/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Druif

Druiven laten ons denken aan het zonnige zuiden. Heel leuk om zelf te kweken! Het is wel één van de moeilijkere fruitsoorten qua onderhoud. Je kan de druif planten van september tot maart (als het niet vriest). De eerste twee jaar heb je waarschijnlijk geen oogst, in jaar drie kunnen de meeste druivensoorten eind september/begin oktober geoogst worden. Lees hier hoe je druiven het beste kunt verzorgen. 

Druiven kenmerken

Planttype: Klimplant, Fruit(boom)
Grondsoort: Moestuin Grond 
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: normaal
Standplaats: zonnig
Bloem: geel
Hoogte: 200 cm, 250 cm
Vrucht: blauw, saprijk, zoet, zacht vruchtvlees, aangenaam aroma
Rijptijd: midden september, midden oktober
Gebruik: handfruit/tafelfruit, sap
Wind: beschut tegen harde wind
Winterhardheid: redelijk (-17,7 tot -12,3°C), USDA zone 7

Snoeien

Tijdstip van snoeien: De beste tijd om te snoeien is eind januari, begin februari. Als het op dat moment te hard vriest (meer dan 5 graden Celsius) even wachten met snoeien tot de vorst weer voorbij is. Niet te laat in het voorjaar snoeien, de druif gaat dan 'bloeden'. 
Het eerste jaar (jaar van aankoop): bij aankoop bestaat een druif vaak uit een lange rank van ongeveer één meter lang. Snoei deze rank terug op drie ogen (dit zijn knoppen). Laat de druif groeien zoals hij wilt en geleid de ranken (= takken) naar de plaats waar je ze wilt hebben. 
Het tweede jaar: snoei de gegroeide ranken voor 1/3 terug. Voorbeeld: 150 cm gegroeid, dan 50 cm afsnoeien op een oog (knop). Daarna zal de ingesnoeide rank weer gaan uitlopen, het uiteinde laat je weer groeien. Op de bestaande rank zullen de ogen (knoppen) ook gaan uitlopen. De sterkste scheuten groeien van uit de top en hier moet je zuinig op zijn. De zijscheuten die vanuit de oksels groeien, ook wel dieven genoemd, mag je terugsnoeien naar het eerste blad. De sterkste scheuten bind je op tegen een bijvoorbeeld een rek. Uiteindelijk verliest de druif zijn bladeren en gaat in winterrust. 
Het derde jaar: op het juiste tijdstip (zie eerste punt) ga je weer snoeien. Knip alle slappe zijtakken weg tot op 5 tot 7 centimeter, want deze zijtakken kosten de plant alleen maar energie. Knip verder het blad weg dat ervoor zorgt dat de trossen geen zonlicht kunnen krijgen. Mocht je veel trossen zien, knip er hier dan ook een paar van weg. Dit lijkt zonde, maar dit zorgt ervoor dat de overige trossen extra gezond, sterk en smaakvol zullen zijn. Een jonge struik heeft namelijk nog niet genoeg energie voor alle trossen die zullen verschijnen.

Druiven grond

De wortels van de druif moeten goed kunnen groeien en hebben dus een grond nodig die niet te compact is. Kies daarnaast een grond uit die niet al te zuur is. Pokon Kleinfruit Grond of Pokon Moestuin Grond is geschikt om je druiven in te planten of te verplanten.

Standplaats van de druif

Zet de druif op een warme en zonnige plek, want dat vindt hij heerlijk! De druif moet je ergens langs leiden, dus kies een strategische plek uit, zoals een muur, pergola of schutting.

Voeding druivenplant

Druiven houden van kalk en kali. Dit zit in onze speciale Pokon Druiven Voeding. Deze voeding kun je het beste geven van februari tot en met april, in juli en augustus. Het is dan niet nodig om apart nog kalk te geven.

Water geven

Geef de druif één keer per week water. Als je een druif gaat planten moet je de grond ook heel vochtig maken. Bij warme dagen kun je het beste twee keer per week water geven. Ook in de winter moet de grond vochtig blijven.

Druivenkalender

  • September tot maart (als het niet vriest): planten
  • November tot begin februari: wintersnoei
  • Maart tot april: aanbinden
  • Februari/april, juli, augustus: voeding geven
  • Mei: dieven
  • Juni tot begin juli: scheuten opbinden
  • Juli tot augustus: scheuten toppen
  • Juli: blad dunnen rond tros
  • Augustus: krenten
  • September/oktober: oogsten

Pokon Powerplanten