Heb je last van bladluis op je kamerplanten of tuinplanten? Ontdek onze handige tips en producten om bladluis op je planten te voorkomen en te bestrijden.
Bladluizen zijn kleine insecten die zich voeden met het sap van planten. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, zoals groen, zwart, rood of geel. Ze kunnen voorkomen op allerlei soorten kamerplanten en tuinplanten. Er zijn veel verschillende soorten bladluizen en elke soort ziet er ook weer anders uit. Zo heb je groene bladluizen, witte, gele, zwarte, rode en zelfs paarse bladluizen. Soms hebben ze vlekken van andere kleuren op hun lichaam, soms helemaal egaal in één enkele kleur. Vaak worden ze niet groter dan 5 millimeter.
Zo kun je zien of je plant last heeft van bladluizen:
In Nederland zijn er verschillende soorten bladluizen die vaak voorkomen.
Deze groene luizen, kunnen soms ook een licht roze tint hebben. Ze tasten een breed scala aan planten aan, waaronder groente zoals paprika's en tomaten, maar ook sierplanten en fruitbomen. Ze zuigen de sap uit de planten, waardoor ze verzwakken en vervormen. Ook kunnen ze virussen overbrengen.
Deze luizen zijn vaak wat groter en meestal roze of groen. Je vindt deze luizen voornamelijk op rozen, maar kunnen ook op andere sierplanten voorkomen. Rozenluis zuigt sap uit de knoppen en bladeren van rozen, wat leidt tot vervorming en afname van de plantengroei.
De zwarte bonenluis zijn iets glanzend en zwart van kleur. Je ziet ze voornamelijk op bonen, maar ook andere peulvruchten en verschillende sierplanten kunnen er last van hebben. De zwarte bonenluis veroorzaakt vervorming en vergeling van de bladeren en kan de groei van jonge planten belemmeren.
Bladluizen kunnen op veel verschillende soorten planten voorkomen, maar sommige planten lijken wel aantrekkelijker voor hen dan andere. Rozen, bonen, perziken en kersen zijn enkele planten die het vaakst last hebben van bladluizen. Groenten zoals sla, erwten en tomaten kunnen ook worden getroffen. Daarnaast vind je bladluizen op veel soorten sierplanten en struiken. Lees ook: 4 kamerplanten die gevoelig zijn voor bladluis.
Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of al vliegend van plant tot plant. In sommige gevallen zijn bladluizen ook te wijten aan te droge of slechte potgrond of een tekort aan voeding.
Luizen planten zich in een zeer hoog tempo voort, zonder dat daarvoor interactie tussen sekse nodig is. De jonge luizen worden namelijk direct gebaard en het eistadium wordt overgeslagen. In sommige gevallen kan de larve ook vleugels hebben, waardoor de luis zich snel verspreidt naar andere planten.
Dit proces wordt nog eens extra versneld wanneer planten een verminderde weerstand hebben door een tekort aan water of voeding. Planten gaan dan vaak sterker ruiken, waardoor vliegende, vrouwelijke luizen worden aangetrokken. Zijn de vrouwtjes al bevrucht? Dan zullen ze in no time veel eitjes leggen waar opnieuw veel bladluizen uitkomen.
Bladluis bestrijden is gelukkig goed te doen. Bladluis bestrijden doe je zo:
Wil jij tips om bladluis in je border te verhelpen? Bekijk dan onze video:
Bladluizen drinken het sap van de bladeren en bloemen, waardoor het blad minder snel groeit en sneller zal vervormen. Kamerplanten met grote, zachte bladeren zijn extra gevoelig voor bladluis. Bladluizen zijn dus niet alleen ook ongewenste gasten in de tuin, maar ook in huis. Gelukkig zijn ze goed te voorkomen of bestrijden.
Tips:
Bladluizen zijn niet dol op extreme temperaturen, zowel koud als heet. Daarom kunnen ze in de wintermaanden minder actief zijn en in de zomermaanden kan een warme, droge periode hun aantallen verminderen. Ze hebben ook een hekel aan sterke wind omdat deze hen van planten kunnen blazen.
Daarnaast zijn er natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en gaasvliegen die zich voeden met bladluizen. Deze nuttige insecten kunnen helpen om een bladluispopulatie onder controle te houden.
Bepaalde planten zoals knoflook, uien, bieslook en andere sterk geurende planten kunnen bladluizen afschrikken. Het planten van deze in de buurt van meer kwetsbare planten kan helpen om bladluizen op afstand te houden.
Witte bladluizen zijn eigenlijk groene bladluizen die bedekt zijn met een wasachtige substantie, waardoor ze een witte of grijzige kleur krijgen. Ze zijn klein (meestal 1 tot 3 millimeter lang) en hebben een peervormig lichaam met lange antennes. Onder een vergrootglas kun je ook twee buisjes zien aan de achterkant van hun lichaam, dit zijn zogenaamde siphonen. Net als andere bladluizen voeden ze zich door het sap uit planten te zuigen, wat schade kan veroorzaken aan de planten waarop ze leven.
Bladluizen ontstaan en vermenigvuldigen zich zeer snel. Het zijn insecten die zich voortplanten door parthenogenese, wat betekent dat de vrouwtjes geen mannetje nodig hebben om zich voort te planten. Ze kunnen dus in korte tijd een grote populatie vormen.
In het voorjaar leggen de overwinterende bladluizen eieren die uitkomen als de temperaturen stijgen. Deze nieuwe generatie bladluizen kan dan beginnen met het produceren van nog meer bladluizen. Dit snelle voortplantingsproces, gecombineerd met hun vermogen om zich te voeden met een breed scala aan plantensoorten, maakt bladluizen tot een veelvoorkomend probleem in tuinen.
Bekijk dan ook deze insectenpagina's:
Weet je niet van welk beestje je last hebt? Gebruik dan de Probleemherkenner om het beestje te herkennen.