Veelgestelde vragen

Antwoord op de meest voorkomende vragen
externalId=pokon-faq-page-2.2.1.1.1&filter[active]=1&sort=title
De aaltjes hebben niet gewerkt, hoe kan dat?

1. Bodem is ingedroogd/niet voldoende nat gehouden

Een voorwaarde voor een succesvolle toepassing is dat de bodem voor en na de behandeling goed vochtig gehouden dient te worden. Aaltjes hebben vocht nodig om te overleven en daarnaast hebben ze het nodig om zich te verplaatsen.

2. Kleigrond

Wanneer je zwarte kleigrond in je tuin hebt is het moeilijker voor aaltjes om zich te verplaatsen. Hierdoor kan het zijn dat de aaltjes niet op tijd een nieuwe gastheer kunnen vinden. Een herhaalbehandeling is noodzakelijk.

3. Te warm water

Wanneer je te warm water (temperatuur boven 35°C) gebruikt tijdens toepassing, kan het zijn dat aaltjes dood gaan. Let op: de temperatuur in een drukspuit kan snel oplopen met warm weer.

4. Te weinig geroerd

Als de oplossing niet vaak genoeg geroerd wordt, zinken de aaltjes na de bodem en gaan ze dood door zuurstofgebrek.

Hoe bewaar ik Pokon Aaltjes?

Zodra je het product ontvangt raden wij je het aan om zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren bij een temperatuur van 2-6 °C. 

Hoe gebruik je Pokon Aaltjes?

Afhankelijk van het probleem, het insect waar je last van hebt, kun je aaltjes gebruiken als bodemtoepassing of via bladtoepassing. Voor bodemtoepassing los je het zakje op in een gieter en verspreid je deze vloeistof of de grond rondom de plant of op je gazon. Voor bladtoepassing verspreid je de oplossing door middel van een drukspuit. Vind de volledige gebruiksaanwijzing op de productverpakking.

Hoe lang kan ik Pokon Aaltjes bewaren?

Aaltjes kunnen tot de uiterste gebruiksdatum (zie zakje) worden bewaard in de koelkast.

Hoe snel werken Pokon Aaltjes?

Onder optimale omstandigheden kan een aaltje binnen 1 tot 2 dagen een insect doden. In de praktijk blijkt dat de aaltjes eerst wat tijd kwijt zijn met het zoeken van een gastheer (= het plaaginsect).

Hoe vaak kan ik Pokon Aaltjes toepassen?

Je kunt Pokon Aaltjes zo vaak toe dienen als nodig is om de plaag te bestrijden.

Hoe werken aaltjes?

Na toepassing gaan de aaltjes in de grond (of op bladeren) op zoek naar deze larven om zich daarin te nestelen en te vermenigvuldigen. Na een aantal dagen gaan de larven dood en gaan de aaltjes op zoek naar nieuwe prooien. Zijn alle larven dood? Dan sterft het aaltje ook uit en kan jouw plant of gazon zich herstellen.

Kan ik Pokon Aaltjes na de uiterste gebruiksdatum gebruiken?

Ja dat kan, echter kunnen wij niet meer garanderen of er nog voldoende aaltjes actief zijn om het plaaginsect te bestrijden.

Kan ik de oplossing bewaren?

Zodra je de aaltjes oplost in water, moet de vloeistof direct worden gebruikt. Je kunt de oplossing helaas niet bewaren. Je kunt aaltjes niet overdoseren.

Kan ik zien of Pokon Aaltjes werken?

Geïnfecteerde larven/insecten kunnen veranderen van kleur zodra de aaltjes gevestigd zijn. In de praktijk is dit vaak niet goed waar te nemen omdat de geïnfecteerde larve snel slijmerig wordt waardoor ze niet meer te vinden zijn. Wat je wel kunt zien is dat er steeds minder insecten jouw plant of gazon lastig vallen.

Waar kan ik aaltjes kopen?

Pokon Aaltjes kun je kopen op pokon.nl en bij de Intratuin. In de Intratuin winkels liggen formulieren waarmee je aaltjes kan bestellen. Na het plaatsen van een bestelling bij de kassa of de infobalie krijg je de aaltjes binnen 3 werkdagen thuisgeleverd. 

Waar komen onze aaltjes vandaan?

Pokon Aaltjes worden gekweekt in Nederland.

Wanneer kan ik Pokon Aaltjes inzetten?

Voor bodemtoepassing hebben aaltjes een bepaalde bodemtemperatuur nodig om actief te zijn en te overleven. Je kunt op iedere productpagina zien wanneer je de Pokon aaltjes in kunt zetten. 

Voor bladtoepassing ligt de ideale buitentemperatuur tussen de 15°C en 25°C. 

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopische kleine, wormachtige beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan, bijvoorbeeld van rupsen en de larven van rouwvliegjes. Zet je aaltjes goed in, dan ben je gauw van je tuinprobleem af. Zonder de natuur en het milieu te belasten. Laat de natuur je probleem oplossen.

Welk aaltje heb ik nodig?
PlaaginsectType aaltjePokon Product:
Varenrouwmug / Potgrondvliegjes / Rouwvlieg

Steinernema Feltiae


 

Pokon Aaltjes Tegen Rouwvliegjes
EmeltenSteinernema CarpocapsaePokon Aaltjes Tegen Emelten
EngerlingenHeterorhabiditis BacteriophoraPokon Aaltjes Tegen Engerlingen
RupsenSteinerneme FeltiaePokon Aaltjes Tegen Rupsen
Bodeminsecten & KeversHeterorhabiditis BacteriophoraPokon Aaltjes Tegen Bodeminsecten & Kevers
Zijn aaltjes gevaarlijk voor huisdieren?

Pokon Aaltjes zijn veilig voor huisdieren, mensen en de natuur.

 

Zijn aaltjes schadelijk voor mijn plant?

Er zijn verschillende soorten aaltjes: entomopathogene, plantpathogene en saprofytische. De aaltjes in Pokon Aaltjes zijn entomopathogene aaltjes, een natuurlijke vijand van veel insecten. Entomopathogene aaltjes zijn volledig veilig voor plant, mens en dier.

De grond scheurt direct nadat hij opdroogt, waarom?

Dit wordt veroorzaakt door een kleihoudende samenstelling van de grond, die in het voorjaar moeilijk opwarmt. Klei houdt overigens water en meststoffen wel goed vast. Om bovenstaand probleem op te lossen kun je het beste compost (voor de structuur) en kalkmeststof (voor de juiste zuurgraad) op de klei toe te passen. Dit levert ook een beter bewerkbare grond op.

Hoe kom ik van kleine vliegjes in de potgrond af?

Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen, ook wel rouwvliegjes genoemd. Ze leggen graag hun eitjes in een warme en vochtige omgeving: de potgrond van jouw plant. Wanneer de eitjes uitkomen, leven de larven vooral van in de grond aanwezige schimmels. Daarnaast knabbelen de larven graag aan de wortels van jouw plant wat schade aan kan brengen aan je plant. 

Tegenwoordig zijn steeds meer potgronden voorzien van biologische meststoffen en worden er andere grondstoffen gebruikt zoals houtvezel en compost. We zien dat deze potgronden een grotere aantrekkingskracht hebben op de rouwvliegjes. Buiten merk je daar niet zo veel van. Binnenshuis echter wel. Er wordt gezocht naar duurzame oplossingen om de vliegjes in potgrond te voorkomen, maar die hebben we nog niet gevonden. Bij gebruik van niet-biologisch bemeste producten zal het probleem kleiner zijn, echter ook dan is en blijft potgrond een goede plek om eitjes in te leggen. Zeker in de wintermaanden.

Hoe los je het op? 

  • Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond.
  • Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden. Naast een humusrijke grond, houden de varenrouwmuggen ervan om hun eitjes in een vochtige grond te leggen.
  • Plaats een Pokon Bio Vangplaatjes Tegen Potgrondvliegjes in je pot. De gele kleur trekt de varenrouwmuggen aan. De varenrouwmuggen blijven de varenrouwmuggen hier aan vastplakken. Zo doorbreek je de levenscyclus.
  • Gebruik Pokon Aaltjes Tegen Rouwvliegjes. Dit is een natuurlijke manier van bestrijden. Aaltjes zijn microscopische wormachtige beestjes die de larven van de rouwmug opeten. Wanneer alle larven dood zijn, sterven de aaltjes ook uit en kan jouw plant weer herstellen! 

Lees meer over de varenrouwmug.

Hoe meld ik mij af voor de nieuwsbrief?

Wat jammer dat je onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen. Je kunt je op ieder moment zelf uitschrijven door onderaan de ontvangen nieuwsbrief te klikken op "afmelden" of "uitschrijven".

Hoe verwijder ik groene aanslag van de tegels?

Groene aanslag wordt over het algemeen veroorzaakt door algen(groei). Groene aanslag ontstaat vaak op een vochtige, schaduwrijke plek en vaak op een wat ruwere ondergrond zoals steen en hout. Groene aanslag vinden veel mensen er niet mooi uitzien, maar kan ook schade veroorzaken doordat vocht zich ophoopt onder de groene aanslag.

Groene aanslag is helaas niet te voorkomen. Wel kun je beginnende groene aanslag met warm water nog wel schoonmaken. Ook zijn er diverse groene aanslag verwijderaars op de markt. Kies bij voorkeur voor een natuurlijke oplossing..

 

Met welk product kan ik het beste algen groeien?

Voor het kweken van algen adviseren wij Pokon Groene Plantenvoeding.

Verschillen in inhoudsmaat van grond en water in liters

Enkele jaren geleden is men overgestapt van watermaat (1 liter is 1m3) naar CEN maat. Een internationaal vastgelegde norm waarbij potgrond in rulle (niet samengeperste) vorm wordt gemeten. Dat gebeurt bij ons ook gedurende de productie. Grond wordt door een zeef gegooid in een 20 of 40 liter vat en moet dan (in niet samengeperste staat) een bepaald niveau halen in het zgn. “CEN tonnetje”. Per mengsel heb je te maken met een CEN/Watermaat verhouding. In veel gevallen is een CEN liter ongeveer 80 % van een m3 (=waterliter). 40 liter zal dus in werkelijkheid (en in de beleving van iemand die denkt in liters als dm3) ‘slechts’ ca 32 liter zijn. En als je het dan extra samenperst wordt het nog minder. Onder RHP produceren betekent automatisch dat je je aan de CEN normering conformeert. De RHP norm is gebaseerd op een volume op moment van afvullen. Zo wordt het ook op de verpakkingen vermeld. Wij gaan echter aan de ruime kant zitten, zodat onze producten ook na enkele maanden nog voldoen aan de norm. Zie ook onderstaande info met een nadere uitleg.

Voorbeeld vermelding op de verpakking:

Per 1 juli 2000 is de watermaat vervangen door volumebepaling op basis van soortelijke gewicht bij levering van potgrond. Dit geldt zowel voor bulkleveringen als voor levering van verpakte potgrond. Met deze nieuwe Europese Norm -EN 12580- wordt voor het eerst eenzelfde volumenorm gehanteerd in alle landen van de Europese Gemeenschap. Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NNI) neemt de nieuwe norm ook als standaard over.

Het volume van een veerkrachtig product als potgrond is zoals gemeld altijd al lastig te bepalen geweest. De vroegere watermaat was tot 2000 de minst slechte norm, immers iedereen kent de watermaat. Toch was deze norm onnauwkeurig. In de praktijk is bekend dat vele factoren van invloed zijn op het volume van een m³ potgrond op basis van watermaat. Is de afstand van leverancier tot kweker een paar kilometer of een paar honderd kilometer, het is van invloed op de afgeleverde hoeveelheid volgens de watermaat. Zo zijn er meer factoren die hierop van invloed zijn, het vochtgehalte van de potgrond bijvoorbeeld.

Bij de ‘nieuwe’ methode wordt van een kleine hoeveelheid potgrond (± 20 liter) het volume en het gewicht onder gestandaardiseerde omstandigheden bepaald. Daaruit wordt het soortelijk gewicht van deze potgrond herleid. Na weging van een grote hoeveelheid (een vrachtwagen vol) van deze potgrond wordt het volume (CEN) berekend.

Potgrond is een mooi, maar in zekere zin ook een moeilijk product. En dat laatste heeft alles te maken met de volumebepaling. Potgrond is nu eenmaal samendrukbaar, het bevat lucht en water, het verdicht door het eigen gewicht (door de hoeveelheid water en de hoeveelheid potgrond). Allemaal oorzaken, waardoor het niet eenvoudig is om u een constant volume per eenheid product te garanderen. Toch zijn we daar tot nu toe min of meer prima in geslaagd. Zowel kwekers als consumenten werken al jaren met gestandaardiseerde hoeveelheden en ze nemen de geringe volume-afwijkingen die nu eenmaal aan de bestaande normen gekoppeld zijn, voor lief. Onder invloed van de Europese harmonisatiedrang zijn we echter wettelijk verplicht afscheid te nemen van de oude, maar vertrouwde normen. Ervoor in de plaats komt de EN 12580-norm. We besparen u de technische details van de nieuwe volumemeting. Vast staat echter wel dat de nieuwe norm veel beter reproduceerbaar is dan de oude methoden. Wat zoveel wil zeggen als dat u als onze afnemer voortaan een constanter volume potgrond van ons ontvangt. En uiteindelijk moeten we daar allemaal gelukkig mee zijn.

Al het voorgaande wil echter niet zeggen dat er incidenteel geen afwijkingen voor zouden kunnen komen. Die zullen in de praktijk echter zeer sporadisch voorkomen, aangezien wij in onze controlesystemen uitgaan van een vulgraad waarbij we een minimale kans hebben op een te lage vulgraad. Zelfs als na een aantal maanden door natuurlijke processen het volume in de verpakking af gaat nemen. Mocht er twijfel zijn, dan kunnen we in dit soort gevallen altijd een check doen op de batch, waarvan het nummer op elke zak potgrond wordt geprint. Hierdoor kunnen we achteraf een link leggen tussen de productierun en de uitslagen van de steekproeven die in die controles van desbetreffende batch bij ons zijn vastgelegd.

Waar kan ik Pokon producten kopen in België?

Wij verkopen Pokon voornamelijk aan Nederlandse afnemers. Wij hebben helaas niet inzichtelijk waar in België onze producten precies verkocht worden. Online zijn er echter wel mogelijkheden om onze producten ook in België te laten bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com en Amazon.

Bezorgen jullie ook in België?

Wij bezorgen momenteel nog geen Pokon producten in België. 

Hoe plaats ik een bestelling?
  1. Kies een of meerdere Pokon producten en voeg dit toe aan je winkelwagen.
  2. Ga verder na bestellen.
  3. Vul je gegevens in.
  4. Controleer je bestelling.
  5. Reken je bestelling af. 
  6. Je ontvangt binnen 1 uur een ontvangstbevestiging van je bestelling.
Ik heb een verkeerd artikel ontvangen. Wat nu?

Neem binnen 48 uur na ontvangst van je bestelling contact op met onze klantenservice.

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen. Wat nu?

Binnen 1 uur na het plaatsen van je bestelling sturen wij jou een orderbevestiging. Heb je deze niet binnen 1 uur ontvangen op het door jouw opgegeven e-mailadres en heb je tevens je map met ongewenste mail gecheckt? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Waar is mijn bestelling?

Nadat wij jouw bestelling hebben ontvangen, versturen wij deze binnen het opgegeven levertermijn. Zodra je bestelling is verzonden, ontvang je van ons een track and trace waarmee je jouw bestelling kunt volgen.

Wat zijn de verzendkosten?

Al onze Pokon producten worden gratis verzonden binnen Nederland. 

Welke producten kan ik bestellen op Pokon.nl

Op Pokon.nl kun je Pokon Aaltjes, Pokon Watermeter, Pokon Powerplanten en Pokon Terrarium bestellen. Bij alle andere producten kun je een verkooppunt vinden door te klikken op de knop “Koop online” of “Zoek verkooppunten”. 

Hoe maak ik een account aan?

Een account aanmaken is eenvoudig en snel gedaan:

  1. Klik rechtsboven op 'ga naar mijn Pokon';
  2. Klik vervolgens op 'maak een account';
  3. Vul de gegevens in;
  4. Je kunt nu inloggen met je e-mailadres en wachtwoord. Zodra je een account hebt, kun je zowel inloggen bij Mijn Pokon als in de Pokon app met dezelfde gegevens.

 

Hoe verander ik mijn wachtwoord?

Pas je wachtwoord aan in je profiel. Sla je wijziging op en log de volgende keer in met je nieuwe wachtwoord.

Ik heb geen verificatie e-mail ontvangen.

Nadat je een profiel hebt aangemaakt, ontvang je ter bevestiging een e-mail. Deze e-mail is bedoeld om te controleren of wij het juiste e-mailadres hebben ontvangen. Heb je geen verificatie e-mail ontvangen? Controleer dan eerst je spam box. Als de e-mail daar niet inzit, adviseren we je om ons op de hoogte te stellen via het contactformulier. Wij proberen het zo snel mogelijk voor je op te lossen.

Hoe kan ik mijn Powerplant registreren?

Download de Pokon app in de Google Playstore of de App Store. Open de Pokon app en maak een account aan. Klik bij je interesses vervolgens op "Pokon Powerplanten". Heb jij al een Pokon account? Klik dan op "Voeg een Powerplant toe" op de homepagina van de app.

Hoe ontvang ik berichtjes van mijn Powerplant?

Via de Pokon Verzorgingsapp kan jouw plant laten weten wanneer hij wat aandacht kunt gebruiken. Hoe werkt dit?

  • Download de Pokon App in de Google Play Store of de App store.
  • Heb je nog geen account? Registreer je plant gemakkelijk tijdens het registratieproces. Heb je al wel een account? Voeg dan je plant toe via “Voeg een Powerplant toe” op de Homepagina in de Pokon App.
Hoe snel wordt mijn Powerplant geleverd?

Zodra jij jouw Pokon Powerplant hebt besteld bij één van onze verkooppunten bezorgt PostNL de plant binnen 2 - 3 werkdagen bij jou thuis. Let op: tijdens de feestdagen of een lockdown kan het door drukte bij PostNL iets langer duren.

Hoe werkt de Pokon Watermeter?
  1. Zet de Pokon Watermeter in de grond naast de plant, tussen de ▼▲.
  2. Geef de plant water. De Pokon Watermeter kleurt blauw binnen 20-30 minuten.
  3. Kleurt de watermeter:
    Blauw: de potgrond bevat genoeg vocht. 
    Wit: het is tijd om de plant water te geven.
     
Hoe wordt er voor gezorgd dat de Powerplant onbeschadigd aan komt?

Voor de bezorging van Pokon Planten worden speciaal ontwikkelde verpakkingen gebruikt waarin de plant met zorg verpakt en goed beschermd wordt om in perfecte staat bij jou geleverd te worden.

In koude periodes worden planten die gevoelig zijn voor kou beschermt met een isolerend dekentje.

Hoeveel berichtjes ontvang ik van mijn Powerplant?

Er zijn in totaal 4 type meldingen:

  • Voeding: we gaan ervan uit dat je de Pokon voedingskegels hebt gebruikt die je bij de Powerplant kreeg. Je krijgt pas na een half jaar weer een melding
  • Water geven: je krijgt afhankelijk van je soort plant 1 berichtje in de 5, 7, 9 of 12 dagen. Kijk ook altijd goed naar je Pokon watermeter.
  • Verpotten: dit is vaak pas na 1 tot 2 jaar nodig. Wij helpen je dan herinneren.
  • Seizoen: Je krijgt maximaal 4 keer per jaar een seizoensberichtje.

Deze meldingen kun je per plant instellen. Dit kan door te klikken op de Pokon Powerplant op de pagina Pokon Powerplanten in de app of door in het rechtermenu te klikken op instellingen en berichten en vervolgens te klikken op ‘Persoonlijke gegevens’ en naar het menu item ‘berichten & e-mails’ te aan.

Hoeveel voedingskegels heeft mijn Powerplant nodig?

De juiste dosering is afhankelijk van de potdiameter van jouw plant en vind je terug op de verpakking van de Pokon Kamerplanten Voedingskegels:

Potdiameter15 cm20 cm25 cm35 cm >
Aantal kegels per pot1248
Ik heb een klacht over mijn Pokon Powerplant, waar kan ik terecht?

Vervelend dat je niet tevreden bent! In eerste instantie is het verkooppunt waar je je plant gekocht hebt het aanspreekpunt, mocht je er met hen niet goed uitkomen neem dan contact met ons op dan kijken we hoe we tot een zo goed mogelijke oplossing kunnen komen. Heb je de Powerplant op Pokon.nl gekocht? Neem dan direct contact met ons op! 

Ik heb een klacht over mijn bestelling of één van de producten??

Heb je een klacht over je bestelling of één van onze producten? Neem dan contact op met ons via:

Vermeld de volgende gegevens zodat we je klacht op de juiste manier in behandeling kunnen nemen:

  • Naam
  • Adres
  • Woonplaats
  • Bestelnummer (indien het om een bestelling gaat)
  • Barcode (de cijfers onder de streepjescode > als het om een product gaat)
  • Foto’s van je klacht 

We nemen je klacht zo snel mogelijk in behandeling (uiterlijk 14 dagen) en lossen het graag voor je op. 


 

Kan ik mijn Powerplant ook ergens ophalen?

Nee, helaas is het niet mogelijk om de Powerplant ergens op te halen. Powerplanten zijn alleen online verkrijgbaar.

Mijn Powerplant of pot is beschadigd aangekomen, wat nu?

Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Hoewel de producten met uiterste zorg worden verpakt en verstuurd, kan er incidenteel iets mis gaan. Meld dit zo snel mogelijk bij het verkoopppunt waar je de Pokon Powerplant gekocht hebt dan lossen zij het zo snel mogelijk voor je op. Komen jullie er samen niet uit, dan horen we het graag en kijken we hoe we tot een zo goed mogelijk oplossing kunnen komen! Heb je de Pokon Powerplant op pokon.nl gekocht? Dan kun je direct contact met ons opnemen.

Waarom ontvang ik geen berichtje van mijn Powerplant?
  • Check eerst of je jouw plant goed hebt geregistreerd. Ga hiervoor naar Pokon Powerplanten in de Pokon App en check of jouw groene vriend geselecteerd staat.
  • Check vervolgens of je de meldingen goed heb ingesteld. Ga naar jouw Powerplant en check of de vinkjes aanstaan bij de berichten die jij wilt ontvangen.
  • Heb jij een Android telefoon/tablet?
    • Check of je de meldingen van de Pokon App aan hebt staan.
      Ga naar: Instellingen > Apps > Zoek Pokon op > Klik op Meldingen > Klik op Meldingen weergeven aan.
    • Check of je meldingen op je telefoon aan hebt staan:
      Ga naar: Instellingen > Meldingen > Niet storen uitschakelen.
    • Android zet apps die niet regelmatig gebruikt worden automatisch in een sluimerstand.
      Ga naar: Instellingen > Meldingen > Apparaatonderhoud > Batterij > Limieten achtergrondgebruik. Bekijk of Pokon in één van de categorieën sluimerstanden staat.
  • Heb jij een iPhone/iPad?
    • Check of je de meldingen van de Pokon App aan hebt staan.
      Ga naar: Instellingen > Scroll naar de Pokon App > Klik op Berichtgeving > Klik op Sta berichtgeving toe.
      Of ga naar: Instellingen > Berichtgeving > Scroll naar de Pokon App > Klik op Sta berichtgeving toe.
    • Check of je meldingen op je telefoon aan hebt staan:
      Ga naar: Instellingen > Niet storen > Schakel Niet storen uit.

Laatste update: 5 februari 2021

Wat houdt de groeigarantie in?

Pokon Powerplanten zijn sterke planten, wij staan in voor de kwaliteit. Om mooi te blijven, hebben de planten echter wel de juiste zorg en aandacht nodig. Als jij goed bent voor jouw plant dan geven wij een groeigarantie van 3 maanden. Lees hier meer over de groeigarantie. Wil je aanspraak maken op de groeigarantie? Neem dan contact met ons op.

Wat is de beste standplaats voor mijn Powerplant?

Dit verschilt per Pokonplant. Op onze website zie je bij de productpagina van jouw plant op welke plek jouw plant het gelukkigst wordt.

Wordt mijn Powerplant verpot voor levering?

Wanneer jij gekozen hebt voor een Powerplant in combinatie met een pot, dan wordt de plant kant-en-klaar opgepot geleverd. Voor een goede drainage gaat er eerst een laag Pokon Hydrokorrels in de pot, vervolgens wordt de plant in de beste potgrond voor de plant opgepot. Zo wordt de Pokon Goudpalm bijvoorbeeld opgepot in Pokon Palmen Potgrond. Je kunt jouw Pokon Powerplant na levering direct een mooi plekje geven.

Hoe installeer ik de Pokon app op mijn telefoon?

Klik op één van de onderstaande linkjes om de app direct te downloaden:

Android: Klik hier

iOS: Klik hier

Hoe verander ik mijn wachtwoord?

Pas je wachtwoord aan in je profiel. Sla je wijziging op en log de volgende keer in met je nieuwe wachtwoord.

Ik heb geen verificatie e-mail ontvangen.

Nadat je een profiel hebt aangemaakt, ontvang je ter bevestiging een e-mail. Deze e-mail is bedoeld om te controleren of wij het juiste e-mailadres hebben ontvangen. Heb je geen verificatie e-mail ontvangen? Controleer dan eerst je spam box. Als de e-mail daar niet inzit, adviseren we je om ons op de hoogte te stellen via het contactformulier. Wij proberen het zo snel mogelijk voor je op te lossen.

Ik wil (geen) pushberichten ontvangen.

Je kan de instellingen van pushberichten wijzigen in je profiel.

Ik wil mijn e-mailadres aanpassen. Kan dit?

Ja, dit kan! In je account kun je jouw e-mailadres gemakkelijk aanpassen. Dit is vindbaar onder persoonlijke gegevens wijzigen.

Waar vind ik mijn persoonlijke gegevens en instellingen?

iOS en Android: Tik op het mannetje (rechtsboven) om naar je profiel te gaan. Daar vind je de gegevens en instellingen en kun je deze aanpassen.

 

De biologische plantenvoeding ruikt na een tijdje onaangenaam. Is hij nog wel goed?

Het klopt dat onze biologische plantenvoeding een sterkere geur hebben. Dit komt omdat er in de voeding gebruik wordt gemaakt van organische ingrediënten die een luchtje bij zich kunnen dragen. Wanneer je de voeding aanmaakt met water en aan de plant geeft, is de geur gelukkig snel verdwenen. Ook de dikkere structuur van de plantenvoeding is een kenmerk dat hoort bij de biologische variant.

Er zitten stokjes en takjes in mijn zak potgrond. Hoe kan dit?

Het kan zijn dat je takjes en stokjes aantreft in je zak potgrond. Dit komt omdat we steeds meer over gaan naar hernieuwbare materialen, denk bijvoorbeeld aan houtvezels, boomschors en groencompost. Hierdoor kan het zijn dat je grond er wellicht wat grover qua structuur uitziet dan je gewend bent van een aantal jaar geleden. 

Hoe lang is Pokon Plantenvoeding houdbaar?

Er zit geen houdbaarheidsdatum op flesjes plantenvoeding. Plantenvoeding is onbeperkt houdbaar. De plantenvoeding in de groene flesjes kan in de loop van tijd wel wat gaan kristalliseren. Het blijft echter wel bruikbaar.

Hoe lang zijn de Terras & Balkon voedingskegels houdbaar?

Er zit geen houdbaarheidsdatum op de voedingskegels. De datum die je op de verpakking ziet is de productiedatum. Pokon Terras & Balkon Voedingskegels zijn onbeperkt houdbaar.

Ik heb Pokon Cacaodoppen gekocht, maar er ontstaat een witte laag op de doppen, hoe kan dat?

Cacaodoppen zijn een 100% natuurlijk product, afkomstig uit de cacao industrie. Enkele dagen (of zelfs al in de gesloten zak) kan zich een schimmel ontwikkelen. Deze schimmel is echter volledig onschadelijk. Cacaodoppen bevatten eiwitten, die erg goed zijn voor je tuin, maar die ook kunnen zorgen voor een lichte schimmelwerking. Dit is een teken dat het eiwit aan het werk is. Door je cacaodoppen te besproeien kan de eventuele schimmelvorming weggespoeld worden. In de meeste gevallen gaat de schimmel echter vanzelf weer weg als het minder warm en vochtig is.

Ik heb Pokon Onkruid Weg gebruikt. Na hoeveel dagen zie ik resultaat?

De werkzame stoffen in dit product veroorzaken een oncontroleerbare groei van onkruiden. Dit betekent dus dat je allereerst juist het onkruid ziet groeien en bloeien. Uiteindelijk groeit het zich als ware dood. De bladeren gaan opkrullen en uiteindelijk verwelkt en sterft het onkruid af tot in de wortel. Zodra de wortel is gedood, heeft het een blijvend resultaat.

Hoe snel het onkruid weg is verschilt afhankelijk van het weer. Dit komt vooral door de invloed van de temperatuur en luchtvochtigheid op de snelheid waarmee het onkruid verdort. Meestal neemt dit 2 tot 3 weken in beslag.

Ik heb een fles Pokon plantenvoeding gekocht en de vloeistof is bruin en dik, klopt dit?

Pokon Bio Plantenvoeding is inderdaad bruin van kleur en is qua substantie iets dikker dan je wellicht gewend bent van een plantenvoeding. Dit komt omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen.

Wist je dat de fles voor 100% uit gerecycled materiaal bestaat?

Ik heb minder potgrond dan op de zak staat vermeld. Hoe kan dit?

Jouw zak potgrond wordt geproduceerd en verpakt. Daarna belandt de zak op een pallet en wordt de zak potgrond vervoerd naar de winkel. Jij koopt de potgrond en wanneer je de potgrond thuis in de pot giet, druk je hem licht aan. Alleen al deze gebeurtenissen zorgen ervoor dat potgrond ‘inklinkt’ en je dus minder potgrond kunt ervaren dan op de zak staat vermeld. Daarnaast is potgrond een natuurproduct dat ook alleen al door zijn natuurlijke samenstelling zo’n 1% per maand aan volume verliest. Het klopt dus dat je minder liters in jouw zak potgrond kunt aantreffen, dan op de zak staat vermeld. Om dit zoveel mogelijk te beperken, worden onze potgronden zeer frequent gecontroleerd door stichting RHP. Waarbij het controlemoment plaatsvindt op het moment van afvullen. Hierbij wordt een internationaal vastgelegde norm gehanteerd.

Ik mis een gebruiksaanwijzing op mijn fles of spray?

Op onze flessen en sprays maken wij vaak gebruik van zogenaamde dubbele / boekjes etiketten. Wanneer dit het geval is zie je op het label in het hoekje een icoon met dat je het label kan openen. Wanneer je het hoekje dan losmaakt kun je de gehele etiket lezen en de gebruiksaanwijzing vinden.

Is de beschrijving van de flacon Pokon Orchidee Voeding voor één plant?

De beschrijving is niet per se bedoeld voor één plant. Hoeveel planten er met de inhoud behandeld kan worden, hangt af van de grootte van de pot. Een grote pot heeft meer water en voeding nodig dan een kleine en vice versa.

Er zijn twee manieren waarop een orchidee bewaterd kan worden. Indien je de orchidee uit de pot kunt krijgen is dat aan te raden. Je kunt vervolgens in een bak of de gootsteen met lauw water en Pokon Orchidee Voeding een mengsel maken waar de orchidee 10 tot 15 seconden in gedompeld kan worden. Vervolgens kun je de orchidee uit laten druppelen en weer in de pot plaatsen. Mocht de orchidee vast in de pot zitten, dan kun je ook de plant in de pot water geven zodat er een klein laagje onder in de pot staat.

Kan ik potgrond van vorig jaar hergebruiken?

Het is verstandig om potgrond van vorig jaar niet opnieuw te gebruiken. Na een bepaalde periode is alle voeding uit de grond. Daarnaast kunnen er bepaalde zouten zijn opgehoopt door watergift en bemesten. Ook de zuurgraad (pH) verandert in de loop van de tijd. Dit heeft een negatieve invloed op je plant. Dus stel dat je de potgrond in maart hebt gekocht, dan is het wellicht verstandig het volgende voorjaar geen risico te nemen. Mocht je de potgrond na de zomer gekocht hebben, dan kan het zijn dat de werking nog precies zo is zoals je hem kocht.

'Oude' potgrond kun je wel gebruiken om je tuin of border op te hogen.

Kan ik vloeibare voeding gebruiken voor mijn planten op hydrocultuur?

De Pokon vloeibare plantenvoedingen (te herkennen aan de groene fles met gele dop) kun je ook gebruiken voor planten op hydrocultuur. Wij adviseren je dan 5 ml per 2 liter water te gebruiken. De Pokon Bio Plantenvoedingen zijn niet geschikt voor hydrocultuur.

Kunnen cacaodoppen dienen als drainagemateriaal?

Cacaodoppen zijn niet geschikt om te gebruiken als drainagemateriaal. Het is beter om hydrokorrels hiervoor te gebruiken.

Mijn hond heeft van Pokon Tegen Mieren Korrels gegeten. Kan dit kwaad?

Houd je huisdier in de gaten. Constateer je ander gedrag bij jouw huisdier? Denk bijvoorbeeld aan veel water drinken, overgeven of sloomheid? Neem dan direct contact op met jouw dierenarts. Wacht niet te lang.

Mijn kind heeft van een Pokon product gedronken. Wat nu?

Ga direct naar de huisarts. Neem de verpakking mee. De huisarts kan namelijk dan direct contact opnemen met het Antigifcentrum. Hier zijn veiligheidsbladen bekend van onze producten.

Mijn plantkuur capsules geven een nare geur af. Klopt dit?

Het is inderdaad bekend dat deze capsules een geurtje kunnen afgeven, dit staat ook op de verpakking vermeld. De Pokon Plantkuur Capsules zijn op basis van kruidenextracten. In kleine ruimtes kan de geur wat meer aanwezig zijn, dan ik grotere ruimtes. Ons advies is om de capsule goed af te dekken met grond, dus wanneer je ze in de grond hebt geduwd, daarna afdekken met aarde. Ook goed ventileren kan helpen de geur zo snel mogelijk af te laten nemen. Tip: om de geur te verwijderen uit je huis kan je ook bakjes met schoonmaakazijn neerzetten waar het stinkt, dit zou ook erg goed moeten helpen.

Moet je direct alle potgrond gebruiken als je water bij de Potgrond Compact doet?

Je kan het gewoon bewaren, als het uitdroogt weer water toevoegen en het is weer klaar voor gebruik. Als het uitdroogt wordt het overigens niet opnieuw een blok, de samengeperste toestand verdwijnt.

Wat houdt het groene label op een graszaad doos in?

Dit label wordt verstrekt door de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst), een onafhankelijke instantie, die er op toe ziet, dat de graszaden, die je als consument kunt kopen, aan de hoogst mogelijke eisen voldoet. Alleen wanneer tijdens uitgebreid laboratorium-onderzoek wordt vastgesteld, dat vrijwel alle zaden kiemen komt het desbetreffende product op de markt. Dit alles zorgt ervoor, dat je altijd een kwalitatief hoogwaardig product koopt. 

Wat is plantenvoeding?

Plantenvoeding bestaat altijd uit 3 basiselementen: Stikstof (N), Fosfor (P2O5) en Kalium (K2O). Een leuk weetje, uit de scheikundige benaming van deze basiselementen is de naam Pokon ontstaan.

  • Stikstof zorgt voor groei. 
  • Fosfor zorgt voor bloei.
  • Kalium zorgt voro stevigheid.

Twee andere belangrijke elementen in plantenvoeding zijn calcium en magnesium, wat respectievelijk zorgt voor de opname van de voedingsstoffen en een mooie, donker groene kleur van de bladeren.

Voor iedere plant hebben wij een plantenvoeding beschikbaar. Iedere plant heeft namelijk zijn eigen wensen. Zo hebben sommige planten zoals bijvoorbeeld de druif meer behoefte aan kalium omdat ze bijvoorbeeld zwarte vruchten moeten dragen, terwijl een kuipplant vooral veel fosfor nodig heeft om mooi te kunnen bloeien.

Wat zijn de zilverkleurige delen (aluminium deeltjes) in mijn potgrondzak?

De zilverkleurige schilfers zijn vermiculiet.

Dit is een in de natuur voorkomend gesteente dat bij hoge temperaturen wordt gepoft. Dit is aan sommige potgronden toegevoegd omdat dit lichte materiaal de grond luchtiger maakt. Dit helpt bij het ontkiemen van zaden en zorgt bij planten voor meer lucht bij de wortels. Ook buffert vermiculiet de voeding en het vocht.

Wat zijn die groene korreltjes die in mijn potgrond zitten?

Zie je groene korreltjes in je potgrond zitten? Dat kan! In sommige potgronden voegen wij langwerkende meststoffen toe. Deze langwerkende meststoffen zijn groene bolletjes die onder invloed van temperatuur en water jouw plant langzaam voorzien in voedingstoffen. 

Wat zit er in mijn zak potgrond?

Het hoofdbestanddeel van grond is veen, dit is ook bekend als turf. Omdat veen een schaarse grondstof is, vervangen wij geleidelijk steeds meer veen voor andere grondstoffen. Dit is onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid. De potgronden waarin nieuwe grondstoffen zijn verwerkt, kun je herkennen aan het MPS keurmerk logo. Lees meer over het MPS keurmerk.

Wat kun je tegenkomen in potgrond?

Naast allerlei goede grondstoffen zoals klei en kalk, zijn er 2 opvallende alternatieve grondstoffen: houtvezel en rijstkaf. Hierdoor kan de grond er anders uitzien dan je wellicht gewend bent.

Links: potgrond met alternatieve grondstoffen. Rechts: potgrond zonder alternatieve grondstoffen.
 

met zonder alternatieve grondstoffen.jpg
 

Houtvezel

houtvezel

Houtvezel is een duurzame grondstof. Het is een restproduct dat lokaal wordt geproduceerd. Het maakt grond luchtiger en lichter. Het zijn dus niet zomaar takjes hout tussen de potgrond, het heeft een duidelijke functie voor de wortelontwikkeling voor je planten!
 

Rijstkaf
 

rijstkaf

Rijstkaf is het kaf van rijst dat wordt gewonnen in Italië. Dit is dus net als houtvezel een restproduct. De werking van rijstkaf in potgrond is wetenschappelijk onderzocht samen met de Universiteit van Wageningen Benefits of Nature en Horticoop bij Proefcentrum Botany en Bleiswijk. Voordelen rijstkaf:

  • Het voorkomt klonteren van grond;
  • Het geeft grond een luchtige structuur;
  • Doordat de grond een meer luchtige structuur heeft, verbetert de wortelontwikkeling van je plant;
  • Nadat de grond is uitgedroogd, blijft het goed water opnemen;
  • Door Silicium en Kalium worden je planten sterker en krijgen hierdoor minder last van schimmels en luizenschade.

Check op de verpakking of op de productpagina's op onze website of jouw potgrond alternatieve grondstoffen bevat.

Welke plantenvoeding is veganistisch?

Al onze Pokon Bio Voedingen, dat zijn de witte flessen met de grijze doppen, zijn veganistisch. Deze plantenvoedingen zijn 100% plantaardig. 

In onze biologische potgronden zitten meststoffen met dierlijke eiwitten. Onze potgronden zijn dus nog niet veganistisch verantwoord.

Welke voeding kan ik voor mijn palmen buiten gebruiken?

Wij adviseren voor buiten palmen de volgende voedingen:

Gebruik bij voorkeur een mest wanneer een palm in de volle grond staat of wanneer je een voeding wilt geven dat voor een langere tijd werkzaam is. Voor planten in pot adviseren wij een vloeibare voeding.

 

Zijn Pokon Voedingskegels geschikt voor gebruik in mijn aquarium?

Hoewel er speciale voedingskegels voor aquaria bestaan die op Pokon Voedingskegels lijken, raden wij de Pokon Voedingskegels niet aan voor in gebruik aquaria. De reden waarom wij de Pokon Voedingskegels niet aanraden voor gebruik in aquaria, is dat onder andere de verhouding N (stikstof), P (fosfor) en K (kalium) verschilt van de voedingskegels die wel specifiek voor het gebruik in aquaria zijn gemaakt.

Voor specifieke voeding, voedingsadvies en overige producten voor je vissen en aquaria kun je terecht bij de dierenspeciaalzaak of visspecialist.

Zit er in de Pokon Potgrond en Tuinaarde giftige bestrijdingsmiddelen?

Nee, Er zijn wel potgronden/substraten op de markt waar bestrijdingsmiddelen in vermengd zijn. Deze zijn echter alleen voor professionele teelten en in gecontroleerde stromen toegestaan. Voor consumenten zijn dergelijke middelen niet toegestaan als stof om door de potgrond te mengen. Deze tref je daarom ook niet aan bij Pokon Potgrond.

Al onze potgronden hebben het RHP-keurmerk. Wanneer een RHP keurmerk is toegekend aan een potgrond dan voldoet deze aan de volgende eisen:

  • gepaste voeding en correcte inhoud;
  • optimale lucht- en watercapaciteit;
  • veilig voor, plant, mens en dier;
  • bevat geen resten van pesticiden.

Voor de niet-RHP producten, zoals tuinaarde, maken wij als Pokon geen gebruik van reststromen die mogelijk vervuild kunnen zijn met residuen van bestrijdingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld afgewerkte bollengrond.

Meer informatie ten aanzien van dit onderwerp vind je ook op de site van het RHP.

Zitten er schadelijke stoffen in potgronden van Pokon?

Onze potgronden zijn vrij van schadelijke metaaldeeltjes, schimmelwerende middelen en overige schadelijke stoffen. Alle Pokon potgronden dragen het RHP-keurmerk, dit betekent onder andere dat het veilig is voor mens, dier en plant.

Hoe lang kan ik graszaad bewaren?

Graszaad kan een aantal jaar bewaard worden. Zeker wanneer dit in een koele, donkere ruimte opgeslagen is. Wij kunnen de kiemkracht van graszaad garanderen tot ongeveer 3 jaar na de productiedatum. Als graszaad ouder is, betekent dit niet dat het niet zal ontkiemen, de kiemkracht neemt langzaam af, maar verdwijnt niet.

Hoe lang na het gebruik van Pokon Onkruid Weg! mag ik weer zaaien?

Het verschilt nogal hoe snel het onkruid uit het gazon verwijderd is. Vooral het weer heeft invloed op de snelheid waarmee het onkruid verdort. Meestal neemt dit 2 tot 3 weken in beslag, de kale plekken die dan ontstaan in het gazon kun je direct inzaaien. 

Lees meer over Pokon Graszaad Inzaai.
 

Hoe moet ik Mos en Onkruid Weg gebruiken?

Gebruik als eerste Pokon Mos Weg!, gebruik 1 of 2 dagen daarna Pokon Onkruid Weg! Dit is afhankelijk van of het tussendoor heeft geregend. Heeft het niet geregend? Wacht dan tot het heeft geregend of sproei flink. 

Heb je alleen nog last van mos? Gebruik dan uiteraard alleen de mosbestrijder en pas later, bijvoorbeeld 6-8 weken, de onkruidbestrijder toe.

Hoe snel kan ik het gazon weer betreden na inzaaien?

Het kunnen betreden van een nieuwe grasmat is afhankelijk van hoe snel het groeit en hoe bedekt het gazon is, dus hoeveel grasplantjes er opgekomen zijn. Normaal gesproken moet je uitgaan van een grasspriet lengte van 6 cm. Maar als het veel geregend heeft en de ondergrond erg zacht is duurt het wat langer.

Ik heb Onkruid Weg en/of Mos Weg gebruikt op mijn gazon. Wanneer mogen mijn huisdieren weer op het gazon?

Ons advies is om huisdieren van het gazon af te houden, totdat het product door middel van regen of sproeien is opgelost in de grond.

Ik heb last van hondsdraf in mijn gazon. Hoe bestrijd ik dit?

Vervelend dat je last hebt van hondsdraf in het gazon. Hondsdraf is te bestrijden in het gazon met Pokon Onkruid Weg! Onkruiden zijn onder te verdelen in grasachtigen (monocotylen) en breedbladige onkruiden (dicotylen). Het product Pokon Onkruid Weg werkt tegen alle breedbladige onkruiden, waaronder hondsdraf, en spaart het gazon. ​

Ik heb last van schimmel in mijn gazon, na gebruik van Pokon Gazon Revolutie. Hoe kan dit?

Schimmelvorming kan voorkomen bij een organische gazonmest. Pokon Gazon Revolutie is een organische mest. De combinatie van een warme grond met vocht leidt tot schimmel. Dit is gelukkig niet iets om je zorgen over te maken, want het verdwijnt vanzelf en is niet schadelijk voor je gazon.
 

Ik heb maar 2 zakjes in mijn Mos & Onkruid Weg! verpakking, mis ik wat?

Op de verpakking staat 3-in-1. Dit slaat op de 3-in1 werking:

  • Mosbestrijder
  • Onkruidbestrijder
  • Gazonmest

De Mos Weg bevat echter een mosbestrijder en een gazonmest (2-1 werking). De Onkruid Weg bevat ook een 2-1 werking: onkruidbestrijder en gazonmest.

Het klopt dus dat je twee zakjes in je verpakking vind. De toegevoegde gazonmest aan de bestrijder is het succes van het product. Je bestrijdt en stimuleert het gras in één handeling.

Ik heb mijn gazon behandeld met Onkruid Weg, maar het is jonger dan 1 jaar. Is dit een probleem?

Jong gras is kwetsbaarder en kan om die reden makkelijker schade ondervinden van meststoffen en dit soort middelen. Ons advies is om een aantal dagen achter elkaar flink te sproeien na het gebruik van meststoffen en/of onkruidbestrijders.

Ik heb paddenstoelen in mijn gazon, hoe kan ik die bestrijden?

Helaas is hiervoor geen bestrijdingsmiddel. Paddenstoelen ontstaan vaak door een zeer natte bodem. Goed prikken in voor- en najaar kan de komst van paddenstoelen voorkomen. Met voortdurend maaien en het maaisel zorgvuldig opruimen zullen de aanwezige paddenstoelen geleidelijk verdwijnen.

Ik wil een onderhoudsarme grasmat. Wat moet ik doen?

Een grasmat die helemaal niet hoeft te worden gemaaid bestaat niet. Onderhoud is altijd noodzakelijk. Kies voor een passende graszaadmix bijvoorbeeld Pokon Graszaad Inzaai voor een ijzersterk gazon. Voor onderhoudsgemak hebben we Pokon Gazon Revolutie. In dit product zit graszaad, een bodemverbeteraar en een meststof. Zo ben je met één zak klaar. 

Is Pokon Gazon Revolutie veilig voor konijnen?

Pokon Gazon Revolutie is een 3-in-1 product met graszaden, meststoffen en een bodemverbeteraar. Het product is samengesteld uit organische ingrediënten. Hierdoor is het veilig voor kind, dier en omgeving. Wij adviseren na toepassing van het product het gazon te besproeien. Door het gazon te besproeien lost de korrel van de Pokon Gazon Revolutie op en wordt dit dieper opgenomen in het gazon. Daarna kunnen konijnen weer veilig rondhuppelen op het gazon.

Is Pokon graszaad schadelijk voor vogels?

Nee, onze Pokon Graszaden zijn niet schadelijk voor vogels. Wel zullen vogels het waarschijnlijk minder lekker vinden vanwege onze coating

Kunnen Pokon Tegen Mieren Korrels in het gazon gebruikt worden?

Ja, je kunt Pokon Tegen Mieren Korrels in het gazon gebruiken. Dit is niet schadelijk voor het gazon.

Kunnen krokussen en sneeuwklokjes tegen Pokon Mos Weg?

Je kunt Pokon Mos Weg!, ondanks de aanwezigheid van sneeuwklokjes en krokussen, gewoon gebruiken. Wel wordt geadviseerd dit niet direct op deze plantjes te strooien aangezien het ijzersulfaat voor roestplekken kan zorgen.

Mag mijn hond na het strooien van Pokon Kalk op het gazon lopen en liggen?

Ja, dit is geen probleem. In principe is Pokon Kalk niet schadelijk voor je hond. Hij/zij zal van het eten van kalk niet ziek worden. De hond kan er eventueel beperkte uitslag van kunnen krijgen. Wij adviseren daarom jouw hond (of ander huisdier) indien mogelijk toch even weg te houden van het bewerkte gazon. Voorkomen is in veel gevallen beter dan genezen. Mocht je niet de mogelijkheid hebben om je huisdier van het gazon af te houden, besproei je gazon dan na het kalk geven. De korrels kalk vallen hierdoor uiteen en worden eerder door de bodem opgenomen. Je hond mag zodra de kalk is opgenomen in de bodem weer het gazon betreden.

Mijn gazon is verbrand na gebruik van Onkruid weg. Wat nu?

Pokon Onkruid Weg! is een middel welke zoals op de verpakking staat kan verbranden bij warm en zonnig weer. Ondanks dat je het product niet overdag strooit kan het door te weinig sproeien alsnog het gras verbranden. 

Ons advies luidt om vooral goed water te geven, dat geeft de beste kans voor herstel. Zijn er kale plekken ontstaan? Gebruik dan Pokon Graszaad Herstel

Mijn grasmat (of een deel daarvan) komt in de schaduw te liggen. Wat moet ik gebruiken?

In de schaduw van bomen, haagconiferen of een muur kun je het beste een speciaal hiervoor geschikt mengsel te gebruiken. Dit mengsel wordt verkocht onder de naam Pokon Graszaad Schaduw

Moet ik graszaad vorstvrij bewaren?

Het beste is om graszaad vorstvrij te bewaren als dit mogelijk is.

Moet ik inzaaien of graszoden leggen?

Of je nu inzaait of kiest voor het leggen van graszoden, de voorbereiding hiervoor blijft gelijk. Het inzaaien is natuurlijk goedkoper, maar stelt je geduld op de proef. Pas na ca. 2 maanden kan de mat echt worden betreden. Het leggen van graszoden is aanmerkelijk duurder maar levert direct resultaat op. Bij het aanleggen van het gazon is het bij zowel het zaaien van graszaad als het leggen van graszoden belangrijk om goede grond te gebruiken en veel water te geven.

Waarmee kan ik ereprijs in mijn gazon weg krijgen?

Pokon Onkruid Weg! is speciaal ontwikkeld voor onkruiden, waaronder ereprijs, in het gazon. Het spaart het gazon. Als je last hebt van kleine plekjes met ereprijs kun je de strooibus gebruiken. Er zijn ook grotere verpakkingen voor grotere oppervlakte. De werkzame stoffen in dit product veroorzaken een kortstondige oncontroleerbare groei van onkruiden. De bladeren krullen op en uiteindelijk verwelkt en sterft het onkruid af tot de wortel.

Wanneer kan mijn huisdier weer op het gazon na behandeling van onkruid/mos?

Je huisdieren mogen op het gazon lopen zodra het product volledig is opgenomen. Tip: besproei het gazon als het binnen 24 uur na toepassing niet gaat regenen.

Wanneer mag mijn huisdier weer op het gazon nadat ik gazonmest heb gestrooid?

Je huisdier mag op het gazon lopen zodra het product volledig is opgenomen. Tip: besproei het gazon als het binnen 24 uur na toepassing niet gaat regenen.

Wat kan ik doen tegen klaver in mijn gazon?

Als je klaver in het gazon hebt is dit een teken van stikstofgebrek. Stikstof is een voedingsstof die in de grond zeer mobiel is. Het kan als het ware uitspoelen wanneer er behoorlijk wat water uit de lucht valt. Daarom is het van belang om na veel regenval wat bij te bemesten. Dit kan met bijvoorbeeld Pokon Bio Gazonmest.

Wat zijn de voorbereidingen voordat ik graszoden kan aanleggen?

Voordat je de graszoden kunt neerleggen, is het goed om de ondergrond te bewerken. Houd hierbij speciaal rekening met het omspitten van de grond, ongeveer 30 tot 50 centimeter diep.

Breng daarna een laag Pokon Gazongrond aan. Deze grond bevat voeding voor 3 maanden, zodat de zoden goed kunnen ontwikkelen. Je kunt beter geen grond toepassen die een snelwerkende meststof bevat, hierdoor verhoog je de kans op verbranding.

Nadat de grond goed is aangestampt en licht is los geharkt, kunnen de graszoden gelegd worden. Indien de grond erg is uitgedroogd, kun je kort voor het leggen van de graszoden de grond goed nat maken.

Welk product is geschikt voor bestrijding van gehoornde klaverzuring in gazon?

Gehoornde klaverzuring is een eenjarige of overblijvend kruid uit de klaverzuringfamilie​. De klaverzuringfamilie is een familie van tweezaadlobbige planten. Voor tweezaadlobbige onkruiden in het gazon hebben wij een product dat tweezaadlobbige planten bestrijdt namelijk Pokon Onkruid Weg! Dit product is specifiek voor onkruid in het gazon. 

Hoe snel het onkruid weg is verschilt afhankelijk van het weer. Dit komt vooral door de invloed van de temperatuur en luchtvochtigheid op de snelheid waarmee het onkruid verdort. Meestal neemt dit 2 tot 3 weken in beslag.

Beestjes op mijn planten, hoe krijg ik ze weg?

Ongewenste beestjes, zoals luizen, rupsen, potgrondvliegjes en tripsen, kunnen je plant verzwakken. Het is eerst zaak om uit te zoeken van welk beestje je plant last heeft. Dit kan gemakkelijk via onze Pokon Probleemherkenner. In deze online tool kun je het beestje opzoeken waar je plant last van heeft. Wanneer het beestje hebt gevonden kun je zien hoe je het beste je plant kunt behandelen. 

Planten met een mindere weerstand, zijn vatbaarder voor externe invloeden zoals ongewenste beestjes. Door je planten goed te verzorgen maak je ze vitaal en gezond.  Geef je planten voldoende water en voeding.

De naalden van mijn conifeer worden bruin, hoe herstel ik dit?

Bij coniferen wijzen bruine naalden meestal op een magnesiumgebrek. Dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker.

Magnesium zorgt voor mooi, donkergroene naalden, wanneer hier een gebrek aan is, verkleuren de naalden. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat jde naalden snel weer mooi groen kleurt.

Om te zorgen dat de conifeer geen bruin verkleurde naalden krijgt, is het aan te raden regelmatig plantenvoeding met magnesium te gebruiken, zoals Conifeer & Taxusvoeding.

Hoe krijg ik het onkruid uit de tuin?

Zodra de planten weer beginnen te groeien en bloeien, steekt ook het onkruid direct weer de kop op.

Onkruid kun je handmatig verwijderen door het weg te trekken zodra het opkomt. Nadeel van deze methode is dat het erg arbeidsintensief is en je vaak alleen de bovenzijde verwijderd, de wortels blijven zitten. Je kunt ook een onkruid bestrijdingsmiddel gebruiken. Kies bij voorkeur voor een natuurlijke werkzame stof.

Om onkruid preventief tegen te gaan kun je ook nadat al het onkruid verwijderd is een bodembedekker strooien, bijvoorbeeld Boomschors. Door het gebruik van een bodembedekker kan onkruid minder goed wortelen en kan het makkelijker verwijderd worden.

Hoe krijg ik mijn verkleurde hortensia weer blauw?

Een blauwe hortensia kan in de loop van de tijd wat gaan verkleuren. Hoe kan dit? Een hortensia is een zuurminnende plant en staat graag in een grond met een hogere zuurgraad. Wanneer de zuurgraad niet meer hoog genoeg is of wanneer de bodem niet voldoende ijzer en aluminium bevat.

Hortensia Blauwmaker

Een van nature blauwe hortensia kun je met Hortensia Blauwmaker weer blauwkleuren. Dit product bevat aluminiumsulfaat wat zorgt dat de verkleurde bloemen weer snel diepblauw van kleur worden. Voor het beste resultaat behandel je je hortensia's 2 keer per jaar. Doe dit bij voorkeur in het najaar (september/oktober) en vóór de bloei in het voorjaar (maart/april). 

Verzorgingtips

Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Bio Hortensia Potgrond of strooi wat turf om de plant. Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia.

Geef de hortensia regelmatig voeding, kies bij voorkeur voor Hortensia voeding, deze voeding is speciaal afgestemd op rijkbloeiende hortensia’s.

Hoe maak ik de bodem van mijn moestuin vruchtbaar?

Om steeds lekkere groenten en fruit te blijven oogsten, is het belangrijk dat de bodem gezond en vruchtbaar is. 

Over het algemeen kan onderstaand voedingsschema aangehouden worden voor een vruchtbare grond in de moestuin:

> Voorjaar: Gebruik net na de vorst Kalk en Gedroogde mestkorrels, ook kan Siertuincompost gebruikt worden.

> Zomer: Bemest de groenten en fruit planten met Moestuinmest.

> Najaar: Strooi weer Gedroogde mest en eventueel Kalk.

> Winter: Meststoffen hoeven nu niet gebruikt te worden, wat de bodem kan verbeteren is het spitten van de grond. Door het omspitten kan regen, sneeuw en vorst beter de grond in en wordt de bodemstructuur verbeterd.

Om de bodem in de moestuin gezond te houden is het van belang om wisselteelt toe te passen, de meeste planten hebben geen vaste plek in de moestuin, maar schuiven steeds weer een plekje op.

Hoe plant of verpot ik mijn kamerplant?
  1. Kies een schone pot uit, ongeveer 20% groter dan de huidige pot.
  2. Vul de pot met een laag hydrokorrels (20%) voor een goede afwatering.
  3. Verwijdere oude loszittende grond en rotte of afgestorven wortels van de plant.
  4. Plaats de plant in de pot en vul de ruimte op met Pokon Potgrond.
  5. Druk de potgrond goed aan. Zorg voor een gietrand van ongeveer 2 cm van de bovenkant. Dit zorgt er voor dat je jouw kamerplant nog gemakkelijk water kunt geven.
  6. Geef de plant water.  

Klik hier voor meer informatie over het planten of verpotten van een kamerplant. 
 

Hoe vaak moet mijn kamerplant verpot worden?

Een kamerplant verpot je, afhankelijk van het soort plant, om de 1 à 2 jaar, of wanneer de plant uit zijn pot groeit.

Zie je de wortels boven de potgrond uitkomen? Of komen de wortels onder uit de pot wanneer hier gaten zitten? Dan is het hoog tijd om je kamerplant in een grotere pot te zetten. Andere planten groeien minder snel, maar om de 2 à 3 jaar is het goed deze planten ook weer een frisse bodem te geven.

Kies voor je kamerplant goede potgrond, bijvoorbeeld Kamerplanten grond of een plantspecifieke grond. Deze zijn speciaal afgestemd op de behoefte van de plant. Zo is bijvoorbeeld de Orchidee grond heel luchtig en is de Cactus grond wat zanderig, zo proberen we de natuurlijke situatie van elke plant na te bootsen voor de gezondste en dus mooiste plant.

Ik heb een vraag over mijn kamerplant

Wil je weten hoe je jouw kamerplant het beste kan verzorgen? Zoek jouw kamerplant op in de plantengids. Klik hier.


Is het beter om biologische meststof te gebruiken?

Er is niet zoiets te zeggen als 'beter'. Er zijn verschillende redenen waarom je bijvoorbeeld kiest voor een biologische meststof of een organische meststof. Als je bijvoorbeeld van moestuinieren houdt, begrijpen wij dat biologisch een meerwaarde heeft daarom zijn alle Pokon Moestuin producten biologisch. Voor een kamerplant of potplant buiten kan dit wellicht anders liggen.

Goed om te weten is dat planten met hun wortels enkel mineralen kunnen opnemen. Wanneer er minerale meststoffen gegeven worden, worden de voedingsstoffen direct door de plant opgenomen. Je ziet dus snel resultaat. Bij gebruik van organische / biologische meststoffen worden de meststoffen eerst door bodemwerking omgezet tot mineralen en daarna opgenomen door de plant. Het resultaat is langzamer, maar organische / biologische meststoffen hebben tevens een bodemverbeterende werking. 

Mijn tuinplanten krijgen vergeelde bladeren, hoe herstel ik dit?

Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker.

Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.

Om te zorgen dat de planten geen geel verkleurd blad meer krijgt, is het aan te raden regelmatig plantenvoeding met magnesium te gebruiken, zoals Tuinplanten voeding.

Waarom hebben mijn moestuinplanten voeding nodig?

In de natuur halen planten hun voedingsstoffen uit de bodem, deze bodem zit vol met voedingsstoffen omdat hier allerlei wormen, insecten en andere beestjes zitten, bladeren verteren en dieren soms hun behoefte achter laten.

Onze planten krijgen maar weinig mee van deze natuurlijke kringloop, de bedden waarin de planten staan wordt vaak goed bijgehouden en schoongemaakt. Net zoals alle levende wezens hebben planten naast water en licht ook behoefte aan voeding. Geef je planten daarom regelmatig plantenvoeding en dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kies bijvoorbeeld voor Moestuinmest, deze korrels zijn eenvoudig tond de planten te strooien en geven tot wel 4 maanden voeding.

Waarom moet ik mijn kamerplant bemesten?

In de natuur halen planten hun voedingsstoffen uit de bodem, deze bodem zit vol met voedingsstoffen omdat hier allerlei wormen, insecten en andere beestjes zitten, bladeren verteren en dieren soms hun behoefte achter laten.

Onze kamerplanten staan in een pot, en krijgen maar weinig mee van deze natuurlijke kringloop. De pot waarin de planten staan, zijn vaak klein, het beetje potgrond wat hier in zit is snel uitgeput en de grond wordt arm.

Net zoals alle levende wezens hebben planten naast water en licht ook behoefte aan voeding. Geef je plant daarom regelmatig plantenvoeding en dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kies bijvoorbeeld voor een vloeibare voeding die je eenvoudig met het gietwater mee geeft, of geef de plant een voedingskegel, deze geeft de voeding geleidelijk over 6 maanden af.

Waarom moet in mijn tuinplanten bemesten?

In de natuur halen planten hun voedingsstoffen uit de bodem, deze bodem zit vol met voedingsstoffen omdat hier allerlei wormen, insecten en andere beestjes zitten, bladeren verteren en dieren soms hun behoefte achter laten.

Onze tuinplanten krijgen maar weinig mee van deze natuurlijke kringloop, de border waarin de planten staan wordt vaak goed bijgehouden en schoongemaakt. Net zoals alle levende wezens hebben planten naast water en licht ook behoefte aan voeding. Geef je planten daarom regelmatig plantenvoeding en dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kies bijvoorbeeld voor universele Tuinplanten voeding, deze korrels zijn eenvoudig rond de planten te strooien en geven tot wel 4 maanden voeding.

Wat is de beste plek voor mijn kamerplant?

Zon, schaduw, halfschaduw... elke plant heeft zijn favoriete plekje in de kamer! Maar ook de temperatuur en de luchtvochtigheid spelen een rol. Benader altijd zoveel mogelijk de natuurlijke situatie van de plant. Het label van de plant biedt uitkomst, lees dit goed. Kom je er niet uit? We hebben van veel planten informatie verzameld in onze plantengids.

Een aantal algemene richtlijnen gaan altijd op:

  • Zet planten nooit direct tegen het glas. Ze kunnen verbranden of bevriezen.
  • Planten mogen niet te dicht bij de verwarming.
  • Alleen groene planten die met weinig licht toekunnen kunnen in een donker hoekje staan. Let op: met helemaal geen zonlicht, kan geen één plant overleven.
  • Varenachtige planten houden van een hoge luchtvochtigheid en regelmatig sproeien.
  • Op tochtige plaatsen krijgen planten eerder spint.
Wat kan ik doen tegen wortelrot bij een vaste plant in de tuin?

Wortelrot bij een vaste plant is een lastige kwaal. Afhankelijk van de mate van aantasting kan een plant er nog bovenop komen. Pokon heeft hier geen producten om dit op te lossen. 

Het is in elk geval goed om de voet van de plant zo droog mogelijk te houden en ervoor te zorgen dat er geen organisch materiaal rond de voet van de plant aanwezig is dat het vochtig houdt, zoals bladeren of schors. Als een plant sterk is aangetast is en al aan het afsterven is, is het advies om de plant uit te graven en af te voeren. Zet bij voorkeur niet direct een nieuwe plant op dezelfde plek, omdat de infectie dan nog in de bodem aanwezig kan zijn en ook de nieuwe plant kan infecteren. 

Bij herplant de oude plant ruim uitgraven en zorgen voor verse grond in het nieuwe plantgat (minimaal 3 x de omvang van de uitgegraven kluit) en een goede aanplantgrond gebruiken.

Welke potgrond moet ik gebruiken voor mijn kamerplant?

Kies de potgrond waarin je kamerplant zich thuis voelt, zo heb je het langst plezier van je plant.

De Pokon Potgronden zijn samengesteld uit hoogwaardige grondstoffen. Wij zoeken naar de beste mengsels die zover mogelijk de natuurlijke situatie van de plant nabootsen. Daarnaast zijn de Pokon Potgronden RHP gecertificeerd, dit geeft garantie op veiligheid, kwaliteit en inhoud.

Naast universele potgrond die voor zowel binnen als buiten te gebruiken is zijn er nog veel andere soorten. Er zijn namelijk enorm veel verschillende planten die hun specifieke wensen hebben om goed te kunnen groeien. In de natuur groeien planten ook in specifieke gebieden en op specifieke grondsoorten. De speciaalsoorten benaderen de natuurlijke situatie zo dicht mogelijk, waardoor je planten het zichtbaar beter zullen doen.

Voor een kamerplant kun je Kamerplanten Potgrond gebruiken, dit is een goede potgrond voor de meeste kamerplanten. Voor soorten die een specifieke grond nodig hebben, hebben we speciale mengsels gemaakt. Zo staat een Orchidee bijvoorbeeld graag in een luchtige grond, dus is er aan de Orchidee Potgrond boomschors toegevoegd. Een cactus staat van nature in een zanderige omgeving, de Cactus Potgrond is daarom ook wat schraler.

Heeft Pokon Tegen Insecten effect op de plant?

Nee, Pokon Tegen Insecten heeft geen invloed op de plant. Het werkt alleen op de insecten die staan beschreven op de verpakking.

Hoe lang moeten kinderen en huisdieren wegblijven na gebruik Pokon Tegen Onkruid?

Nadat de vloeistof op het onkruid is opgedroogd, is er geen gevaar voor huisdieren of kinderen.

Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor je Pokon Tegen Onkruid gebruikt. 
 

Hoe lang zijn de probleemoplossers houdbaar?

Alles in de gewasbescherming, dus wat een plant beschermt, heeft geen houdbaarheidsdatum. Het verliest ook niet tot nauwelijks kracht mits het goed bewaard wordt.

Hoe snel zie je effect bij Pokon Tegen Onkruid?

Je kunt het effect na enkele uren zien, afhankelijk van de weersomstandigheden. Behandelde planten beginnen binnen enkele uren schade te vertonen. Bij Pokon Tegen Onkruid Concentraat kun je de eerste effecten binnen 3 uur zien. Bij Pokon Tegen Onkruid Spray 1L of Spray 3L zie je binnen 1 uur de eerste effecten.

Mijn kind heeft Pokon Tegen Slakken Korrels gegeten, wat nu?

Spoel de mond en bel de dokter. Slakkenkorrels zijn pas gevaarlijk wanneer een kind van 10kg meer dan 50 gram tot zich neemt. Een hand vol is ongeveer 90 gram product.

Wanneer kan ik de groenten/fruit eten na gebruik van Pokon Tegen Insecten?

Groente en fruit kunnen direct na toepassing/behandeling van Pokon Tegen Insecten Spray geconsumeerd worden. Natuurlijk wel even goed de groenten en fruit met water wassen.

Zijn Pokon Tegen Slakken Korrels schadelijk voor vogels?

Het product is niet bestemd voor menselijke en dierlijke consumptie. Het product kan bij inname van een grote hoeveelheid mogelijk schadelijk zijn. 

Tips:

  • Probeer vogels te verwennen met extra vogelvoer.
  • Kijk of je het behandelde gebied af kan zetten, zodat vogels er niet bij kunnen.
  • Gebruik een glazen potje om wat korrels in te plaatsen. Vogels gaan niet zo snel in het potje, maar de slakken kunnen de lekkernij niet weerstaan.
Bij het afzagen van een tak scheurde de bast in, wat doe ik daar aan?

1. Zaag de tak af op zo’n 30 cm vanaf de stam, om het meeste gewicht van de tak te halen.

2. Zaag de tak daarna aan de onderzijde een klein stukje in, net buiten de takkraag.

3. Zaag de tak dan buiten de takkraag netjes af, zodat er een gladde wond ontstaat.

Als een tak in de weg zit of de boom opgekroond moet worden, moet je weleens een dikke tak weghalen. Zaag daarbij altijd net buiten de takkraag, de verdikking bij de overgang van stam naar tak. Als de takkraag intact blijft, kan een boom zijn wonden sneller afgrendelen en overgroeien. Bij het afzagen kan een tak soms plotseling doorbreken, waarbij er vaak ook een reep bast van de stam afscheurt. Omdat dit een invalspoort voor ziekten is, smeer je in dat geval een wondafdekmiddel op de plek. Het inscheuren van de bast kun je voorkomen door dikke takken in drie etappes af te zagen.

Boven mijn tuintafel zorgt een dakplatan 's zomers voor schaduw. Hoe houd ik hem plat?

Omdat een plataan goed reageert op snoei en je de jonge takken uitstekend kunt leiden, is hij heel geschikt als groene parasol. Wel is een plataan van nature een sterke groeier, die in de loop van het seizoen veel opgaande scheuten vormt. Om je dakplataan in model te houden, snoei je die scheuten elk jaar terug tot op 2 cm van de gesteltakken. Dat kun je doen net voordat het bruine blad afvalt of tijdens de rustperiode in de winter. Groeit hij erg sterk, kort dan de eenjarige scheuten rond juni alvast met de helft in.

De Mahonia in mijn tuin heeft zijn mooiste tijd wel gehad. Wanneer kan ik hem snoeien?

Omdat wintergroene struiken het hele jaar in blad staan, kennen ze geen echte rustperiode. Maar veel wintergroene plantensoorten groeien vrij langzaam en regelmatig,zodat ze nauwelijks snoei nodig hebben. Bij een Skimmia kun je af en toe een tak weghalen die buiten de groeivorm uitsteekt, bij camelia’s bestaat de snoei vooral uithet wegknippen van uitgebloeide bloemen. Als er soorten zijn die je wel wilt snoeien, doe dat dan na de bloei. Viburnum tinus kun je rond april/mei in model knippen, Mahonia in mei/juni. Ook een rododendron mag je in juni eventueel wat terugnemen als hij te ver uitgroeit. Bij hulst komt de groei pas laat op gang, zodat je die pas in juli in model snoeit. Lavendel en rozemarijn zijn eveneens wintergroen, maar ook vorstgevoelig. Snoei ze in het voorjaar als ze uit beginnen te lopen, dat is rond half april. Knip niet in het oude hout maar laat het groen aan de takken staan. Na de bloei kun je lavendel het best in juli nog lichtjes toppen om hem compact te houden.

Hoe snoei ik een bolcatalpa of een bolacacia als de kroon te groot wordt?

Bolboompjes bestaan uit een hoge onderstam waar een andere cultivar bovenop geënt is die de kroon vormt. Vaak worden voor de kroon zwakgroeiende cultivars gebruikt zodat ze klein blijven. Dit soort bolboompjes vraagt maar weinig plek en past dus ook in een voortuintje of kleine tuin. Bij een bolcatalpa (Catalpa bignonioides ’Nana’) mag je de kroon in principe elk jaar terugsnoeien. Wil je een iets grotere kroon, dan kan het ook om het jaar. Snoei hem in de winter of begin voorjaar tot op 10 cm van de entplaats terug. Bij een bolacacia (Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’) snoei je de kroon ieder jaar, omdat de takken anders snel breken. Snoei een bolacacia pas rond het begin van het voorjaar, eind februari of begin maart, mits het niet vriest. Een bolcatalpa snoei je elk jaar of om het jaar terug.

Ik heb een Kornoelje met rode takken, maar de kleur wordt steeds fletser.

Cornus alba, C. sericea en C. sanguinea zijn de kornoeljes met kleurrijke takken. Met hun rode, geelgroene, zwarte oforanje bast brengen ze de tuin in de koudste maanden tot leven. De felrode C. alba ’Sibirica’ is het bekendst, maar ook C. sanguinea ’Midwinter Fire’ met oranjerode tot oranjegele takken wordt regelmatig aangeplant. De kleur is zeer intens bij eenjarige takken, maar loopt met de jaren terug. Snoei kornoeljes daarom aan het eind van de winter geheel of gedeeltelijk terug: zo vormen ze nieuwe scheuten, die de volgende winter voor kleur zorgen. Begin maart kun je ze helemaal bij de grond afknippen; het jaar erna knip je zo’n2 cm boven dit oudste hout. Je kunt ze ook iets hoger laten: knip de takkenop zo’n 20-30 cm hoogte af, zodat er in de loop der jaren een houtig gestel ontstaat.

Op een boomtak zijn veel opgaande scheuten ontstaan. Hoe krijg ik de boom weer in model?

Snoeien stimuleert het uitlopen van slapende knoppen. En hoe sterker je snoeit, hoe sterker een boom of heester zal reageren! Als je een tak dus een flink stuk inkort, ontstaan er op het resterende deel veel steil opgaande scheuten, die waterlot genoemd worden. Selecteer een paar scheuten die in de goede richting groeien, zodat de tak volgens zijn natuurlijke vorm kan uitgroeien. De overige scheuten dun je dan ’s winters uit door ze bij de aanzet glad weg te knippen.

Van verschillende struiken weet ik de naam niet en dus ook niet wanneer ik moet snoeien.

Bij bloeiende heesters kun je uitgaan van het principe dat je de struik snoeit na de bloei.


• BLOEI VÓÓR 21 JUNI Deze struiken leggen hun bloemknoppen aan op het oude hout. Bij voorjaarssnoei zou je die wegknippen, daarom snoei je ze pas na de bloei. Tot deze groep horen bijvoorbeeld de geleforsythia, witbloeiende Spiraea x vanhouttei, witte of roze Deutzia, Kolkwitzia, boerenjasmijn en sering. Voor veel soorten is verjongingssnoei een goede tactiek, waarbij je direct na de bloei een of enkele takken laag wegsnoeit.


• BLOEI NA 21 JUNI Zomer- en herfstbloeiers bloeien op het nieuwe hout van dit groeiseizoen. Je kunt ze dus probleemloos in het voorjaar snoeien, als ze net uit beginnen te lopen. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld de vlinderstruik, Lavatera (struikmalva), Hypericum (hertshooi), Hibiscus syriacus en Caryopteris.

Je kunt je plant ook opspeuren in de Pokon Plantengids. 
 

Wanneer kan ik een boom het best snoeien?

Loofbomen snoei je in het algemeen tussen november en begin maart, als het blad afgevallen is en ze in rust zijn; kies een droge dag waarop het niet vriest. Maar er zijn een paar uitzonderingen op deze snoeiregel:

  • Prunussen (sierkersen, sierpruim en fruit als kers, pruim, perzik en nectarine) snoei je in juni/juli (bij fruit 1 à 2 weken na de oogst) in verband met loodglans.
  • Bij sommige bomen komt de sapstroom heel vroeg op gang, waardoor de snoeiwonden sterk kunnen bloeden, zoals bij Acer (esdoorn), Betula (berk), Carpinus (haagbeuk als boom, zuilvorm of bij het sterkterugzetten van een haag), kiwi en de klimplant Actinidia kolomikta, druif (Vitis) en sierdruiven. Snoei deze allemaal ruim voor kerst. Ook de walnoot (Juglans) hoort tot de bloeders, maar die snoei je het best in de zomer (bij esdoorn en berk is dit ook een mogelijkheid).
Welk snoeigereedschap gebruik ik bij welke klus?

SNOEISCHAAR EN TAKKENSCHAAR Investeer in een goede snoeischaar als je graag tuiniert, want die ga je vaak gebruiken. Een takkenschaar kan iets dikkere takken aan, zoals van heesters en bomen; een model met uitschuifbare armen is handig. Scharen met een papegaaienbek hebben twee snijdende messen waardoor ze zachte stengels en takken minder kneuzen. Een aambeeldschaar heeft één snijdend en een vast mes, wat hem geschikt maakt voor harde en dode takken.


SNOEIZAAG De kleine (soms inklapbare) zaagjes zijn handig voor de wat dikkere takken, maar ook smal genoeg om in het hart van een struik te kunnen zagen bij verjongingssnoei. Met een grotere beugelzaag kun je zware takken afzagen. Een elektrische zaag komt van pas in een tuin met veel bomen, maar ook bij het op maat zagen van haardhout.


HEGGENSCHAAR Messen met een golfsnede hebben meer grip op de scheuten, rechte messen knippenpreciezer. Een buxusschaar is een kleiner model met rechte messen, heel geschikt voor vormsnoei. Als je veel hagen hebt, kies dan een motor-heggenschaar (elektrisch, met accu of op brandstof).

 

Waar kan ik Pokon producten kopen?

Je ziet onder Verkooppunten welke Pokon verkooppunten bij jou in de buurt zitten en waar onze producten o.a. online verkocht worden. Mis je een verkooppunt? Dan horen wij dat graag! Geef het aan ons door via het contactformulier.