Zijn jouw kamerplanten niet meer zo mooi? En ontdek je kleine, donkere vliegjes op je planten? Dan is de kans groot dat je last hebt van rouwvliegjes, ofwel varenrouwmuggen. Lees onze handige tips om de varenrouwmug in huis te voorkomen en te bestrijden. Bekijk ook onze pagina over het natuurlijk bestrijden van andere insecten.

Wat is een varenrouwmug?

Varenrouwmuggen zijn kleine muggen van 2 tot 3 mm groot. Dankzij de zwarte kop en donkere vleugels vallen ze snel op. De varenrouwmug wordt vaak verward met het fruitvliegje, toch zijn deze twee insecten verschillend. Zo is het lijfje van de varenrouwmug zwart, waar het fruitvliegje een bruin lijfje heeft met grote, rode ogen. Meer verschillen tussen varenrouwmuggen en fruitvliegjes lees je hier.

Varenrouwmuggen vind je meestal in vochtige en warme omstandigheden. Bijvoorbeeld in een serre of goed verwarmd huis. In deze omstandigheden leggen ze eitjes in de potgrond. Na enkele dagen komen de eitjes al uit en na ruim 3 weken is er een volwassen varenrouwmug ontstaan. Door de korte levenscyclus kunnen deze insecten al snel uitgroeien tot een enorme plaag. Waarbij de larven de wortels van je kamerplanten aantasten. Juist naar de larven van deze mug moeten je dus uitkijken.

De larven van de varenrouwmug zijn glasachtig tot wit van kleur en hebben een donkere kop. Ze zijn te vinden in de potgrond van de planten, bij de wortels of op en in de stengel. Beschadigde wortels kunnen erg makkelijk worden aangetast door schadelijk schimmels en bacteriën waardoor de plant nog verder verzwakt. Vooral planten die al niet in optimale staat zijn en jong plantmateriaal zijn gevoelig voor de larven van de varenrouwmug.

Varenrouwmug voorkomen en bestrijden

Er zijn een aantal oplossingen die je in kunt zetten om de varenrouwmug in huis te voorkomen en bestrijden:

  • Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond.
  • Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden. Naast een humusrijke grond, houden de varenrouwmuggen ervan om hun eitjes in een vochtige grond te leggen.
  • Plakband: door aan de rand van je plantenpot plakband te bevestigen, blijven de varenrouwmuggen hier aan vastplakken. Zo doorbreek je de levenscyclus.

Biologische bestrijding varenrouwmug

Lukt het niet om van de varenrouwmuggen plaag af te komen met bovenstaande tips? Gebruik dan de natuurlijke Pokon Tegen Insecten en Kevers Compost van Pokon om varenrouwmug te bestrijden.

Pokon Tegen Insecten en Kevers Compost bestrijdt op een biologische wijze schadelijke insecten en kevers. De compost bevat een hoog gehalte aan organische stof en bevat een biologische schimmel die de strijd aangaat met de larven van de varenrouwmug. Strooi een laagje compost op de potgrond en je zult zien dat varenrouwmug wegblijft van jouw planten.

Ben je opzoek naar manieren om fruitvliegjes te vangen en/of bestrijden in huis? Klik dan hier.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.