Tips
2 apr. 2023

Onkruid bestrijden: Paardenbloem

Het pluis van een paardenbloem blazen, dat kun je toch niet weerstaan? In de maanden maart t/m mei en september t/m november zien we de paardenbloemen geel kleuren en vervolgens pluizig wit worden. Deze pluizenbollen kunnen er echter voor zorgen dat jouw tuin straks vol staat met dit onkruid. Heb jij last van de paardenbloem? In dit artikel geven wij tips hoe je paardenbloem snel, effectief en bovenal verantwoord kunt verwijderen. Vind je paardenbloemen mooi? Dan laat je ze lekker staan! Deze inheemse plant is namelijk voor biodiversiteit en dient als voeding voor diverse insecten.

Paardenbloem herkennen

Naast dat de paardenbloem te herkennen is aan haar pluizige uiterlijk, kun je deze ook herkennen aan het witte sap wat uit de stengel stroomt als je deze doormidden breekt.

Wist je dat de paardenbloem zich vermeerdert door het nootje wat vast zit aan de vruchtpluis? Doordat wij deze pluisjes wegblazen, kan deze windbestuiver dus snel vermeerderen. Het vruchtpluis kan grote afstanden afleggen en op die manier in jouw tuin belanden, waar de paardenbloem zich uiteindelijk met een penwortel diep in de grond zal vestigen.

Van dit soort onkruid zijn wel meer dan 250 soorten. Zo zijn er de hoofdgroepen:

 • Zandpaardenbloem;
 • Oranje-gele paardenbloem;
 • Schraallandpaardenbloem;
 • Duinpaardenbloem.
   

De paardenbloem wordt tussen de 10 en 50 centimeter hoog en wordt intensief bevlogen door honingbijen.

Schade door de Paardenbloem

Omdat de paardenbloem zich kan klonen door middel van de nootjes aan het vruchtpluis, is het slim om paardenbloemen te verwijderen, om zo te voorkomen dat jouw gazon of terras straks vol onkruid staat. Als je de paardenbloem weg wilt plukken, kom je er al snel achter dat dit niet of nauwelijks gaat. De penwortel zal namelijk afbreken, waardoor de paardenbloem al snel weer de kop opsteekt.

Paardenbloem verwijderen

Er zijn veel verschillende manieren om de paardenbloem uit je (moes)tuin, gazon of tussen je tegels te verwijderen. Je kunt paardenbloem verwijderen door de grond te schoffelen. Wil je er zeker van zijn dat de paardenbloem niet meer terug groeit, dan moet je de penwortel volledig verwijderen. Dit doe je met een penwortelsteker.

Verantwoord Paardenbloem bestrijden

Pokon heeft verschillende, handige producten om paardenbloem te bestrijden. Deze producten kun je het hele jaar toepassen van het begin van het voorjaar (vanaf februari) tot en met het najaar:

 • Pokon Onkruid Weg! bestrijdt onkruid in het gazon, waaronder paardenbloem. Bevat tevens extra voeding voor een goed herstel van het gazon.
  Geschikt voor: Paardenbloem in het gazon.
   
 • Pokon Tegen Onkruid Spray bestrijdt alle soorten onkruid en werkt zeer snel.
  Geschikt voor: Paardenbloem tussen de tegels, grind, schelpen, beton, in de moestuin of border.
   
 • Pokon Tegen Onkruid Concentraat bevat een in de natuur voorkomende stof , nonaanzuur, die snel wordt afgebroken in de bodem. 
  Geschikt voor: Paardenbloem tussen grind of schelpen.

Last van een ander soort onkruid in je (moes)tuin, gazon of tussen de tegels? Lees dan ook onze andere tip-artikelen:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon