Zijn jouw kamerplanten niet meer zo mooi? En ontdek je kleine, donkere vliegjes op je planten? Dan is de kans groot dat je last hebt van rouwvliegjes, ofwel varenrouwmuggen. Lees onze handige tips om de varenrouwmug in huis te voorkomen en te bestrijden. 

Wat is een varenrouwmug?

Varenrouwmuggen zijn kleine muggen van 2 tot 3 mm groot. Dankzij de zwarte kop en donkere vleugels vallen ze snel op. De varenrouwmug wordt vaak verward met het fruitvliegje, toch zijn deze twee insecten verschillend. Zo is het lijfje van de varenrouwmug zwart, waar het fruitvliegje een bruin lijfje heeft met grote, rode ogen. Meer verschillen tussen varenrouwmuggen en fruitvliegjes lees je hier.

Varenrouwmuggen vind je meestal in vochtige en warme omstandigheden. Bijvoorbeeld in een serre of goed verwarmd huis. In deze omstandigheden leggen ze eitjes in de potgrond. Na enkele dagen komen de eitjes al uit en na ruim 3 weken is er een volwassen varenrouwmug ontstaan. Door de korte levenscyclus kunnen deze insecten al snel uitgroeien tot een enorme plaag. Waarbij de larven de wortels van je kamerplanten aantasten. Juist naar de larven van deze mug moeten je dus uitkijken.

De larven van de varenrouwmug zijn glasachtig tot wit van kleur en hebben een donkere kop. Ze zijn te vinden in de potgrond van de planten, bij de wortels of op en in de stengel. Beschadigde wortels kunnen erg makkelijk worden aangetast door schadelijk schimmels en bacteriën waardoor de plant nog verder verzwakt. Vooral planten die al niet in optimale staat zijn en jong plantmateriaal zijn gevoelig voor de larven van de varenrouwmug.

Varenrouwmug voorkomen en bestrijden

Er zijn een aantal oplossingen die je in kunt zetten om de varenrouwmug in huis te voorkomen en bestrijden:

  • Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond.
  • Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden. Naast een humusrijke grond, houden de varenrouwmuggen ervan om hun eitjes in een vochtige grond te leggen.
  • Plakband: door aan de rand van je plantenpot plakband te bevestigen, blijven de varenrouwmuggen hier aan vastplakken. Zo doorbreek je de levenscyclus.
  • Maak je plant sterker: door je plant sterker te maken is de plant minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. Je kan de vitaliteit en weerbaarheid van je plant verhogen door een kuur te geven. Bekijk hier ons Pokon Bio Plantkuur assortiment.

Biologische bestrijding varenrouwmug

Lukt het niet om van de varenrouwmuggen plaag af te komen met bovenstaande tips? Gebruik dan Pokon Bio Vangplaatjes tegen Potgrondvliegjes. Dit zijn gele vangkaarten die je in de potgrond steekt, de kleur trekt de vliegjes aan en vervolgens zitten ze vastgepakt op het kaartje. 

Ook kun je gebruik maken van Pokon Aaltjes Tegen Rouwvliegjes. Dit is een natuurlijke manier van het bestrijden van de larven van de varenrouwmug. Koop aaltjes gemakkelijk op Pokon.nl en ontvang ze binnen 3 werkdagen in de brievenbus.

Ben je opzoek naar manieren om fruitvliegjes te vangen en/of bestrijden in huis? Klik dan hier.

Producten voor de bestrijding

Met de bovenstaande oplossingen kom je een heel eind in de bestrijding van de Varenrouwmugjes. Mocht dit niet genoeg zijn of wil je snel een effectieve oplossing? Met deze Pokon producten ben jij zo van deze vliegjes af.

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=varenrouwmug%20%2F%20potgrondvliegjes