Tips
Madeliefjes in gazon
27 mrt. 2024

Madeliefje in gazon bestrijden

Heb jij vroeger ook weleens een bos madeliefjes geplukt in een weiland? Dan ben je vast en zeker niet de enige! Het madeliefje heeft natuurlijk een lief uiterlijk, maar is eigenlijk snel vermeerderend onkruid. Misschien zie jij het madeliefje niet als onkruid, maar jouw buurman wellicht wel. In dit artikel geven wij tips hoe je het madeliefje snel, effectief en bovenal verantwoord kunt verwijderen uit jouw gazon.

Madeliefje herkennen

De Bellis perennis, ofwel het madeliefje is te herkennen aan het gele hart, dat is omringd door een krans van witte van blaadjes. Wist je dat de witte krans de functie heeft om de bloem beter te laten opvallen voor insecten? Het madeliefje wordt tot 15 centimeter hoog en is een veel voorkomend plantje in het gazon. Grote kans dus dat je het madeliefje in jouw gazon spot tussen maart en september! 

Schade door Madeliefje

Omdat het madeliefje zich snel kan vermeerderen, is het slim om madeliefjes op tijd te verwijderen. Het madeliefje vermeerdert zich namelijk met ondergrondse wortelstokken. Zelfs als je de bloemstelen meerdere keren per week afmaait, zullen ze zich langzaamaan vermeerderen. Hoe meer madeliefjes er in je gazon voorkomen, hoe meer het gaat concurreren met jouw gazon om voedingstoffen en water. Hierdoor gaat de kwaliteit van jouw gazon steeds verder achteruit en nemen de madeliefjes steeds meer ruimte in.

Madeliefje in het gazon verwijderen

Er zijn verschillende manieren om het madeliefje uit jouw gazon te bestrijden:

  1. Handmatig de bladrozetten uit je gazon steken. Dit dien je consequent te blijven voor de effectiviteit van deze aanpak.
  2. Je kunt een onkruidsteker gebruiken als hulpmiddel om de madeliefjes beter uit je gazon te steken. Ook hierbij geldt blijf dit consequent doen.
  3. Door je gazon minder vaak te maaien geef je jouw gazon meer kans om zich te ontwikkelen en het madeliefje uit zichzelf weg te dringen. Pas op dat je jouw gazon niet korter dan 4cm maait, want dit bevordert de ontwikkeling van onkruid juist. 
  4. Gebruik een verantwoorde onkruidbestrijder zoals Onkruid Weg! Dit product bestrijdt madeliefjes uit je gazon, maar spaart het gazon. Bovendien bevat het extra gazonvoeding voor een goed herstel van je gazon.

Madeliefjes voorkomen in het gras

Madeliefjes kun je voorkomen door je gazon sterk en gezond te houden. Overal waar gras groeit, is er geen ruimte voor madeliefjes. Hoe kun je jouw gazon in topconditie houden?

  • Maai regelmatig om de groei onkruid te beperken. Maai niet korter dan 4 cm want dit geeft juist ruimte voor onkruid om te groeien.
  • Bemest je gazon in het voorjaar, zomer en najaar zodat jouw gazon voldoende voedingstoffen tot haar beschikking heeft om tot een dichte grasmat te groeien.

Last van een ander soort onkruid in je gazon? Lees dan ook onze andere tip-artikelen:

Last van onkruid op andere plekken dan het gazon? Lees meer over:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon