Zijn jouw kamerplanten niet meer zo mooi? En ontdek je kleine, donkere vliegjes rondom je planten vliegen? Dan is de kans groot dat je last hebt van rouwvliegjes, ofwel varenrouwmuggen. Lees onze handige tips om de varenrouwmug in huis te voorkomen en te bestrijden.
Varenrouwmuggen, ook wel rouwvliegjes, zijn kleine, zwarte muggen van 2 tot 4 mm groot. Dankzij de zwarte kop en donkere vleugels vallen ze snel op. De varenrouwmug wordt vaak verward met het fruitvliegje, toch zijn deze twee insecten verschillend. Zo is het lijfje van de varenrouwmug zwart, waar het fruitvliegje een bruin lijfje heeft met grote, rode ogen. Meer verschillen tussen varenrouwmuggen en fruitvliegjes lees je hier.
Varenrouwmuggen houden van warme en vochtige omgevingen. Hierdoor je vind je ze vaak in een serre of een goed verwarmd huis. In deze omstandigheden leggen ze eitjes in de potgrond. Na enkele dagen komen de eitjes al uit en na ruim 3 weken is er een volwassen varenrouwmug ontstaan. Door de korte levenscyclus kunnen deze insecten al snel uitgroeien tot een enorme plaag. De schade aan je plant wordt aangericht door de larven, zij tasten de wortels aan van je plant waardoor je plant wordt verzwakt.
De larven van de varenrouwmug zijn glasachtig tot wit van kleur en hebben een donkere kop. Ze zijn te vinden in de potgrond van de planten, bij de wortels of op en in de stengel. Beschadigde wortels kunnen erg makkelijk worden aangetast door schadelijk schimmels en bacteriën waardoor de plant nog verder verzwakt. Vooral planten die al niet in optimale staat zijn en jong plantmateriaal zijn gevoelig voor de larven van de varenrouwmug.
De levenscyclus van een varenrouwmug bestaat uit vier fasen: ei, larve, pop en volwassen vlieg:
De levenscyclus van ei tot volwassen vlieg duurt ongeveer 3-4 weken. Het is belangrijk om te weten hoe de levenscyclus verloopt, zodat je de vliegjes effectief kan aanpakken.
Varenrouwmuggen veroorzaken niet direct schade aan kamerplanten. De larven echter wel. Zij voeden zich met organisch materiaal in de grond, zoals wortelhaartjes en dood plantenmateriaal. Dit kan leiden tot verzwakking van de wortels. Hierdoor kan de plant minder water en voedingsstoffen opnemen. Dit kan weer leiden tot een vertraagde groei en kleinere bladeren dan normaal. Daarnaast zijn verzwakte planten vatbaarder voor andere plagen en ziekten.
De varenrouwmug wordt aangetrokken door vochtige en organische omgeving, zoals vochtige potgrond en plantresten. Overmatig water geven aan je plant, vooral als de grond langdurig vochtig blijft, creëert een fijne plek voor de varenrouwmug om eitjes in te leggen.
Het bestrijden van de varenrouwmug kan best een klus zijn omdat de plaag zich snel kan uitbreiden. Het is daarom zaak om niet alleen de plant te behandelen waar je de plaag hebt aangetroffen, maar om al je kamerplanten te behandelen.
Wanneer je last hebt van een plaag kun je de volgende maatregelen nemen:
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om varenrouwmuggen te voorkomen: