Ridderzuring bestrijden

Ridderzuring, ook wel rumex obtusifolius, is een onkruid dat op veel plekken voorkomt, zo ook in de tuin. Het is hardnekkig onkruid wat zich niet erg makkelijk laat verwijderen. Het is gelukkig wel mogelijk om de ridderzuring te bestrijden. Probeer dit te doen voordat het onkruid de hele tuin over heeft genomen. Gebruik de volgende tips om ridderzuring in de tuin te bestrijden.

Wat is ridderzuring?

Ridderzuring behoort tot de duizendknoopfamilie, die oorspronkelijk uit Europa komt. Je ziet het onkruid vaak in weilanden of langs wegen, maar ook bij jou in de tuin kan dit onkruid groeien. Ridderzuring verspreidt zich op verschillende soorten plekken, maar heeft de voorkeur aan een licht zure, vochtige en zeer voedselrijke grond. Omdat het ook op andere plekken kan ontkiemen, maakt het een lastig onkruid om aan te pakken. Ridderzuring heeft daarnaast erg diepe wortels, wat het moeilijk maakt om de hele plant goed uit te graven. De zaden uit de bloemen kunnen zelfs jaren later (!) nog ontkiemen.

Ridderzuring herkennen

Ridderzuring herkennen is vrij gemakkelijk. Het heeft lange, smalle bladeren die aan de basis van de plant groeien. Deze bladeren kunnen maximaal 30 centimeter lang worden. Aan de bloemstelen zitten kleinere bladeren. Daarnaast kun je ridderzuring herkennen aan de rode stelen. Ridderzuring bloeit van juni t/m oktober. In de bloei draagt ridderzuring pluimen met kleine groene bloementjes, die later roodbruin kleuren.

Ridderzuring bestrijden

Verspreiding ridderzuring voorkomen

Om de verspreiding te voorkomen kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Regelmatig wieden: ridderzuring kan zich snel verspreiden, dus regelmatig wieden kan helpen om nieuwe planten vroegtijdig te verwijderen. 
  • Verwijder de bloemen: de zaden van ridderzuring kunnen vele jaren in de grond blijven en nog steeds ontkiemen. Door de bloemen te verwijderen voordat ze zaad vormen kun je de verspreiding beperken.
  • Verbeter bodemcondities: ridderzuring houdt van zure, vochtige grond. Het verbeteren van de drainage en pH-waarde van de bodem kan helpen om een minder gastvrije omgeving voor ridderzuring te creëeren. 

Wat kun je zelf doen?

Zijn er slechts een aantal planten in de tuin te vinden? Probeer deze dan volledig uit te graven met een schep. Let er hierbij wel op dat je de gehele wortel meeneemt. Als er delen van de wortel achterblijven, kan de ridderzuring weer terug groeien. 

Ridderzuring bestrijden

Blijft de ridderzuring terugkomen of zijn er al te veel planten aanwezig om met de hand te bestrijden? Kies dan voor een professionele onkruidverdelger. Gebruik de Pokon Tegen Onkruid Spray. Hiermee bestrijd je snel en effectief alle delen van de ridderzuring die zich boven de grond bevinden. Deze spray is geschikt voor zowel de moestuin als tussen de beplanting. Pokon Tegen Hardnekkig Onkruid Concentraat kun je inzetten bij een hardnekkige plaag op onverhard terrein. 

Dit heb je nodig:

 

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=ridderzuring

 

Veel gestelde vragen

Waarom ridderzuring verwijderen?

Ridderzuring is een plant die vaak als onkruid wordt beschouwd omdat hij zich snel kan verspreiden en andere planten kan verstikken. Het heeft een diep wortelstelsel, wat betekent dat het moeilijk te verwijderen is zodra het gevestigd is. Bovendien kunnen de zaden van ridderzuring vele jaren in de grond blijven en nog steeds kiemen. Het is daarom belangrijk om ridderzuring te verwijderen om te voorkomen dat het je tuin overneemt.

Wat zegt ridderzuring over de grond?

Ridderzuring geeft de voorkeur aan zure, vochtige grond en kan vaak worden gevonden op slecht gedraineerde of overbewaterde gebieden. Als je veel ridderzuring in je tuin vindt, kan dit een teken zijn dat de grond te zuur is of dat er problemen zijn met de drainage. Het kan nuttig zijn om de pH van je grond te testen en indien nodig aanpassingen te maken.

 

Last van ander onkruid?

Meestal heb je niet last van één onkruid, maar van meerdere onkruiden. Bekijk daarom ook onze andere onkruidpagina's:

Weet je niet van welk onkruid je last hebt? Gebruik de Probleemherkenner om het onkruid te herkennen.