Zwarte nachtschade

Zwarte nachtschade (solanum nigrum) komt vaak voor in moestuinen en is gek op pas gewoelde grond. Het is hardnekkig onkruid, wat ook nog eens giftig kan zijn. Daarom is het verstandig om zwarte nachtschade meteen te bestrijden wanneer je deze in de tuin aantreft. Lees verder voor tips om dit onkruid te herkennen en bestrijden.

Wat is zwarte nachtschade?

Het nachtschade geslacht (solanaceae) bestaat uit meer dan 1500 planten, waaronder ook een aantal nuttige kruidachtige planten vallen. Tomaat, aardappel en aubergine behoren namelijk ook tot deze familie. Zwarte nachtschade is juist niet erg geliefd, omdat de besjes erg giftig zijn bij inname. Verschijnselen als buikpijn, braken, koorts en zweten doen zich voor. Kijk daarom uit met kleine kinderen in de tuin, en met honden of katten die de besjes in je tuin kan bereiken.

Zwarte nachtschade is een éénjarige plant en wordt maximaal 40 centimeter hoog. Je herkent het onkruid al snel aan de witte bloemetjes en zwarte besjes. De besjes zijn eerst groen, maar worden na een tijdje zwart van kleur.

 

Wat kun je zelf doen?

Zwarte nachtschade is hardnekkig, maar gelukkig niet onmogelijk om te bestrijden. Je kunt zwarte nachtschade het beste met de hand verwijderen. Doe dit het liefst vóór dat de planten bloeien en besjes krijgen, zodat ze zich niet uit kunnen zaaien. Het aanraken van de besjes met de blote hand is niet gevaarlijk. Zorg dat je de gehele wortel van zwarte nachtschade verwijderd.

Zwarte nachtschade bestrijden

Wanneer het niet lukt om zwarte nachtschade met de hand te bestrijden of het onkruid blijft terugkomen, kun je beter een onkruidverdelger bestrijden. Gebruik de Pokon Tegen Onkruid Spray om de bovengrondse delen van zwarte nachtschade te bestrijden. Je kunt de spray gebruiken voor onkruid tussen de beplanting, bestrating of in de moestuin. Pokon Tegen Onkruid Concentraat kan gebruikt worden voor open verhardingen (grind, schepen) en onverharde terreinen.

Dit heb je nodig:

 

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=zwarte%20nachtschade