Tips
Wolluis.png
23 apr. 2023

Kamerplanten die gevoelig zijn voor luizen

Zijn de bladeren van jouw kamerplant geel of misvormd? Kom jij een plakkerig laagje (honingdauw) tegen op jouw plant? Dan is de kans groot dat je last hebt van luizen. Ontdek in dit artikel welke soort luizen er zijn en welke kamerplanten gevoelig zijn voor de verschillende soorten luizen. Heb je last van luizen op jouw tuinplanten? Klik dan hier.

Kamerplanten gevoelig voor bladluis

Bladluis komt voor in allerlei kleuren en op verschillende kamerplanten. Je vindt bladluis vaak op de nieuwste bladeren en delen van jouw kamerplant. Hier kan de bladluis namelijk de meeste voedingstoffen vinden.

 • Grootte: tussen de 1 en 7 millimeter
 • Kleur: meestal zwart, wit of groen, maar er zijn ook gele, rode en paarse bladluizen
 • Uiterlijke kenmerken: zacht en peervormig lichaam, met aan het achterlijfje twee uitsteeksels 
 • Schade: roetdauw, honingdauw, groeistoornis, verdroging, gele bladeren en vervormingen

Vrijwel alle planten met zachte bladeren zijn gevoelig voor de bladluis. Een voorbeeld van zo’n kamerplant met zachte bladeren is de Calathea Warcewiczii.

Kamerplanten gevoelig voor wolluis

Vind je op jouw kamerplant witte beestjes die een wollig laagje achterlaten? Dan heb je te maken met wolluis, deze luis komt vooral voor op kamerplanten. In de zomer legt de wolluis eitjes en deze kunnen zich in razend tempo ontwikkelen.

 • Grootte: tussen de 3 en 6 millimeter
 • Kleur: wit
 • Uiterlijke kenmerken: lichaam bedekt met witte wasdraden. Verschillend uiterlijk qua lengte van haren en streeppatroon en lijkt qua uiterlijk een beetje op een pissebed. De mannetjes zijn kleiner en gevleugeld
 • Schade: honingdauw, verliezen van groeikracht, bruine en gele bladeren of vervormingen

De wolluis is niet kieskeurig en kan op alle kamerplanten worden aangetroffen. Er zijn verschillende planten die extra gevoelig zijn voor deze wolluis, zoals de ananasplant, bananenplant, bromelia, cactus, crassula soorten, orchideeën, olijfbomen en de passiebloemen.

Kamerplanten gevoelig voor schildluis

De schildluis lijkt op de wolluis, maar is platter, kleiner en langwerpiger. De schildluis zuigt aan de plant en injecteert jouw kamerplant met een toxische stof.

 • Grootte: tussen de 1 en 5 millimeter
 • Kleur: beige of grijs/bruin
 • Uiterlijke kenmerken: hoornachtig schild, leven in grote groepen bij elkaar en vormen een dikke korst
 • Schade: rode of bruine vlekken op bladeren wat leidt tot afsterven van bladeren, groeiremmingen of misvormingen

Schildluis zoekt zijn plekje graag op planten met een houtige stam en verblijft ook op wat oudere planten. Ook is de schildluis te vinden op orchideeën en allerlei palmsoorten, zoals de Kentia Palm.

Luizen bestrijden

Wil je luizen in je kamerplanten voorkomen? Dan is het per luis afhankelijk welke acties je het beste kunt ondernemen. Onderstaande handelingen werken in vrijwel elk geval bij het voorkomen van luizen.

 • Sterk geurende planten: luizen hebben vaak een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie. Als je deze planten in de buurt van jouw aangetaste planten plant, blijven de meeste luizen weg.
 • Koud water: besproei je kamerplanten regelmatig met koud water, daarmee spoel je luizen weg.
 • Actie: Kijk regelmatig de planten in je kamer na en verwijder gevonden luizen direct.
 • Droge lucht: wol- en schildluizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan.
 • Minder sterke planten: wol- en schildluizen komen voor in planten die minder vitaal zijn. Dit kun je voorkomen door je kamerplant regelmatig van voeding en voldoende water te voorzien.

Heb je al bovenstaande tips al geprobeerd en kom je maar niet van die vervelende luizen op jouw mooie kamerplanten af? Dan kun je luizen snel, gemakkelijk en verantwoord bestrijden met de biologische producten van Pokon. Gebruik hiervoor Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Polysect Spray of Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Polysect Concentraat.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten