Tips
shutterstock-435545752
2 apr. 2023

Paardenbloem bestrijden in gazon

Het pluis van een paardenbloem blazen, dat kun je toch niet weerstaan? In de maanden maart t/m mei en september t/m november zien we de paardenbloemen geel kleuren en vervolgens pluizig wit worden. Deze pluizenbollen kunnen er echter voor zorgen dat jouw tuin straks vol staat met dit onkruid. Heb jij last van de paardenbloem? In dit artikel geven wij tips hoe je paardenbloem snel, effectief en bovenal verantwoord kunt verwijderen. Vind je paardenbloemen mooi? Dan laat je ze lekker staan! Deze inheemse plant is namelijk voor biodiversiteit en dient als voeding voor diverse insecten.

Paardenbloem herkennen

Naast dat de paardenbloem te herkennen is aan haar pluizige uiterlijk, kun je deze ook herkennen aan het witte sap wat uit de stengel stroomt als je deze doormidden breekt. Ontdek meer over hoe je verschillende soorten onkruid, waaronder de paardenbloem, Bekijk de pagina verschillende soorten onkruid herkennen.

Wist je dat de paardenbloem zich vermeerdert door het nootje wat vast zit aan de vruchtpluis? Door deze pluisjes weg te blazen, kan deze windbestuiver dus snel vermeerderen. Het vruchtpluis kan grote afstanden afleggen en op die manier in jouw tuin belanden, waar de paardenbloem zich uiteindelijk met een penwortel diep in de grond zal vestigen.

Van dit soort onkruid zijn wel meer dan 250 soorten. Zo zijn er de hoofdgroepen:

  • Zandpaardenbloem;
  • Oranje-gele paardenbloem;
  • Schraallandpaardenbloem;
  • Duinpaardenbloem.

De paardenbloem wordt tussen de 10 en 50 centimeter hoog en wordt intensief bevlogen door honingbijen.

Schade door de Paardenbloem

Omdat de paardenbloem zich kan klonen door middel van de nootjes aan het vruchtpluis, is het slim om paardenbloemen te verwijderen, om zo te voorkomen dat jouw gazon of terras straks vol onkruid staat. Het verwijderen van de paardenbloem is echter uitdagender dan het lijkt, gezien de penwortel vaak afbreekt en snel weer terug groeit.

Paardenbloem verwijderen

Er zijn veel verschillende manieren om de paardenbloem uit je (moes)tuin, gazon of tussen je tegels te verwijderen. Een effectieve methode is de grond schoffelen. Voor een gegarandeerd resultaat, waarbij de paardenbloem niet meer terug groeit, is het van belang de penwortel volledig te verwijderen. Dit doe je met een penwortelsteker.

Verantwoord Paardenbloem bestrijden

Pokon heeft verschillende, handige producten om paardenbloem te bestrijden. Deze producten kun je het hele jaar toepassen, van het begin van het voorjaar (vanaf februari) tot en met het najaar.

Paardenbloem voorkomen

Benieuwd hoe je paardenbloemen in je gazon kunt voorkomen? Tips voor je gazon:

  • Maaien: door je gazon regelmatig te maaien ga je de groei van paardenbloemen en ander onkruid tegen. Hierdoor komt de paardenbloem niet tot bloei, wat verdere verspreiding tegen gaat. 
  • Bemesten: zorg voor voldoende voedingstoffen voor je gras om een dichte en gezonde grasmat te bevorderen. Een gezond, dicht gazon heeft geen ruimte voor onkruid.
  • Bijzaaien: zie je kale plekken in je gazon? Zorg dan dat je bij zaait met Graszaad Herstel, dan kunnen hier geen onkruidzaden op ontkiemen.

Bestrijdt onkruid in het gazon, waaronder paardenbloem ook eenvoudig met Pokon Onkruid Weg! Dit bevat tevens extra voeding voor een goed herstel van het gazon geschikt voor: Paardenbloem in het gazon.

Last van onkruid op andere plekken?

Lees ook zeker de tips hoe je daar van andere soorten onkruid afkomt. Alles weten over onkruid in je tuin vind je de meest voorkomende soorten: Onkruid in het gazon, zoals  klaver in het gazon, of lees hoe je Madeliefje in het gazon bestrijdt,  Klaver in je Gazon, paardenbloem en weegbree.   
Bekijk ook onze super tips voor klaver uit je gazon bannen. Klaver ziet er misschien leuk uit, maar kan je gazon snel overnemen.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon