Tips
shutterstock-1121385287
8 apr. 2024

Weegbree in gazon bestrijden

Een onkruid dat bijna overal voorkomt is de weegbree. Deze wintergroene, vaste plant is niet erg kieskeurig als het aankomt op haar vestigingsplaats. Heb jij last van weegbree in jouw gazon? In dit artikel geven wij tips hoe je weegbree kunt herkennen en snel, effectief en bovenal verantwoord weegbree in je gazon kunt bestrijden.

Weegbree herkennen

De weegbree, ook wel bekend als Plantago, is te herkennen aan groepen van leerachtige blaadjes met pieken van witte bloemen. Er bestaan verschillende soorten weegbree. In Nederland onderscheiden we de volgende soorten:

  • Grote weegbree (10-30 cm): met een bloeitijd van juni tot oktober.
  • Ruige weegbree (30-45 cm): met een bloeitijd van mei tot augustus.
  • Smalle weegbree (max. 50 cm): met een bloeitijd van mei tot september.

Schade door Weegbree

Wanneer je weegbree in je gazon hebt, heb je al vast gemerkt hebben dat het een hardnekkig onkruid is. Weegbree is net als paardenbloem een windbestuiver. De wind neemt de zaden van de weegbree mee waardoor de verspreiding vanzelf gaat. Het is daarom essentieel om weegbree snel te verwijderen, om zo te voorkomen dat je gazon of terras straks vol staat met dit onkruid. Naast dat het gemakkelijk verspreid heeft weegbree ook een diep wortelsysteem dat zich snel ontwikkelt in de bodem, waardoor het verwijderen lastig is. 

Met én een gemakkelijke verspreiding én sterke wortels is weegbree echt een geduchte tegenstander van jouw gazon. Het zal snel gaan concurreren met jouw gras voor voedingstoffen en water. Het aantal weegbree in jouw gazon zal snel toenemen.

Weegbree voorkomen in het gazon

Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt weegbree uit je gazon voorkomen door je gazon in topconditie te houden:

  • Goed maaien: houd je gazon regelmatig gemaaid om de groei van weegbree te belemmeren. Door te voorkomen dat dit onkruid kan bloeien, zal het zich minder snel kunnen verspreiden.
  • Bemesten: zorg voor voldoende voedingstoffen zodat jouw gazon dicht en sterk is. Dit zal de groei van weegbree ontmoedigen. 
  • Verwijderen: vind je één weegbree plant in je gazon? Verwijder deze dan direct om verdere verspreiding te voorkomen.

Weegbree verwijderen

Er zijn verschillende manieren om weegbree uit je gazon te verwijderen:

  • Handmatig verwijderen: trek kleine weegbree planten handmatig uit je gazon. Let op dat je de weegbree inclusief wortels verwijderd.
  • Gebruik een onkruidsteker: met een speciale onkruidsteker kun je weegbree effectief verwijderen uit je gazon. Eventuele kale plekken kun je met een beetje gazongrond en graszaad herstel direct herstellen.
  • Onkruidbestrijder gebruiken: Onkruid Weg! bestrijdt weegbree uit het gazon en bevat extra voeding voor een goed herstel van het gazon.

Last van een ander soort onkruid in je gazon? Lees dan ook onze andere tip-artikelen:

Last van onkruid op een andere plek dan het gazon? Lees meer over onkruid:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Probleemoplosser
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Probleemoplosser