Tips
9 mrt. 2023

Onkruid bestrijden: Klaver

Last van klaver? Dan ben je vast en zeker niet de enige! De klaver groeit namelijk op veel plaatsen in de tuin, het gazon of aan de voet van heggen. De kans is dus groot dat klaver ook in jouw tuin voorkomt. In dit artikel geven wij tips hoe je klaver kunt herkennen en snel, effectief en bovenal verantwoord kunt verwijderen uit jouw (moes)tuin en gazon. En hoop je eens een klavertje 4 te vinden? Dan laat je klaver lekker staan!

Soorten klaver

Er zijn verschillende soorten van de klaver. In Nederland komen ongeveer 15 soorten voor. De meest voorkomende zijn de witte klaver en de rode klaver.

Klaver herkennen

Iedereen herkent het klavertje vier wel. Voor de één een symbool van geluk, voor de ander een doorn in het oog. Een klavertje vier is een mutatie van de klaver, waarbij er per ongeluk een extra blaadje groeit aan de klaver. De normale klaver heeft namelijk maar 3 blaadjes.

Klaver is een moeilijk te bestrijden onkruid: klaver is sterk en overleeft ook gemakkelijk een winter met veel vorst. Met haar vasthoudende wortels zal het plantje snel opnieuw groeien, ook als er slechts een klein stukje van de klaver in de bodem achterblijft.

Schade door klaver

Omdat klaver zich snel vermeerdert, is het slim om klaver te bestrijden. Zo voorkom je dat jouw gazon of terras straks vol onkruid staat. Wanneer klaver een plekje in jouw tuin heeft gevonden, dan wijst dat op een stikstoftekort. Om de klaver te kunnen bestrijden kies je voor een bemesting met een hoger stikstofgehalte.

Klaver voorkomen

Klaver is lastig te bestrijden vanwege zijn hardnekkige groei. Het slimste is dan ook om klaver te voorkomen. Dit is niet makkelijk, maar met deze tips kom je een heel eind.

1. Voeding

Om jouw gazon zo sterk en weerbaar mogelijk te houden tegen onkruid zoals klaver, is het nodig om genoeg voeding te geven. Als jouw gazon gezond is, kan zij de klaver (en ander onkruid) makkelijk weerstaan.

2. Maaien

Maai het gazon op tijd. Dit houdt het gazon sterk. Maai liever een keer teveel dan een keer te weinig.

3. Water geven

Zorg dat jouw gazon altijd genoeg water heeft. In droge periodes is het slim het gazon extra water te geven via bijvoorbeeld een sproeier. Doe dit niet elke dag, gras is sterk en heeft niet dagelijks water nodig. Teveel water is slecht voor de weerstand van het gras.

4. Verticuteren

Met verticuteren haal je het mos en andere soorten onkruid, zoals de beginselen van klaver, weg. De bovenlaag krijgt hierdoor weer lucht en daar kan jouw gazon wel van genieten. Jouw gazon zal door verticuteren weer sneller groeien en gezonder worden. Daardoor kan het gazon dit onkruid sneller opvangen en zelfstandig wegwerken.

5. Zaaien van nieuw gras

Na onderhoud, zoals verticuteren, kunnen er kale plekken in het gazon verschijnen. Bij deze kale plekken is de weerstand van het gazon lager, hier maakt klaver graag gebruik van. Strooi hier zo snel mogelijk graszaad zodat er geen onkruid, maar jong gras gaat groeien.

Klaver verwijderen

Mochten bovenstaande tips niet werken of heb je de klaver al gespot in jouw gazon? Dan zijn er veel verschillende manieren om klaver te verwijderen uit het gazon, of uit jouw (moes)tuin of tussen de tegels.

Je kunt beginnen met verticuteren. Op deze manier verwijder de je klaver uit je gazon door met een (blad)hark of een verticuteermachine over de plek met klaver heen te gaan. Op deze manier worden de wortels zichtbaar. Vervolgens trek je alle wortels volledig uit.

Wil je er zeker van zijn dat de klaver niet meer terug groeit? Dan kun je dit onkruid het beste aanpakken met een middel tegen onkruid.

Verantwoord klaver bestrijden

Pokon biedt verschillende, handige producten om de klaver te bestrijden. Deze producten kun je het hele jaar toepassen:

 • Pokon Onkruid Weg! bevat extra voeding voor een goed herstel van het gazon.
  Geschikt voor: Klaver in het gazon.
   
 • Pokon Tegen Onkruid Spray bestrijdt alle soorten onkruid en werkt zeer snel.
  Geschikt voor: Klaver tussen de tegels, grind, schelpen, beton, in de moestuin of border.
   
 • Pokon Tegen Onkruid Concentraat bevat een in de natuur voorkomende stof, nonaanzuur, die snel wordt afgebroken in de bodem.
  Geschikt voor: Klaver tussen grind of schelpen.

Last van een ander soort onkruid in je (moes)tuin, gazon of tussen de tegels? Lees dan ook onze andere tip-artikelen:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon