Mieren in huis bestrijden

Mieren in huis bestrijden

Ontdek je mieren in huis? Lopen ze in huis zo naar je keuken? Wacht niet te lang met actie ondernemen, zodat je een mierenplaag in huis voorkomt. Ontdek onze handige tips om mieren in huis te voorkomen en bestrijden. Bekijk ook onze pagina met algemene tips over het bestrijden van mieren.

De oorzaak van mieren in huis

Er zijn verschillende soorten mieren waar je last van kunt hebben. Om de mierenplaag aan te kunnen pakken, is het belangrijk om eerst terug te gaan naar de oorzaak van het probleem. Hoe komen die mieren binnen en nog beter: hoe voorkom je mieren in huis?

Een mierenplaag in huis ontstaat vaak wanneer er onvoldoende maatregelen worden getroffen tegen bestaande mierennesten. Deze vind je vaak aan de buitenkant van je huis, onder of dicht tegen de gevelrand. De mierenkoningin kan in het voorjaar al duizenden mieren produceren. Een mier heeft slechts een klein gaatje nodig om binnen te komen, bijvoorbeeld via afvoeren en leidingwerk in de kruipruimte of vanuit de spouwmuur door een klein barstje bij de vloeraansluiting.

Die kleine openingen zijn vrijwel niet te voorkomen, maar toch kun je maatregelen treffen om mieren uit je huis weg te houden. Mieren zijn dol op eten en eigenlijk altijd op zoek naar voedsel. Vooral de keuken is een favoriete plek waar ze vaak wat eten vinden. Broodkruimels die zijn gevallen, etensresten op de vuile vaat of open zakjes voedsel in de kast. Het zijn allemaal bronnen waar mieren op af komen. 
Zodra mieren voedsel hebben gevonden, laten ze een geur achter zodat andere mieren weten dat daar een voedselbron is. Voordat je het weet zit je huis vol mieren! Laat dus - zeker in het voorjaar en de zomer wanneer mieren weer actiever worden - geen etensresten in huis slingeren en maak gaatjes waar mogelijk dicht.

Schade door mieren in huis

Ondanks dat mieren erg nuttig zijn voor ons ecosysteem, is het toch wel erg vervelend als je last hebt van mieren of een mierennest in huis. Mieren kunnen verschillende problemen in huis veroorzaken, zoals:

  • Besmet voedsel
  • Schade aan isolatiemateriaal

Om deze schade tegen te gaan kun je het beste vroegtijdig maatregelen nemen om mieren te voorkomen of bestrijden.

Mieren in huis voorkomen

Ruim etenswaren altijd goed op en check ook regelmatig of je rondom je huis last hebt van mieren. Andere tips:

  • Strooi koffiedik: als je ontdekt hebt waar het mierennest is of waar mieren je huis binnenkomen, kun je een laagje koffiedik bij de opening strooien. Binnen een paar dagen zouden mieren moeten verdwijnen en kun je het koffiedik gewoon opvegen.
  • Specerijen & kruiden neerzetten: mieren mogen dan wel dol zijn op zoete geuren, ze hebben een hekel aan sterke geuren zoals lavendel, basilicum, kaneel, azijn of nootmuskaat. Zet kruidenplantjes of open potjes met specerijen neer om mieren weg te houden.
  • Koperen draadjes en muntstukken: mieren lopen niet over een koperen ondergrond heen. Je kunt koperdraadjes spannen of koperen muntstukken neerleggen om mieren weg te houden.

Mieren in huis bestrijden

Wil je iets doen aan de mieren in huis? Pokon heeft twee handige producten om mieren en mierennesten op een natuurlijke wijze te bestrijden. De producten zijn het hele jaar door te gebruiken, zowel binnenshuis als buitenshuis.

Pokon Tegen Mieren Korrels
Heb je binnen last van mieren? Kijk dan om het huis of je een mierennest vindt. Met Pokon Tegen Mieren Korrels bestrijd je eenvoudig en snel buiten het mierennest. Strooi de korrels op het mierennest om de mieren direct te bestrijden. Dit product kun je alleen buitenshuis inzetten.

Pokon Tegen Mieren Lokdoos
De Pokon Tegen Mieren Lokdoos is ideaal als het mierennest lastig te signaleren is. Zet de lokdozen neer op een harde ondergrond, binnen of buiten. De stof nemen mieren mee terug in het nest waardoor direct het hele nest bestreden wordt. 

Dit heb je nodig:

152dddd5-5168-407c-b489-aa8e9254ea45