Tips
Lieveheersbeestjes.png
11 mei 2023

5 tips om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken

Lieveheersbeestjes, ook wel bekend als coccinellidae, zijn geliefde insecten die bijdragen aan de biodiversiteit in onze tuinen en de omliggende natuur. Ze staan bekend om hun felgekleurde schilden met stippen of strepen. Benieuwd naar de voordelen van lieveheersbeestjes in jouw tuin en hoe je lieveheersbeestjes naar je tuin toe lokt? Wij delen het graag met je in deze blog.

De voordelen van lieveheersbeestjes


Lieveheersbeestjes zijn nuttige insecten die helpen bij de bestrijding van plagen zoals bladluizen, mijten, wolluizen, trips en witte vlieg. Ze eten grote hoeveelheden van deze plaaginsecten en kunnen zo helpen de populatie ervan onder controle te houden, zonder schade aan te brengen aan de planten. Dit betekent dat het gebruik van pesticiden kan worden verminderd, wat beter is voor het milieu.

Tips om lieveheersbeestjes naar jouw tuin te lokken


1. Plant bloemen die rijk zijn aan nectar en stuifmeel

Lieveheersbeestjes zijn gek op het stuifmeel van bloemen zoals goudsbloem, geraniums, lavendel en margrieten. Door deze bloemen in je tuin te planten, geef je lieveheersbeestjes een bron van voedsel en een reden om naar je tuin te komen.

2. Een kleine waterbron

Lieveheersbeestjes drinken niet veel, maar ze hebben wel water nodig om te overleven. Laat een klein vogelbadje of ondiepe schaal met water achter in je tuin en vul deze regelmatig bij. Hiermee geef je lieveheersbeestjes een plek om te drinken en af te koelen.

3. Creëer schuilplaatsen

Lieveheersbeestjes hebben enkele vijanden waar ze zich tegen moeten beschermen zoals vogels en wespen. Je kunt schuilplaatsen creëren door bijvoorbeeld wat stro of losse bladeren onder planten te leggen. Ook kun je een insectenhotel ophangen, hang deze wel in de schaduw want lieveheersbeestjes kunnen niet tegen felle zon en hitte.

4. Plant kruiden 

Naast bloemen zijn lieveheersbeestjes ook dol op kruiden met gele of witte bloemen, denk bijvoorbeeld aan peterselie, bieslook, koriander, dille en venkel. Lieveheersbeestjes zijn er dol op. Oregano en tijm zijn twee planten waar de beestjes zich graag in nestelen.

5. Het maken van een lokstof

Door 10 delen water, 1 deel suiker en 1 deel biergist met elkaar te mengen kun je een lokstof creëren. Giet het mengsel in een spuitfles en besproei de planten waar je de lieveheersbeestjes naartoe wilt lokken. 

Andere nuttige insecten

Naast lieveheersbeestjes zijn er nog meer nuttige insecten die je graag naar je tuin zou willen lokken, bijvoorbeeld: 
• Bijen: Bijen bestuiven planten en dragen zo bij aan de productie van voedselgewassen. Je kunt bijen naar je tuin lokken door bijvoorbeeld bijenhotels te plaatsen en bloemen en kruiden te planten die rijk zijn aan nectar en stuifmeel. 
• Gaasvliegen: Gaasvliegen eten insectenlarven zoals bladluizen, tripsen en witte vlieg. Je kunt ze naar je tuin lokken door planten te kweken waarop ze hun eieren kunnen leggen, zoals koriander en engelwortel. 
• Roofwantsen: Roofwantsen voeden zich met bladluizen, tripsen, rupsen en andere insecten. Je kunt ze naar je tuin lokken door schuilplaatsen te bieden, zoals bloempotten op hun zij, en door planten te kweken waarop ze kunnen jagen, zoals dille en zonnebloemen. 
• Hommels: Hommels zijn uitstekende bestuivers en helpen de vruchtbaarheid van planten te bevorderen. Je kunt ze naar je tuin lokken door bloemen en kruiden te planten die rijk zijn aan nectar en stuifmeel, zoals lavendel en kattenkruid. 
• Zweefvliegen: Zweefvliegen eten voornamelijk nectar en stuifmeel, maar sommige soorten eten ook bladluizen en andere insecten. Je kunt ze naar je tuin lokken door bloemen te planten die veel nectar produceren, zoals goudsbloemen en ijzerhard.

Door deze nuttige insecten naar je tuin te lokken, help je niet alleen bij de bestrijding van plagen, maar draag je ook bij aan de biodiversiteit en het evenwicht in de natuur. 
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border