/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Orchidee

De orchidee is een populaire kamerplant in Nederland en herken je aan de bijzondere bloemvorm. De bloem is namelijk opgebouwd uit drie kelkbladen en drie kroonbladen. Deze exotische plant komt uit één van de grootste plantenfamilies op aarde. Er zijn op het moment wel zeker 25.000 soorten bekend. Ben jij ook van plan om orchideeën in huis aan te schaffen? Lees dan snel verder om te ontdekken hoe je deze fascinerende planten het beste kunt verzorgen!

Orchidee Kenmerken

 • Planttype: Bloeiende kamerplant
 • Grondsoort: Orchidee Grond
 • Bemesten: vloeibare orchideeën voeding of bladspray
 • Bloem: abrikoos, zalm, crème, geel, paars, roze, wit
 • Bloeitijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
 • Bloemvorm: enkelbloemig
 • Hoogte: 30 cm, 40 cm, 50 cm
 • Groeiwijze: opgaand
 • Blad/loof: groenblijvend, groen
 • Vochtigheid: matig water geven, af en toe dompelen
 • Standplaats: lichte standplaats, halfzon, schaduw

Soorten orchideeën

Er zijn dus ontzettend veel soorten orchideeën bekend, waarvan veel soorten ook in Nederland worden verkocht als kamerplant. Bekendste orchidee soorten:

Vlinderorchidee (Phalaenopsis)

De vlinderorchidee is de meest populaire orchidee. Hij is afkomstig uit Zuidoost-Azië. De orchidee groeit daar in de bomen en heeft zeer luchtige wortels. Dit verklaart waarom de orchidee een speciale behandeling nodig heeft, zodat hij het ook goed doet bij ons in de woonkamer. De bloemen van de vlinderorchidee zijn erg herkenbaar en heel mooi. Ze kunnen ontzettend veel verschillende kleuren krijgen. Veel voorkomende kleuren zijn bijvoorbeeld: wit, roze, crème, paars, geel, abrikoos en zalm. Zo is er dus altijd wel een vlinderorchidee die bij de rest van jouw interieur past. De naam ‘vlinderorchidee’ heeft de plant te danken aan het feit dat de bloemen een beetje aan een vlinder doen denken.

Venusschoentje (Paphiopedilum)

De Paphiopedilum, ook wel bekend als de Venusschoen, is een type orchidee. Deze plant staat bekend om zijn unieke bloemvorm, die lijkt op een schoen. De Paphiopedilum komt oorspronkelijk voor in tropische en subtropische gebieden en wordt vaak gekweekt als sierplant vanwege zijn aantrekkelijke bloemen.

Viooltjesorchidee (Miltoniopsis)

Miltoniopsis orchidee wordt soms ook wel "viooltjesorchidee" genoemd vanwege de gelijkenis van de bloemen met viooltjes. Miltoniopsis is een geslacht binnen de orchideeënfamilie en staat bekend om zijn delicate bloemen met zachte kleuren en vaak een aangename geur. Deze orchideeën geven de voorkeur aan koele en vochtige omstandigheden en worden gewaardeerd om hun aantrekkelijke verschijning.

Brassia 

De Brassia komt oorspronkelijk uit de tropische streken van Zuid-Amerika. Elke stengel van deze plant kan wel 15 tot 20 groenachtige bloemen dragen. De bloemen hebben een beetje een spitse vorm en geven zo nu en dan een lekkere geur af. De Brassia is een prachtige groenblijvende plant waar je lang van kunt genieten.

Cattleya

Wil je een Orchidee voor de prachtige bloem? Dan is de Cattleya de perfecte plant. Deze plant heeft grote bloemen van wel 5 tot 15 cm groot. De gekleurde bloemen verspreiden vaak een lekkere geur in de huiskamer en worden vaak gebruikt als snijbloem in bijvoorbeeld bruidsboeketten.

Ook zijn er nog wat minder bekende soorten orchideeën die erg decoratief zijn: 

 1. Cymbidium lijkt helemaal niet op een klassieke orchidee, door de gulle hoeveelheid grasachtig blad.
 2. Paphiopedilum heeft hoog en mooi groen blad, wat deze plant ook zonder bloemen al heel aantrekkelijk maakt om naar te kijken.
 3. Zygopetalum groeit in Zuid-Amerika op boomstronken, rotsen en op de bodem tussen bladeren. De bloemen zijn roodpaars, groenbruin en soms bijna blauw, sommige soorten geuren zoetig.
 4. Dendrobium onderscheidt zich van andere orchideeënsoorten door het trosje bloemen dat zich vormt bij de oksel van elk blad. De bloemen geven een heerlijke geur. In het wild groeit deze orchidee zowel in de koele bergen van de Himalaya tot in de jungle van Nieuw-Guinea en de woestijn van Australië.

Orchidee potgrond

Orchideeën groeien in de natuur vaak op bomen en takken met hun wortels in de lucht. Als je de orchidee met zijn wortels in dichte grond plant, kunnen de wortels snel bruin worden en wegrotten. Pokon Orchidee Grond is heerlijk luchtig om je orchidee goed in te laten groeien en bloeien.

Standplaats orchidee

De vlinderorchidee staat het liefst op een lichte standplaats. Zorg er wel voor dat hij niet op de tocht staat of in de volle zon.

Vlinderorchidee voeden

Om de bloei te stimuleren kun je jouw orchidee eens in de twee weken voeden met Pokon Orchidee Voeding. Dit kun je afwisselen met Pokon Powerspray Orchidee.

Uitgebloeide orchideeën

Als de orchidee niet meer bloeit heb je twee opties. Je kunt de stengel helemaal verwijderen, zodat de plant energie kan sparen en vervolgens een geheel nieuwe stengel aanmaakt. Dit kan soms enkele maanden duren. Een andere optie is om de stengel twee centimeter boven een oog af te snijden. Lees meer over het zelf kweken van een orchidee.

Orchidee water geven

Regelmatig (lauw) water geven, maar nooit in het water laten staan. Regelmatig besproeien vindt de orchidee ook erg plezierig.

Bekijk voor tips over de verzorging van orchideeën ook nog deze korte video:

Pokon Powerplanten