Ziekten & Schimmels

Wanneer jouw plant last heeft van schimmels of ziekten, zul je dit snel genoeg merken. De plant verliest kleur, vorm en zal misschien ook minder snel groeien. Er zijn verschillende soorten ziekten die veel voorkomen bij planten. Lees verder om erachter te komen met welke ziekte je te maken hebt, hoe je deze herkent en wat de juiste aanpak is. Weet je niet zeker waar je planten last van hebben? Herken in de Pokon Probleemherkenner snel welke ziekte of schimmel jouw plant lastig valt en bekijk de bijpassende oplossing.

Calciumtekort

Planten hebben calcium nodig bij veel processen, zoals het verdampen van vocht en de groei van de plant. Wanneer jouw plant last heeft van een calciumtekort, krijgt hij gele vlekken en scherpe, bruine randen in de bladeren. Wanneer je dit probleem niet op tijd aanpakt, worden de vlekken helemaal bruin en stopt jouw plant met groeien.

Een calciumtekort kan te maken hebben met onjuiste bemesting. Kies voor een kalkrijke mest voor jouw planten en zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. De plant kan vocht dan minder goed kwijt. Heeft jouw plant toch last van een calciumtekort? Maak dan gebruik van Pokon Bio Kalk. Strooi de kalk bij voorkeur in het vroege voorjaar en najaar.

Echte meeldauw (Witziekte)

Dit is een verzamelnaam voor verschillende schimmels die op de bovenkant van de bladeren voorkomen. Je herkent de ziekte aan een witte, meelachtige schimmel. Wanneer planten besmet zijn met echte meeldauw, groeien ze minder snel en zal het blad verkleuren. Deze ziekte ontwikkelt zich vooral bij warmte en droogte.

Geef de plant voldoende water en plaats planten en struiken niet te dicht op elkaar. Wanneer jouw plant toch aangetaste bladeren heeft, kun je deze het beste snel verwijderen. Vervolgens kun je Pokon Tegen Schimmels Fungex concentraat gebruiken om de ziekte te bestrijden.

Nog geen last van echte meeldauw, maar wil je de ziekte voorkomen? Gebruik dan Pokon Bio Schimmelgevoelige Plantenspray.

Fosfaattekort

Jouw planten hebben fosfor hard nodig voor het energietransport in hun cellen. Het is een erg belangrijke bouwsteen. Wanneer er een fosfaattekort is, worden de oudere bladeren van de plant donkerder van kleur. De plant zal ook minder wortels aanmaken en de al bestaande wortels ontwikkelen zich minder goed.

Bemest jouw planten met Pokon Fosfaatmest om de wortels en knopvorming van planten te bevorderen.

Hagelschotziekte

Als je bruine vlekjes of gaatjes in de bladeren van je planten ziet, heb je waarschijnlijk te maken met de hagelschotziekte. Door deze ziekte kunnen delen van het blad afsterven.

Je kunt de hagelschotziekte voorkomen door de grond de bemesten met fosfor of te bedekken met bodembedekkers. Zorg ook voor een goede waterafvoer, zodat de wortels niet gaan rotten. Om de ziekte te voorkomen, kun je ook Pokon Bio Schimmelgevoelige Plantenspray gebruiken. Heeft jouw plant toch last van deze ziekte? Gebruik dan Pokon Bio Tegen Schimmel Fungex concentraat.

Kalitekort

Een tekort aan kali kan een donkergroene en glimmende verkleuring van het blad veroorzaken. Daarnaast zul je ook bobbelige nerven zien. Een kalitekort zorgt ervoor dat de plant slap gaat hangen bij droog weer. De stengels worden daarnaast dunner en de bloemknoppen kleiner.

Gebruik Pokon Kalimest om dit tekort tegen te gaan. Deze mest zorgt voor stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen ziektes, plagen en droogte. Door extra magnesium in deze mest, krijgen planten ook een mooie diepgroene kleur. Geef na het bemesten altijd een beetje water.

Magnesiumtekort

Verkleuren de bladeren van jouw planten geel? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een magnesiumtekort. Dit zorgt ervoor dat jouw planten minder snel bladgroen aanmaken en in oude bladeren juist bladgroen afbreken. Dit tekort ontstaan vaak door een teveel aan kalium of calcium.

Om een tekort aan magnesium tegen te gaan, kun je gebruik maken van de Pokon Magnesiummest. Deze mest zorgt voor een betere structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Daarnaast herstelt de bruinverkleuring en wordt jouw plant gezonder en sterker. Geef na het bemesten altijd een beetje water.

Schurft

Wanneer jouw plant last heeft van schurft, zullen er olijfgroene vlekken op de bladeren ontstaan. Deze vlekken kleuren later bruin of zwart, waarna takken en vruchten ook worden aangetast.

Probeer schurft te voorkomen door afgevallen bladeren op te ruimen. Zo verplaatst de schimmel zich minder makkelijk. Zorg er ook voor dat planten niet uitdrogen en voorzie ze van de juiste grond en voeding. Om de ziekte te voorkomen, kun je ook Pokon Bio Schimmelgevoelige Plantenspray gebruiken.Toch last van schurft? Gebruik dan Pokon Bio Tegen Schimmel Fungex concentraat.

Snoeiwonden

Heeft jouw boom wonden opgelopen door het afsnoeien van de takken of door een storm? Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en een ziekte, bacterie of schimmel veroorzaken. De boom kan gaan rotten en wonden vormen, waardoor hij minder weerstand kan bieden bij harde windstoten.

Om het herstel van snoeiwonden te versnellen, gebruik je Pokon Wondafdekmiddel. Zorg er daarnaast zelf voor dat, wanneer je gaat snoeien, jouw gereedschap scherp en schoon is.

Stikstoftekort

Een stikstoftekort bij jouw plant herken je aan gele bladeren, doordat het bladgroen is verdwenen. Uiteindelijk zorgt deze ziekte ervoor dat jouw plant stopt met groeien en bladeren afvallen.

Dit tekort kun je het beste aanpakken door de juiste voeding voor je planten te kiezen. Ga voor een soort voeding met een hoog stikstofgehalte, zodat jouw plant weer gezond wordt. Je kunt hiervoor Pokon Stikstofmest gebruiken.

Tegen Schimmels Fungex Concentraat 3x60gr

Heeft jouw plant last van een schimmel? Pokon Tegen Schimmels Fungex Concentraat kan worden gebruikt voor bestrijding van onder andere meeldauw en schurft.

Wondafdekmiddel 300gr

Heb je je fruit- en/ of sierbomen gesnoeid? Met Pokon Wondafdekmiddel kun je alle wonden van je fruit- en sierbomen afdekken en de genezing bevorderen. Dit middel bestaat uit natuurlijke harsen en is dus 100% natuurlijk.

Bio Kuur voor Schimmelgevoelige Planten 750ml

Wil je goed voor je planten zorgen? Pokon Bio Kuur voor Schimmelgevoelige Planten 750ml werkt verzorgend, voedend en plantversterkend. De plant kan zich hierdoor beter weren tegen invloeden van buitenaf als meeldauw, roesten andere schimmelziekten. Deze plantkuur bestaat uit kruidenextracten en is deze dus helemaal biologisch. Je kunt hem met een gerust hart gebruiken in je moestuin.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.