Zijn jouw kamerplanten niet meer zo mooi? En ontdek je kleine, donkere vliegjes op je planten? Dan is de kans groot dat je last hebt van varenrouwmuggen. Lees onze handige tips om de varenrouwmug in huis te voorkomen en te bestrijden. Bekijk ook onze pagina over het natuurlijk bestrijden van andere insecten.

Wat is een varenrouwmug?

Varenrouwmuggen zijn kleine muggen van 2 tot 3 mm groot. Dankzij de zwarte kop en donkere vleugels vallen ze snel op.

Je vindt de varenrouwmuggen meestal in vochtige en warme omstandigheden. Bijvoorbeeld in een serre of goed verwarmd huis. In deze omstandigheden leggen ze eitjes in de potgrond. Na enkele dagen komen de eitjes al uit en na ruim 3 weken is er een volwassen varenrouwmug ontstaan. Door de korte levenscyclus kunnen deze insecten al snel uitgroeien tot een enorme plaag. Waarbij de larven de wortels van je kamerplanten aantasten. Juist naar de larven van deze mug moeten je dus uitkijken.

De larven van de varenrouwmug zijn glasachtig tot wit van kleur en hebben een donkere kop. Ze zijn te vinden in de potgrond van de planten, bij de wortels of op en in de stengel. Beschadigde wortels kunnen erg makkelijk worden aangetast door schadelijk schimmels en bacteriën waardoor de plant nog verder verzwakt. Vooral planten die al niet in optimale staat zijn en jong plantmateriaal zijn gevoelig voor de larven van de varenrouwmug.

Varenrouwmug bestrijden en voorkomen

Er zijn een aantal oplossingen die je in kunt zetten om de varenrouwmug te bestrijden:

  • Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond.
  • Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden. Naast een humusrijke grond, houden de varenrouwmuggen ervan om hun eitjes in een vochtige grond te leggen.
  • Plakband: door aan de rand van je plantenpot plakband te bevestigen, blijven de varenrouwmuggen hier aan vastplakken. Zo doorbreek je de levenscyclus.

Biologische bestrijding varenrouwmug

Lukt het niet om van de varenrouwmuggen plaag af te komen met bovenstaande tips? Gebruik dan de natuurlijke compost van Pokon om varenrouwmug te bestrijden.

Pokon Tegen Insecten en Kevers Compost

Pokon Tegen Insecten en Kevers Compost bestrijdt op een biologische wijze schadelijke insecten en kevers. De compost bevat een hoog gehalte aan organische stof en bevat een biologische schimmel die de strijd aangaat met de larven van de varenrouwmug.

mijnpokon_wit

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.