Onkruid in de tuin

Je hebt met zorg je border aangelegd met mooie planten en voordat je het weet staat deze vol met ongewenste gasten: onkruid. Hoe leuk deze plantjes er misschien ook uitzien, je kunt ze maar beter snel verantwoord bestrijden! Deze vormen van onkruid zijn ongewenst omdat ze je tuinplanten schade toebrengen door ze voedsel, groeiplaats en licht te ontnemen. Wil je informatie over onkruid op het terras, gazon of moestuin, lees dan onze andere pagina over onkruid bestrijden.

Oorzaken onkruid in de tuin

Als je geen maatregelen neemt om onkruid te verwijderen uit je border, blijf je schoffelen en wieden. Om onkruid in jouw border te bestrijden is het belangrijk om eerst te kijken waar het onkruid vandaan komt.

Er bestaan twee soorten onkruidverspreiding:

  1. Onkruiden die zich voortplanten via wortelstokken.
  2. Onkruiden die zich voortplanten via zaden.

Wortelonkruiden kunnen snel weer tevoorschijn komen, omdat ze moeilijk te verwijderen wortels hebben. Wanneer de wortels dan ook niet helemaal uit de grond verwijderd zijn, beginnen ze weer opnieuw met groeien. Voorbeelden hiervan zijn de brandnetel en hardnekkig zevenblad.

Zadenonkruiden worden verspreid door de wind en vogels en zijn meestal eenjarige planten die moeilijk te verwijderen zijn. Helaas zijn deze soorten onkruid moeilijk te voorkomen, maar wél te bestrijden.

cluster-onkruid-border-extra-kopie

Onkruid verwijderen uit de border

Onkruid kun je op verschillende manieren verwijderen uit je border. De meest voorkomende manieren zijn:

  • Wieden

Door onkruid te wieden met je hand, is de kans het grootst dat je ook direct de wortels verwijdert uit de tuin. Je kunt immers veel kracht zetten. Door ook de wortels te verwijderen, verklein je de kans dat onkruid weer aangroeit.

  • Schoffelen

Door te schoffelen, maak je de bovenlaag van de bodem los met een schoffel en kun je het onkruid makkelijk weghalen.

  • Steken

Bij hardnekkige onkruiden die diepgeworteld zijn in je tuin, kun je het beste het onkruid verwijderen door te steken. Daarmee zorg je ervoor dat je de onkruiden met wortel en al uit de grond verwijdert. Zevenblad is een voorbeeld van een lastig onkruid wat het beste te verwijderen is door het los te steken.

Verantwoord bestrijden

Gebruik Pokon Tegen Onkruid Spray! om onkruid in je border te voorkomen en te bestrijden. De spray kan toegepast worden tussen de sierbeplanting, zowel voor en na de opkomst van het gewas en pleksgewijs tussen de planten. Doordat de spray biologisch afbreekbaar is in de bodem, kunnen de planten in je border gewoon doorgroeien.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.