Zijn jouw kamerplanten niet meer zo mooi? En ontdek je kleine, donkere vliegjes rondom je planten vliegen? Dan is de kans groot dat je last hebt van rouwvliegjes, ofwel varenrouwmuggen. Lees onze handige tips om de varenrouwmug in huis te voorkomen en te bestrijden. 

Wat is een rouwvliegje?

Rouwvliegjes, ook wel officieel varenrouwmuggen genoemd, zijn kleine, zwarte muggen van 2 tot 4 mm groot. Dankzij de zwarte kop en donkere vleugels vallen ze snel op. Het rouwvliegje wordt vaak verward met het fruitvliegje, toch zijn deze twee insecten verschillend. Zo is het lijfje van het rouwvliegje zwart, waar het fruitvliegje een bruin lijfje heeft met grote, rode ogen. Lees ook: verschillen tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes.

Rouwvliegjes herkennen

Hoe krijg je last van rouwvliegjes?

Rouwvliegjes kunnen via open deuren of ramen naar binnen vliegen. Ze kunnen vliegen en zich zo verspreiden naar diverse kamers. Rouwvliegjes houden van warme en vochtige omgevingen. Hierdoor vind je ze vaak in een serre of een goed verwarmd huis. In deze omstandigheden leggen ze eitjes in de potgrond. Na enkele dagen komen de eitjes al uit en na ruim 3 weken is er een volwassen rouwvliegje ontstaan. Door de korte levenscyclus kunnen deze insecten al snel uitgroeien tot een enorme plaag. De schade aan je plant wordt aangericht door de larven, zij tasten de wortels aan van je plant waardoor je plant wordt verzwakt. Dat is ook de reden dat je de larven van rouwvliegjes moet bestrijden.

Hoe zien de larven van rouwvliegjes eruit?

De larven van het rouwvliegje zijn glasachtig tot wit van kleur en hebben een donkere kop. Ze zijn te vinden in de potgrond van de planten, bij de wortels of op en in de stengel. Beschadigde wortels kunnen erg makkelijk worden aangetast door schadelijk schimmels en bacteriën waardoor de plant nog verder verzwakt. Vooral planten die al niet in optimale staat zijn en jong plantmateriaal zijn gevoelig voor de larven van het rouwvliegje.

Larven van een rouwvlieg

 

Levenscyclus van rouwvliegje

De levenscyclus van een rouwvliegje bestaat uit vier fasen: ei, larve, pop en volwassen vlieg:

 1. Ei: de volwassen rouwvliegjes leggen hun eitjes in de bovenste laag van de potgrond. Deze eitjes zijn vaak wit of doorschijnend en heel klein waardoor ze moeilijk te zien zijn. Eitjes hebben 2 tot 3 dagen nodig om uit te komen.
 2. Larve: uit de eitjes komen de larven. Deze larven zijn dun, wormachtig en kunnen tot 6 millimeter lang worden. Ze hebben een doorschijnend witte kleur met een zwarte kop. De larven voeden zich met organisch materiaal in de grond, zoals dood plantenmateriaal en wortelhaartjes. Deze fase duurt zo'n 2 tot 4 weken afhankelijk van de temperatuur.
 3. Pop: naar mate de larven groeien, verpoppen ze zich in de grond. De poppen zijn ovaal van vorm en variëren van kleur van wit tot bruin. De poppen zijn vaak te vinden in de bovenste laag van de potgrond, nabij de wortels van de plant. De popfase duurt zo 2 tot 3 dagen.
 4. Volwassen vlieg: uiteindelijk komen de volwassen vliegjes tevoorschijn uit de poppen. Deze vliegjes zijn actieve vliegers en kunnen snel rond de planten vliegen. Ze hebben een korte levensduur van enkele weken. In deze korte levensduur planten ze zich voort en leggen ze nieuwe eitjes. Wist je dat ze wel 30 eitjes per dag kunnen leggen?

De levenscyclus van ei tot volwassen vlieg duurt ongeveer 3-4 weken. Het is belangrijk om te weten hoe de levenscyclus verloopt, zodat je de vliegjes effectief kan aanpakken.

Welke schade veroorzaken rouwvliegjes?

Rouwvliegjes veroorzaken niet direct schade aan kamerplanten. De larven echter wel. Zij voeden zich met organisch materiaal in de grond, zoals wortelhaartjes en dood plantenmateriaal. Dit kan leiden tot verzwakking van de wortels. Hierdoor kan de plant minder water en voedingsstoffen opnemen. Dit kan weer leiden tot een vertraagde groei en kleinere bladeren dan normaal. Daarnaast zijn verzwakte planten vatbaarder voor andere plagen en ziekten.

Welke schade kun je zien bij jouw kamerplant als deze besmet is met rouwvliegjes?

 • De plant groeit niet tot nauwelijks meer.
 • De plant verliest bladeren of bladeren worden bruin en droog.
 • De plant laat zijn bladeren hangen.
 • Je plant heeft last van schimmel. Schimmel houdt ook van vochtige omgeving, net als de rouwvliegjes. 

Rouwvliegjes bestrijden

Het bestrijden van rouwvliegjes kan best een klus zijn omdat de plaag zich snel kan uitbreiden. Het is daarom zaak om niet alleen de plant te behandelen waar je de plaag hebt aangetroffen, maar om al je kamerplanten te behandelen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de levenscyclus van de rouwvlieg. Omdat deze levenscyclus vrij kort is en daarnaast een volwassen vliegje wel 30 eitjes per dag kunt leggen, is een rouwvliegjes plaag hardnekkig om te bestrijden. 

Hoe pak je dit aan? Wanneer je last hebt van een plaag kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Gebruik Bio Vangplaatjes tegen Potgrondvliegjes om de volwassen rouwvliegjes te vangen. Dit zijn gele vangkaarten die je in de potgrond steekt, de kleur trekt de vliegjes aan en vervolgens zitten ze vastgepakt op het kaartje. 
 • Breng een laagje zand of hydrokorrels over de potgrond aan. Dit zorgt er voor dat jonge rouwvliegjes minder goed uit kunnen vliegen.
 • Gebruik Aaltjes Tegen Rouwvliegjes om de larven te bestrijden. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand zijn van de larven van de rouwvlieg. Eenmaal in de bodem zullen de aaltjes op zoek gaan naar de larven om zich daar binnen te dringen. Aaltjes die binnen zijn scheiden een bacterie af waar de larven van zullen sterven. Zodra de larve dood is zullen de aaltjes op zoek gaan naar een nieuwe gastheer om zich daar in te vestigen. Een aaltje heeft een larve nodig om te overleven. Zijn er geen larven meer? Dan sterven de aaltjes. 

Rouwvliegjes voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om rouwvliegjes te voorkomen:

 • Verwijder dode plantenresten: rouwvliegjes zijn dol op de geur van dode blaadjes van planten en bloemen.
 • Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden. Naast een humusrijke grond, houden rouwvliegjes ervan om hun eitjes in een vochtige grond te leggen. Laat de grond tussen de gietbeurten opdrogen, voordat je opnieuw water geeft. Wat kan helpen om niet te veel water te geven, maar wel genoeg voor je plant is een watermeter.
 • Leg iets op de potgrond: door zand, kiezels, hydrokorrels op de potgrond te leggen zorg je er voor dat volwassen rouwvliegjes minder snel hun eitjes direct in de grond kunnen leggen.
 • Maak je plant sterker: door je plant sterker te maken is de plant minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. Je kan de vitaliteit en weerbaarheid van je plant verhogen door een kuur te geven. Bekijk het Bio Plantkuur assortiment.
 • Een vleesetende plant: koop een vleesetende plant eet naast rouwvliegjes, ook fruitvliegjes en muggen. Ideaal!
 • Hydrocultuur: je kunt er ook voor kiezen om je planten niet meer in potgrond op te potten maar op basis van hydrocultuur. Je plant wortelt dan op een hydrokorrels of een substraat en niet in de aarde.

Dit heb je nodig:

 

4a092b34-8036-4483-ba0c-b3ad3eeec8fa,14aead6c-d510-4160-9b11-db2d19837caf,938572af-579d-4022-96d4-77e0493e7188,720a1e6f-524c-42f7-a856-bc15a53707d1

Veel gestelde vragen

In welke maanden kun je het beste rouwvliegjes bestrijden?

Rouwvliegjes kun je het gehele jaar bestrijden. Er is geen beste tijd. Je dient als je een rouwvliegjes plaag waarneemt altijd zo snel mogelijk in actie te komen, aangezien de plaag erg snel in grote kan toenemen. 

Waar kunnen rouwvliegjes niet tegen?

Volwassen rouwvliegjes leggen hun eitjes graag in warme en vochtige potgrond. Als je potgrond niet vochtig is zal een rouwvliegje daar geen eitjes in leggen. De larven van een rouwvliegje zal niet genoeg voeding krijgen als de potgrond droog komt te liggen en zal daardoor sterven. Als je plant er tegen kan is het daarom aan te raden als je last hebt van rouwvliegjes of om rouwvliegjes te voorkomen je plant niet al te vaak water te geven.

Welke planten zijn gevoelig voor rouwvliegjes?

Iedere plant dat in potgrond staat is gevoelig voor rouwvliegjes. Als je plant ook nog in de zon staat, creëer je de ideale omgeving voor rouwvliegjes om eitjes in te leggen: warme, vochtige potgrond.

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

Het is lastig om van rouwvliegjes af te komen. Voor een goede bestrijding vang je de volwassen rouwvliegjes met vangplaatjes en bestrijd je de larven van de rouwvliegjes op natuurlijke manier met aaltjes.

Hoe lang blijven rouwvliegjes leven?

Volwassen rouwvliegjes leven ongeveer een week. De larven van rouwvliegjes hebben zo'n 2 tot 4 weken, afhankelijk van de temperatuur, nodig om zich te verpoppen.

Kunnen rouwvliegjes vanzelf weggaan?

Helaas, is dit zelden het geval. De rouwvliegjes gaan steeds meer van je planten gaan besmetten en de larven brengen schade aan je kamerplanten, zodat deze steeds zwakker worden. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om de plaag te bestrijden. 

Werkt azijn tegen rouwvliegjes?

Op internet wordt vaak de tip gedeeld om een bakje met azijn (of wijn) naast je kamerplanten te zetten, wat je bedekt met vershoudfolie waarin je gaatjes prikt. De geur van azijn zou volwassen rouwvliegjes aantrekken, de vliegjes zouden in het bakje kruipen door de gaatjes van het vershoudfolie en zich vervolgens verdrinken omdat ze geen weg terug vinden. 

Met deze methode vang je zeker wat volwassen rouwvliegjes, maar helaas niet alle rouwvliegjes. Waardoor de rouwvliegjes die niet gevangen worden opnieuw eitjes gaan leggen in de potgrond. Een rouwvliegje kan 30 eitjes per dag leggen waardoor de plaag voortgezet blijft.