Onkruid bestrijden

Ontdek je kleine, groene plantjes tussen de tegels, in jouw gazon of in jouw (moes)tuin? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met onkruid. Eigenlijk kan elke plant als onkruid beschouwd worden en iedereen definieert onkruid dan ook anders.

Wil je weten wat onkruid precies is? Lees dan onze blog hierover. Of ontdek welk soort onkruid er in jouw tuin groeit met de Pokon Probleemherkenner.

Op deze pagina vind je handige tips en producten die jou helpen bij het bestrijden van onkruid in het gazon, tussen de tegels, in de tuin of je moestuin.

Oorzaken van onkruid

Hoe komt dat onkruid eigenlijk in je tuin? Onkruid kan als volgt in jouw tuin komen:

  • Verspreiding van zaden door wind en vogels: sommige soorten onkruid worden verspreid door de wind en vogels. De zaadjes zorgen meestal voor eenjarige planten die moeilijk te verwijderen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de brandnetel en straatgras.
  • Te veel schaduw: Mos is een vorm van onkruid en groeit maar al te graag op donkere plekken. Staat je gazon, tuin of terras het grootste gedeelte van de dag in de schaduw? Dan zal mos daar sneller groeien.
  • Vochtigheid: Mos groeit extra snel wanneer de ondergrond nat of vochtig is. Hoe meer water er in je tuin blijft staan, hoe sneller er mos zal groeien. Zeker wanneer er een aangename buitentemperatuur is.

Gevolgen van onkruid

Onkruid houdt helaas geen rekening met jouw mooie gazon, tuin of terrastegels en groeit daar dan ook vaak gemakkelijk. Onkruid kan zorgen voor:

  • Kale plekken in het gazon
  • Een slechtere oogst uit de moestuin doordat de planten moeten concurreren met het onkruid voor water, voedingstoffen en zonlicht.
  • Verzakte terrastegels
  • Tuinplanten die achterblijven in de groei 

 

Onkruid verwijderen

Spot je onkruid tussen je tegels of in jouw tuin? Wacht dan niet te lang met verwijderen. Hoe groter de plant, hoe langer en sterker de wortels en hoe lastiger het is om het onkruid uit de grond te verwijderen. Trek regelmatig het onkruid uit de grond om te voorkomen dat de wortels in de grond achterblijven.

  • Gebruik bij een gazon onkruidsteker voor het verwijderen van onkruid. Heb je last van veel mos in je gazon? Dan kun je er voor kiezen om je gazon te verticuteren met een verticuteerhark of -machine. Je verwijdert zo onkruid en mos en je snijdt de ondergrondse wortels van het gras door. 
  • Je kunt onkruid in de border verwijderen door de grond te schoffelen. Met een schoffel maak je de aarde los en het onkruid dat in de grond zit. De ongewenste plantjes kun je zo tussen je tuinplanten uithalen. Het wat grotere onkruid kan je er met een drietand uittrekken.
  • Daarnaast kun je onkruid tussen tegels, open verharding of in de border verwijderen door het te wieden met je hand. De kans is dan het grootst dat je ook direct de wortels verwijdert. Je kunt immers veel kracht zetten. Door ook de wortels te verwijderen, verklein je de kans dat onkruid weer aangroeit.

Onkruid bestrijden

Lukt het niet om het onkruid handmatig te bestrijden? Of heb je last van heel veel onkruid? Pokon heeft verschillende, handige producten om onkruid te bestrijden. Deze producten kun je het hele jaar toepassen van het begin van het voorjaar (vanaf februari) tot en met het najaar.

Pokon Tegen Onkruid Spray 
De Pokon Tegen Onkruid Spray bestrijdt alle soorten onkruid en werkt zeer snel. Na 1 uur zie je al zichtbaar resultaat! De spray is biologisch afbreekbaar in de bodem en kan gebruikt worden tegen onkruid tussen de tegels, open verhardingen zoals grind en schelpen, gesloten verhardingen zoals beton, in de moestuin of border.

Pokon Tegen Onkruid Concentraat 
Pokon Tegen Onkruid Concentraat is op basis van nonaanzuur. Let op: het concentraat mag alleen gebruikt worden op halfverhardingen zoals grind of schelpen.

Ben je opzoek naar een zeer krachtig middel? Bekijk dan Pokon Tegen Hardnekkig Onkruid Concentraat.

Pokon Onkruid & Mos Weg!
Last van onkruid of mos in je gazon? Pokon heeft drie handige producten die jou helpen mos en/of onkruid in je gazon te bestrijden:

Deze bestrijdingsproducten bevatten ook gazonvoeding, waardoor jouw gazon na toepassing ook groen en sterk zal worden.

Dit heb je nodig:

 

 

filter%5Btitle%5D=onkruid