Mieren in het gazon

Mieren zijn erg nuttige dieren en spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van je tuin. Ze helpen onder andere organisch materiaal recyclen en eten bladluizen. Mieren kunnen echter ook grote schade aan je gazon aanbrengen. Dan kun je zomaar last krijgen van een heuse mierenplaag. Ontdek onze handige tips om mieren in het gazon te voorkomen en te bestrijden. Bekijk ook onze pagina met algemene tips over het bestrijden van mieren.

Oorzaak mieren

Er zijn verschillende soorten mieren waar je last van kunt hebben. Om mieren aan te pakken, is het belangrijk om eerst terug te gaan naar de oorzaak van het probleem. Waar komen die mieren in het gazon vandaan? Mieren zijn harde werkers en zijn de hele dag bezig om voedsel te zoeken. Ze worden gelokt door etensresten en verplaatsen dit vervolgens door hun ondergrondse gangen naar het mierennest. Mieren zijn dol op zoetigheden, fruit en andere voedselresten. Mieren communiceren onderling met feromonen, geursporen. Als mieren een voedselbron ontdekt hebben, laten ze een geurspoor achter om andere mieren ook naar deze bron te leiden.

Waarom je geen mieren wil

De ingang van het mierennest herken je door een hoopje grond op het gazon. Hoe meer hoopjes zand, hoe slechter je gazon kan ‘ademen’, waardoor het gras uiteindelijk dood kan gaan. Daarnaast zorgen de gangen die de mieren graven onder jouw gazon ervoor dat wortels doorbroken worden en afsterven. Heb je last van een zeer grote mierenplaag? Dan kunnen er zelfs verzakkingen ontstaan.

Waar veel mieren bij elkaar zitten, ontstaan kale plekken in het gazon. Mieren zijn bovendien één van de lievelingshapjes van vogels. Doordat vogels de mieren uit de grond pikken, pikken ze ook het gras kapot. Door de kale plekken is de kans ook groter dat er onkruid in het gazon zal ontstaan.

Mieren voorkomen in het gazon

Met de volgende tips kun je mieren in je gazon voor een groot gedeelte voorkomen en/of bestrijden:

  • Houd je gazon schoon: verwijder regelmatig voedselresten, zoals gemorst voedsel, van je gazon. Zorg ervoor dat er geen voedselbronnen zijn die mieren kunnen aantrekken.
  • Sterk geurende planten: mieren hebben een hekel aan sterke geuren. Door sterk geurende planten rondom je gazon te planten, houd je mieren weg uit het gazon. Denk bijvoorbeeld aan goudsbloemen, lavendel of rozemarijn.
  • Natuurlijke afweermiddelen: er zijn verschillende natuurlijke stoffen waar mieren een hekel aan hebben zoals kaneel, pepermuntolie, citroenschillen en koffiedik. Strooi deze stoffen rondom mierennesten om mieren af te schrikken.
  • Koperen draadjes of muntstukken neerleggen: mieren houden niet van een koperen ondergrond. Span een koperdraad om de rand van je gazon of leg wat koperen muntjes bij de ingang van het mierennest neer om mieren weg te houden van je gazon.

Mieren bestrijden

Heb je erg last van de mieren? Maak dan gebruik van een bestrijdingsmiddel:

Pokon Tegen Mieren Lokdoos
De Pokon Tegen Mieren Lokdoos is ideaal als het mierennest lastig te signaleren is. Zet de lokdozen neer op een harde ondergrond naast het gazon. Het liefst in de looproute van de mieren zodat ze de lokdoos wel tegenkomen. Wanneer mieren door de poeder in het lokdoosje hebben gelopen, nemen ze dit mee naar hun nest. Zo bestrijd je met een lokdoosje niet alleen de mieren die er doorheen lopen, maar ook het gehele nest in een keer. 

Pokon Tegen Mieren Korrels
Pokon Tegen Mieren Korrels is handig als je weet waar de mieren zich gevestigd hebben. Je kunt de poeder rondom het nest strooien, maar je kunt er ook voor kiezen om de poeder aan te maken en rechtstreeks in de nestingang te gieten. 

Dit heb je nodig:

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=mieren