Verduurzamen is een werkwoord

Een groene leefomgeving is gezond en wetenschappelijk bewezen

Groen is ons op het lijf geschreven. Dit proberen wij op allerlei manieren uit te stralen. Allereerst door de directe leefomgeving van Nederlanders (mét en zonder groene vingers) te vergroenen. Daar doe je niet alleen ons en het klimaat een plezier mee, het is ook nog eens gezond voor jezelf. Het is wetenschappelijk bewezen dat in een groene leefomgeving je beter functioneert, gezonder bent en je een betere concentratie hebt. En dat doen we natuurlijk met producten die naast een goede werking zo duurzaam mogelijk zijn samengesteld. Denk hierbij aan hernieuwbare, circulaire en natuurlijke grondstoffen. Zo dragen we samen bij aan duurzaamheid in de groene wereld.

3 belangrijkste pijlers in ons duurzaamheidsbeleid:

Duurzaam assortiment

Duurzame grondstoffen

Duurzame verpakkingen

7ad3861c-48d1-4278-a357-27f8ad29883f,34ed874d-62cc-42a6-9dca-bc21a9acee3a

Duurzaam Assortiment

Introductie en groei MPS gecertificeerde biologische potgronden

Potgronden worden gemaakt van meerdere grondstoffen, een belangrijke ontwikkeling hierbij is de overstap naar hernieuwbare grondstoffen. Dit zijn grondstoffen, ook wel natuurlijke grondstoffen genoemd, die zich binnen 100 jaar vernieuwen. Wanneer potgronden minimaal 30% hernieuwbare grondstoffen bevatten, de meststof organisch is en het duurzaam verpakt is, mogen wij het MPS keurmerk dragen. Omdat we hier inmiddels aan aantal jaren mee bezig zijn, zit het aandeel hernieuwbare grondstoffen bij Pokon inmiddels tussen de 50 en 100%. De gebruikte meststoffen zijn met een positief resultaat beoordeeld door FIBL. Dit betekent dat ze gebruikt mogen worden als zogenaamde inputs voor de Biologische Landbouw in Nederland. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Skal. De verpakkingen van potgrond met het MPS-keurmerk zijn goed te recyclen en bestaan voor minimaal 50% uit gerecycled materiaal.

Pokon is het enige merk in de consumentenmarkt dat dit keurmerk draagt. De controle op dit keurmerk is onafhankelijk.
 

Omvorming van synthetische meststoffen naar natuurlijk

Sinds 1929 verkoopt Pokon meststoffen. Het begon met minerale meststoffen (kunstmest) waar veel consumenten ons nog van kennen. Door de jaren heen is deze markt verder ontwikkeld. Zo zijn de vaste meststoffen voor de tuin en het gazon verduurzaamd. De grondstoffen hiervoor komen uit de Nederlandse landbouw en bestaan vrijwel volledig uit hernieuwbare en circulaire stromen. Om de werking van onze producten te kunnen garanderen, voegen we waar nodig nog wel wat natuurlijke mineralen toe. 
Het assortiment vloeibare meststoffen voor planten in potten en de moestuin is inmiddels uitgebreid met een reeks biologische meststoffen op basis van 100% natuurlijke voedingsstoffen.

Uitbouwen Pokon Bio Plantkuur assortiment

Problemen kunnen het beste voorkomen worden, daarom is het belangrijk planten sterk en gezond te houden. Het Pokon Bio Plantkuur assortiment draagt hieraan bij. Deze biologische producten gemaakt van kruidenextracten geven je planten net dat beetje extra dat ze nodig hebben tegen invloeden van buitenaf. Je kunt het zien als de vitaminepil voor planten, het is iets wat je extra geeft naast plantenvoeding. Wij geloven dat dit steeds meer de toekomst gaat worden en zijn actief op zoek naar uitbreiding en optimalisering van dit assortiment. 

Van chemische gewasbeschermingsmiddelen naar natuurlijk

Wij hebben de Ambitie Gewasbescherming Particulier Gebruik 2020-2024 ondertekend. Met deze ambitie streven we ernaar dat een probleem eerst voorkomen wordt, of dat het probleem handmatig of mechanisch opgelost wordt. Als dit niet werkt wordt er pas geadviseerd om beoordeelde en toegelaten gewasbeschermingsmiddelen met een zo laag mogelijk risicoprofiel te gebruiken. Huis-, tuin- en keukenoplossingen die wettelijk niet toegelaten zijn, zoals azijn en chloor, worden sterk afgeraden.

Naast dat wij ons hard maken voor weerbare planten door goede grond en goede voeding toe te passen, zijn wij continu op zoek naar natuurlijke alternatieven en middelen met een zo laag mogelijk risicoprofiel. Alle Pokon gewasbeschermingsmiddelen zijn beoordeeld en toegelaten voor gebruik door consumenten. En veruit het grootste deel van onze gewasbeschermingsproducten is gebaseerd op in de natuur voorkomende werkzame stoffen. 

Duurzame grondstoffen

Vanaf 2025 minimaal 60% hernieuwbare grondstoffen in potgrond

Potgrond is van oudsher een mengsel van diverse soorten grondstoffen, waaronder veen. In het verleden bestonden potgronden volledig uit veen. Veen is luchtig en houdt water en voeding goed vast en is daarmee een ideale voedingsbodem voor planten. Veen bestaat echter uit oud verteerd plantaardig materiaal waarin veel koolstof is opgeslagen. Het nadeel van het gebruik van veen is dat deze lang geleden vastgelegde koolstof bij afgraving en gebruik als potgrond vrijkomt in de vorm van CO2. En dat willen we liever niet. Daarom zijn we al jaren op zoek naar alternatieven die in voldoende mate beschikbaar zijn en waar we ook goede potgrond mee kunnen maken. Dat doen we samen met onze leveranciers en in samenwerking met kennispartners zoals de Wageningen University & Research (WUR). We zien steeds meer mogelijkheden door gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen zoals compost, houtvezel, boomschors, kokos en rijstkaf. Met deze grondstoffen worden mengsels gemaakt waar planten ook heel goed in kunnen groeien. We streven naar een zo hoog mogelijk aandeel hernieuwbare- en bij voorkeur lokaal beschikbare grondstoffen. Helaas kunnen we op dit moment vanwege beschikbaarheid en kwaliteit nog niet helemaal zonder veen. Het is hierbij goed om te weten dat het veen dat wij gebruiken verantwoord gewonnen is en 100% RPP gecertificeerd is.  

 

Het aandeel hernieuwbare grondstoffen binnen Pokon zit momenteel op 50-100%, verschillend per product en productgroep. 

Alle bodemverbeteraars worden 100% hernieuwbaar in 2023

Bodemverbeteraars zijn producten die je kunt gebruiken om de bodem van je tuin te verbeteren. Het belangrijkste is dat hiermee de hoeveelheid humus en voedingsstoffen in de bodem verhoogd worden en de bodem luchtiger wordt. Hierdoor kunnen de wortels van planten zich beter ontwikkelen en kan water snel in de bodem worden opgenomen en langer worden vastgehouden. In deze categorie vallen bijvoorbeeld bemeste tuincompost en siertuincompost. In de recepturen van deze producten wordt er gedurende 2023 geen veen meer gebruikt.

Alle bodembedekkers 100% hernieuwbaar

Bodembedekkers kunnen verschillende doeleinden hebben in de tuin. Zo kan het gebruikt worden op speelplaatsen, looppaden en in de borders. Het is niet alleen decoratief, bodembedekkers zijn ook functioneel. Het zorgt ervoor dat onkruid minder kans heeft om te groeien en er zo minder onkruidbestrijdingsmiddelen nodig zijn. Ook heeft het een vochtregulerende werking. Dit houdt in dat bij hevige regenbuien water goed vastgehouden wordt zodat de grond over genoeg water beschikt bij lange periodes van droogte. Daarnaast is het ook een beschermlaag voor de bodem bij bijvoorbeeld vorst. Al onze bodembedekkers zijn op dit moment 100% hernieuwbaar. Hernieuwbare grondstoffen, ook wel natuurlijke grondstoffen genoemd, zijn grondstoffen die zich binnen 100 jaar vernieuwen.

1dc59a8c-310a-44fd-85a7-62c952dc79e0,577bfa98-7ff6-4f36-a27e-d6ef016fbb5b,9e90a36a-5714-4509-a0e2-2bc2af28e38d
1ef6bdf5-6e76-440e-8e4b-3b2a6199355a,358c2059-93c2-42d6-8350-40acec236d3e

Duurzame verpakkingen

Vanaf 2025 minimaal 80% gerecyclede zakken

Wij verkopen potgrond in kunststof folie. Dat is nodig om onze producten goed te kunnen beschermen, bewaren en vervoeren. We streven ernaar om het gebruik van kunststof zo veel mogelijk te beperken en om materialen te gebruiken die goed recyclebaar zijn. Om die reden hebben we de ambitie om vanaf 2025 minimaal 80% gerecycled materiaal te gebruiken bij de productie van onze verpakkingen. Vanaf 2023 wordt al minimaal 50% gerecycled materiaal gebruikt.

Al onze kartonnen verpakkingen van FSC gecertificeerd + gerecycled materiaal

Onze graszaden en meststoffen zitten allemaal in dozen. Deze dozen zijn allemaal FSC gecertificeerd. De Forest Stewardship Council® (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van bos en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Verantwoord bosbeheer houdt rekening met de ecologische, sociale en economische aspecten die horen bij bosbeheer.

Het FSC-keurmerk geeft de zekerheid dat de grondstoffen voor producten als karton afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen wereldwijd. FSC-producten zijn als product van verantwoord bosbeheer een onuitputtelijke grondstof. Van nature is dit dus een circulair materiaal en onderdeel van de biologische kringloop.

Alle vloeibare voedingen in 100% gerecyclede flessen

Pokon staat bekend om de groene fles met gele dop. In het kader van verduurzamen hebben wij in 2019 onze eerste plantenvoeding in witte flessen op de markt gebracht. Deze witte flessen bevatten 100% biologische plantenvoedingen en zitten in een fles van 100% gerecycled materiaal. Ons doel is om uiteindelijk al onze plantenvoedingen om te zetten naar biologisch én in een 100% gerecyclede fles op de markt te brengen. De groene fles bestaat overigens inmiddels ook voor minimaal 95% uit gerecycled materiaal. 

Duurzame producten

Meer lezen over duurzaam tuinieren?