Zijn jouw kamerplanten niet meer zo mooi? En ontdek je kleine, donkere vliegjes rondom je planten vliegen? Dan is de kans groot dat je last hebt van rouwvliegjes, ofwel varenrouwmuggen. Lees onze handige tips om de varenrouwmug in huis te voorkomen en te bestrijden. 

Wat is een rouwvliegje?

Rouwvliegjes, ook wel varenrouwmuggen genoemd, zijn kleine, zwarte muggen van 2 tot 4 mm groot. Dankzij de zwarte kop en donkere vleugels vallen ze snel op. Het rouwvliegje wordt vaak verward met het fruitvliegje, toch zijn deze twee insecten verschillend. Zo is het lijfje van het rouwvliegje zwart, waar het fruitvliegje een bruin lijfje heeft met grote, rode ogen. Meer verschillen tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes lees je hier.

Rouwvliegjes houden van warme en vochtige omgevingen. Hierdoor je vind je ze vaak in een serre of een goed verwarmd huis. In deze omstandigheden leggen ze eitjes in de potgrond. Na enkele dagen komen de eitjes al uit en na ruim 3 weken is er een volwassen rouwvliegje ontstaan. Door de korte levenscyclus kunnen deze insecten al snel uitgroeien tot een enorme plaag. De schade aan je plant wordt aangericht door de larven, zij tasten de wortels aan van je plant waardoor je plant wordt verzwakt.

De larven van het rouwvliegje zijn glasachtig tot wit van kleur en hebben een donkere kop. Ze zijn te vinden in de potgrond van de planten, bij de wortels of op en in de stengel. Beschadigde wortels kunnen erg makkelijk worden aangetast door schadelijk schimmels en bacteriën waardoor de plant nog verder verzwakt. Vooral planten die al niet in optimale staat zijn en jong plantmateriaal zijn gevoelig voor de larven van het rouwvliegje.

 

Levenscyclus van rouwvliegje

De levenscyclus van een rouwvliegje bestaat uit vier fasen: ei, larve, pop en volwassen vlieg:

  1. Ei: de volwassen rouwvliegjes leggen hun eitjes in de bovenste laag van de potgrond. Deze eitjes zijn vaak wit of doorschijnend en heel klein waardoor ze moeilijk te zien zijn.
  2. Larve: uit de eitjes komen de larven. Deze larven zijn dun, wormachtig en kunnen tot 6 millimeter lang worden. Ze hebben een doorschijnend witte kleur met een zwarte kop. De larven voeden zich met organisch materiaal in de grond, zoals dood plantenmateriaal en wortelhaartjes.
  3. Pop: naar mate de larven groeien, verpoppen ze zich in de grond. De poppen zijn ovaal van vorm en variëren van kleur van wit tot bruin. De poppen zijn vaak te vinden in de bovenste laag van de potgrond, nabij de wortels van de plant.
  4. Volwassen vlieg: uiteindelijk komen de volwassen vliegjes tevoorschijn uit de poppen. Deze vliegjes zijn actieve vliegers en kunnen snel rond de planten vliegen. Ze hebben een korte levensduur van enkele weken. In deze korte levensduur planten ze zich voort en leggen ze nieuwe eitjes.

De levenscyclus van ei tot volwassen vlieg duurt ongeveer 3-4 weken. Het is belangrijk om te weten hoe de levenscyclus verloopt, zodat je de vliegjes effectief kan aanpakken.

Schadebeeld plant

Rouwvliegjes veroorzaken niet direct schade aan kamerplanten. De larven echter wel. Zij voeden zich met organisch materiaal in de grond, zoals wortelhaartjes en dood plantenmateriaal. Dit kan leiden tot verzwakking van de wortels. Hierdoor kan de plant minder water en voedingsstoffen opnemen. Dit kan weer leiden tot een vertraagde groei en kleinere bladeren dan normaal. Daarnaast zijn verzwakte planten vatbaarder voor andere plagen en ziekten.

Oorzaak rouwvliegjes

Het rouwvliegje wordt aangetrokken door vochtige en organische omgeving, zoals vochtige potgrond en plantresten. Overmatig water geven aan je plant, vooral als de grond langdurig vochtig blijft, creëert een fijne plek voor rouwvliegjes om eitjes in te leggen. 

Rouwvilegjes bestrijden

Het bestrijden van rouwvliegjes kan best een klus zijn omdat de plaag zich snel kan uitbreiden. Het is daarom zaak om niet alleen de plant te behandelen waar je de plaag hebt aangetroffen, maar om al je kamerplanten te behandelen.

Wanneer je last hebt van een plaag kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Gebruik Pokon Bio Vangplaatjes tegen Potgrondvliegjes om de volwassen rouwvliegjes te vangen. Dit zijn gele vangkaarten die je in de potgrond steekt, de kleur trekt de vliegjes aan en vervolgens zitten ze vastgepakt op het kaartje. 
  • Gebruik Pokon Aaltjes Tegen Rouwvliegjes om de larven te bestrijden. Dit is een natuurlijke manier van het bestrijden en geeft binnen 2 tot 3 dagen al resultaat. Koop aaltjes gemakkelijk op Pokon.nl en ontvang ze binnen 3 werkdagen in de brievenbus.

Rouwvliegjes voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om rouwvliegjes te voorkomen:

  • Verwijder dode plantenresten: de rouwvlieg legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond.
  • Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden. Naast een humusrijke grond, houden rouwvliegjes ervan om hun eitjes in een vochtige grond te leggen. Laat de grond tussen de gietbeurten opdrogen, voordat je opnieuw water geeft.
  • Leg iets op de potgrond: door zand, kiezels, hydrokorrels op de potgrond te leggen zorg je er voor dat volwassen rouwvliegjes minder snel hun eitjes direct in de grond kunnen leggen.
  • Maak je plant sterker: door je plant sterker te maken is de plant minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. Je kan de vitaliteit en weerbaarheid van je plant verhogen door een kuur te geven. Bekijk hier ons Pokon Bio Plantkuur assortiment.

Dit heb je nodig:

 

4a092b34-8036-4483-ba0c-b3ad3eeec8fa,ae954cf8-335f-401d-9520-443b5a07e460,938572af-579d-4022-96d4-77e0493e7188,720a1e6f-524c-42f7-a856-bc15a53707d1