Wil je weten hoe je jouw kamerplant het beste kan verzorgen? Zoek jouw kamerplant op in de plantengids. Klik hier.
Het is verstandig om potgrond van vorig jaar niet opnieuw te gebruiken. Na een bepaalde periode is alle voeding uit de grond. Daarnaast kunnen er bepaalde zouten zijn opgehoopt door watergift en bemesten. Ook de zuurgraad (pH) verandert in de loop van de tijd. Dit heeft een negatieve invloed op je plant. Dus stel dat je de potgrond in maart hebt gekocht, dan is het wellicht verstandig het volgende voorjaar geen risico te nemen. Mocht je de potgrond na de zomer gekocht hebben, dan kan het zijn dat de werking nog precies zo is zoals je hem kocht.
'Oude' potgrond kun je wel gebruiken om je tuin of border op te hogen.
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen. De laatste jaren wordt in onze potgronden in toenemende mate gebruik gemaakt van organische- en biologische voeding in plaats van traditionele meststoffen. Dat doen we vanuit het oogpunt van verduurzaming en omdat (zeker daar waar mensen zelf kweken en oogsten) consumenten daar om vragen.
We zien dat potgronden (van alle merken) die bemest zijn met biologische meststoffen een grotere aantrekkingskracht hebben op dit soort beestjes. Buiten merk je daar niet zo veel van. Binnenshuis echter wel. Er wordt gezocht naar duurzame oplossingen om de vliegjes in potgrond te voorkomen, maar die hebben we nog niet gevonden. Bij gebruik van niet-biologisch bemeste producten zal het probleem kleiner zijn, echter ook dan is en blijft potgrond een goede plek om eitjes in te leggen. Zeker in de wintermaanden.
Hoe los je het op?
Lees meer over de varenrouwmug.
Je ticket is aangemaakt.
Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw.