onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid tussen de tegels

Onkruid houdt helaas geen rekening met jouw mooie terrastegels en groeit gemakkelijk tussen de tegels door. Onkruid kan ervoor zorgen dat jouw met zorg aangelegde terras verzakt of scheef komt te staan en dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Heb je last van onkruid tussen je tegels? Ontdek op deze pagina onze handige tips en producten om onkruid tussen de tegels te voorkomen en te bestrijden.

Oorzaken onkruid tussen de tegels

Hoe meer tegels je in je tuin hebt, hoe lastiger regenwater kan weglopen. En hoe meer water er in je tuin blijft staan, hoe sneller er onkruid en mos zal groeien. We raden dan ook aan om maximaal 40% van je tuin te beleggen met tegels en de overige 60% van je tuin bestaat idealiter uit gazon, planten of grond/halfverharding. 

Soorten onkruid tussen tegels

Welke soorten onkruid kun je tegen komen tussen jouw tegels? Enkele veelvoorkomende onkruiden tussen tegels zijn:

  • Paardenbloem: zij kunnen groeien tussen de smalste openingen en verspreiden zich snel via de pluizige zaden.
  • Kleefkruid: dit onkruid kan zich hechten aan voorwerpen maar ook tussen tegels. Dit onkruid zie je vaak op vochtige plekken ontstaan.
  • Straatgras: straatgras groeit goed in vochtige omstandigheden en kan tussen tegels verschijnen, vooral op plekken waar water blijft staan. 
  • Vogelmuur: dit onkruid groeit snel en kan zich gemakkelijk verspreiden tussen tegels en kieren. 

Lees hier meer over het herkennen van onkruiden.

Onkruid tussen de tegels verwijderen

Spot je onkruid tussen je terrastegels? Wacht dan niet te lang met verwijderen.

Hoe groter de plant, hoe langer en sterker de wortels en hoe lastiger het is om het onkruid uit de grond te verwijderen. De diepe wortels breken vaak af als je aan de plant gaat trekken, wat betekent dat je binnen een mum van tijd weer last hebt van aangegroeid onkruid. Trek dus regelmatig het onkruid tussen de tegels vandaan, om te voorkomen dat de wortels in de grond achterblijven. 

Je kunt ook een smalle onkruidsteker, onkruidborstel of een voegenkrabber gebruiken. Dit zijn gereedschappen die het iets makkelijker maken dan met de hand. Let wel op dat je jouw tegels niet beschadigd en houd er rekening mee dat dit enige tijd in beslag neemt.

Onkruid bestrijden tussen tegels

Is handmatig verwijderen tussen de tegels geen oplossing. Dan kun je misschien wat met deze tips:

  • Giet kokend water over het onkruid om het te doden. Dit is een milieuvriendelijke en effectieve manier om onkruid te bestrijden, maar wees voorzichtig dat je het kokende water niet morst over je planten. Je kunt ook hierna nog even de onkruidborstel gebruiken voor direct resultaat. Door het warme water komt het onkruid makkelijker los.
  • Gebruik een onkruidverdelger spray, zoals Tegen Onkruid Spray. Dit bestrijdt alle soorten onkruid en werkt zeer snel. Na 1 uur zie je al zichtbaar resultaat! De spray is biologisch afbreekbaar in de bodem.

Er wordt ook nog wel eens het advies gegeven om een mengsel te maken van azijn/chloor en water. Azijn en Chloor zijn niet bedoeld en toegestaan voor gebruik in de tuin. Het Ctgb heeft deze producten namelijk niet gekeurd op schadelijkheid voor mens, dier en milieu bij gebruik in de tuin.

Onkruid tussen tegels voorkomen

Helaas kun je onkruid tussen tegels nooit helemaal voorkomen, maar wat kan helpen?

  • Regelmatig vegen en schoonmaken van tegels verstoort de onkruidgroei.
  • Maak gebruik van onkruid werend voegzand of voegmortel. Dit laat water door, maar geeft onkruid geen plaats om te groeien.
  • Zorg voor een goede afwatering of verplaats het terras. Als de tegels lange tijd nat blijven, groeit onkruid en mos sneller.

De beste middelen tegen onkruid tussen tegels:

filter%5Btags.tag%5D=terras-onkruid-tussen-de-tegels&filter%5Bactive%5D=1

 

Last van onkruid op andere plekken?

Lees hier meer over onkruid: