Heb je last van bladluis op je kamerplanten of tuinplanten? Ontdek onze handige tips en producten om bladluis op je planten te voorkomen en te bestrijden.

Wat is bladluis?

Bladluizen komen voor in allerlei kleuren (vaak zwart, wit en groen) en komen voor op verschillende soorten kamer- en tuinplanten. Je ziet ze vaak op rozen en fruitbomen, maar ze kunnen ook op een kamerplant zitten.

Bladluizen zijn er in allelei soorten en elke soort ziet er ook weer anders uit. Zo heb je groene bladluizen, witte, gele, zwarte, rode en zelfs paarse bladluizen. Soms hebben ze vlekken van andere kleuren op hun lichaam, soms helemaal egaal in één enkele kleur. Vaak worden ze niet groter dan 5 millimeter. Ondanks dat bladluizen er in zoveel verschillende soorten zijn, heeft elke luis twee buisvormige organen aan het achterlijf waarmee honingdauw wordt afgescheiden.

Twijfel je of jouw planten last hebben van bladluizen? Met de Pokon Probleemherkenner herken je snel het juiste insect en je krijgt direct een advies!

Wil jij tips om bladluis in je border te verhelpen? Bekijk dan onze video:

Bladluis biologisch bestrijden

Pokon heeft twee biologische producten die geschikt zijn om bladluis te bestrijden. Zet de aangetaste plant eerst op enige afstand van andere (onaangetaste) planten.

Pokon Bio Tegen Insecten Spray (800ml)
De Pokon Bio Tegen Insecten Spray is 100% biologisch en is geschikt om insecten binnen en buiten te bestrijden. Spray de Pokon Tegen Insecten Spray op je kamerplant of tuinplant en je zult al snel effect merken!

Pokon Bio Tegen Insecten Concentraat (200ml)
Het Pokon Bio Tegen Insecten Concentraat moet je in tegenstelling tot de spray eerst mengen met water. Het concentraat is 100% biologisch en is geschikt om insecten binnen en buiten te bestrijden.

Hardnekkige insecten
Heb je buiten een hardnekkige bladluizenplaag? Dan kun je ook Pokon Tegen Hardnekkige Insecten overwegen. Beschikbaar in spray en concentraat. Heb je binnen een hardnekkige bladluizenplaag? Dan kun je ook kiezen voor Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten concentraat.

Oorzaak bladluis

Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of al vliegend van plant tot plant. In sommige gevallen zijn bladluizen ook te wijten aan te droge of slechte potgrond of een tekort aan voeding.

Luizen planten zich in een zeer hoog tempo voort, zonder dat daarvoor interactie tussen sekse nodig is. De jonge luizen worden namelijk direct gebaard en het eistadium wordt overgeslagen. In sommige gevallen kan de larve ook vleugels hebben, waardoor de luis zich snel verspreidt naar andere planten.

Dit proces wordt nog eens extra versneld wanneer planten een verminderde weerstand hebben door een tekort aan water of voeding. Planten gaan dan vaak sterker ruiken, waardoor vliegende, vrouwelijke luizen worden aangetrokken. Zijn de vrouwtjes al bevrucht? Dan zullen ze in no time veel eitjes leggen waar opnieuw veel bladluizen uitkomen.

Bladluis voorkomen

Bladluizen drinken het sap van de bladeren en bloemen, waardoor het blad minder snel groeit en sneller zal vervormen. Kamerplanten met grote, zachte bladeren zijn extra gevoelig voor bladluis. Bladluizen zijn dus niet alleen ook ongewenste gasten in de tuin, maar ook in huis. Gelukkig zijn ze goed te voorkomen of bestrijden.

Er zijn verschillende oplossingen die je kunt inzetten om bladluis te bestrijden. Je kunt deze ideeën ook inzetten om bladluizen te voorkomen.

  • Goede start: Zorg dat je nieuwe planten een goede start geeft met hoogwaardige potgrond en voeding. Het beste is potgrond en voeding die is afgestemd op de behoeften van je plant.
  • Sterk geurende planten: planten met bepaalde geuren zoals knoflook, salie, dille of lavendel zorgen ervoor dat bladluizen niet in de buurt van jouw planten komen.
  • Koud water: besproei je kamerplanten en tuinplanten regelmatig met koud water, daarmee spoel je de de bladluis weg.
  • Andere insecten: insecten zoals lieveheersbeestjes, wespen en gaasvliegen zijn dol op bladluizen. Ze helpen je graag een handje om bladluis te bestrijden. Deze insecten kun je aantrekken met plantjes zoals het Afrikaantje.

Producten

Pokon heeft meerdere producten die geschikt zijn om bladluis te bestrijden. Zet de aangetaste plant eerst op enige afstand van andere (onaangetaste) planten.

Tegen Hardnekkige Insecten Insect-Ex Concentraat 250ml

Het Pokon Tegen Hardnekkige Insecten concentraat (Insect-ex) bestrijdt onder andere (buxus)rupsen, bladluizen, witte vliegen en tripsen. Het concentraat is geschikt om te gebruiken op groente, fruit, kamerplanten en buitenplanten en heeft een nawerking van 14 dagen.

Tegen Hardnekkige Insecten Insect-Ex Kant en Klaar Spray 750ml

De Pokon Tegen Hardnekkige Insecten Spray (Insect-ex) bestrijdt onder andere (buxus)rupsen, bladluizen, witte vliegen en tripsen. De spray is geschikt om te gebruiken op groente, fruit, kamerplanten en buitenplanten.

Bio Tegen Insecten Polysect GYO Spray 800ml

Pokon Bio Tegen Insecten Spray kan van februari tot oktober gebruikt worden, zodra de eerste insecten of symptomen waarneembaar zijn. Het product bestrijdt snel en effectief zowel de eitjes, larven als de adulten (volwassen insecten) van bladluizen, schildluizen, dopluizen, spintmijten en wi­tte vliegen. Geschikt voor moestuin, fruit- en sierplanten.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.