis je deze vijanden om de rupsen voor je op te ruimen. Zorg er daarom voor dat je meer bloemen in de tuin krijgt die sluipwespen trekken en hang bijvoorbeeld vogelhuisjes op om vogels jouw tuin in te lokken. Wanneer deze dieren in jouw tuin zijn, zullen de rupsen vanzelf verminderen.

Rupsenplaag herkennen

Rupsen zijn zogeheten 'snelgroeiers'. Dit houdt in dat zij in korte tijd heel veel plantaardig voedsel tot zich nemen. Dit hebben ze nodig om straks in de cocon tot een vlinder te ontwikkelen. Doordat ze zoveel eten, kunnen we een rupsenplaag goed herkennen in de tuin. Je zal zien dat er een stukjes van bladeren ‘afgeknabbeld’ zijn of (delen van) planten zelfs helemaal kaal zijn gegeten. Heb jij dit in jouw tuin? Dan heb je waarschijnlijk last van een rupsenplaag.

Rupsen voorkomen

Er zijn een aantal oplossingen dat je in kunt zetten om rupsen in je tuin te voorkomen:

  • Sterk geurende planten: rupsen hebben een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie en bieslook. Als je deze planten in de buurt van jouw aangetaste planten neerzet, zul je zien dat rupsen waarschijnlijk wegblijven.
  • Plantjes afdekken: vooral jonge plantjes zijn in trek bij rupsen. Dek stekjes en plantjes daarom af (bijvoorbeeld met een net of vliesdoek) om te voorkomen dat vlinders eitjes kunnen leggen tussen jouw planten.
  • Vogelhuisje en vogelvoer: lok extra veel vogels naar jouw tuin met vogelvoer en/of een vogelhuisje. Rupsen bevatten een hoog proteïnegehalte en zijn daarom het favoriete maaltje voor veel vogels.
  • Versterk je plant: zorg ervoor dat je planten een rupsenaanval overleven door ze voldoende voeding te geven. En potgrond die past bij de plant. Zo kunnen ze snel nieuwe bladeren aanmaken.
  • Met de Pokon Buxusmotval en Pokon Eikenprocessiemotval voorkom je dat er nieuwe rupsen in je tuin komen.

Producten

Lukt het niet om van de rupsenplaag af te komen met bovenstaande tips? Gebruik dan de producten van Pokon om rupsen te bestrijden.

Tegen Hardnekkige Insecten Insect-Ex Concentraat 250ml

Het Pokon Tegen Hardnekkige Insecten concentraat (Insect-ex) bestrijdt onder andere (buxus)rupsen, bladluizen, witte vliegen en tripsen. Het concentraat is geschikt om te gebruiken op groente, fruit, kamerplanten en buitenplanten en heeft een nawerking van 14 dagen.

Tegen Hardnekkige Insecten Insect-Ex Kant en Klaar Spray 750ml

De Pokon Tegen Hardnekkige Insecten Spray (Insect-ex) bestrijdt onder andere (buxus)rupsen, bladluizen, witte vliegen en tripsen. De spray is geschikt om te gebruiken op groente, fruit, kamerplanten en buitenplanten.

Bio Tegen Hardnekkige Insecten polysect concentraat 175ml

Heb jij ook last van hardnekkige insecten in huis? Met Pokon Bio tegen Hardnekkige Insecten bestrijd je onder andere bladluizen, spintmijten, witte vliegen en rupsen. Het middel is biologisch en heeft binnen 24 uur een zichtbaar effect.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.