Inspiratie
shutterstock_1875166762.jpg
3 okt. 2022

Hoe krijg je meer vogels in je tuin?

Vogels maken een tuin levendig. Ze maken in jouw tuin nestjes, zoeken naar voedsel, schuilen, slapen, drinken en badderen. Iedereen weet dat een vetbol vogels naar je tuin kan lokken, maar je kunt nog veel meer doen om vogels naar je tuin te lokken en een waar vogelparadijs te creëren. Wij geven je graag een aantal tips om jouw tuin aantrekkelijker te maken voor vogels.

Vogelvriendelijke planten

Wist je dat je door voor bepaalde planten te kiezen, meer vogels naar je tuin kunt lokken? Vogels hebben behoeften aan vitaminerijk voedsel, helemaal in het najaar en in de winter. Vogels zijn dol op bessen. Onze tips voor bomen en struiken die in de herfst en de winter bessen dragen:

Wilde liguster

De wilde liguster of te wel Ligustrum vulgare is geschikt voor een smalle haag en bloeit langdurig met witte bloemen. In het najaar krijgt deze plant zwarte bessen. 

Struikkamperfoelie 

De struikkamperfolie, ook wel bekend als Lonicera xylosteum, is een inheemse, bladverliezende heester. De rode bessen aan deze struik zijn zeer geliefd bij vogels. De bloemen van deze plant in mei en juni zijn tevens zeer geschikt voor goede nectar voor bijen en insecten. 

Krentenboompjes 

Krentenboompjes heb je in diverse soorten. Op de foto zie je de Amelanchier lamarckii met paarse/roze bessen in het najaar. In het voorjaar krijgt deze plant crème kleurige bloemen. Deze boom kan meters hoog en breed worden, maar is goed snoeibaar waardoor hij ook geschikt is voor een kleine tuin.

Vlier 

De vlier (Sambucus) geeft bessen in september en oktober. Deze struik kan wel 15 tot 30 kg vlierbessen geven (!). Niet alleen vogels zijn gek van deze bessen, maar de bessen worden ook gebruikt voor jam, limonadesiroop en wijn.

Dwergmispel 

De dwergmispel (Cotoneaster) krijgt rond augustus kleine rode besjes, die tot ongeveer eind september blijven hangen. Deze struik mag zeker in geen enkele vogeltuin ontbreken gezien ze erg populair en vitaminerijk zijn voor vogels.

Wil je meer inspiratie voor bessen struiken en bomen in jouw tuin? Check dan hier de bessenkalender van de Vogelbescherming.

Wil je zelf van een besje snoepen? Check altijd van te voren of desbetreffende plant giftig is voor mensen. 

Vogels voeren

Naast beplanting kun je er ook voor kiezen om wat additionele voedingsbronnen aan te rijken. Tips:

  • Voersilo's, voederhuizen en voedertafels: je kunt deze bijvoorbeeld vullen met speciaal vogelvoer voor tuinvogels, fruit, broodkruimels en ongebrande en ongezouten pinda's. 
  • Pindakaashuisjes: in deze huisjes kun je speciale vogelpindakaas hangen. Vogels zijn hier dol op!
  • Vetbollen: vetbollen kun je het beste aanbieden in speciale vetbolhouders. Kies altijd voor vetbollen zonder netje. Vogels kunnen namelijk verstrikt raken met hun pootjes in het netje.

Kies voor de plaatsing van deze producten er voor dat het minimaal op 1 meter hoogte hangt en dichtbij een struik of boom zodat ze snel kunnen vluchten bij gevaar.

Waterschalen

Een waterschaal dient als drinkwater, maar ook als vogelbad. Je kunt dit in principe het hele jaar door aanbieden. Zorg dat je waterschaal niet te diep is, een aantal centimeter is diep genoeg. Een vogel dient namelijk weer makkelijk weg te kunnen vliegen. Je kunt ook een aantal kiezels of stenen in het vogelbad leggen om te zorgen dat hij minder diep is. Bij het plaatsen van een waterschaal is het belangrijk een veilige plek te kiezen zodat de vogel snel veiligheid kan opzoeken als hij zich onveilig voelt of in gevaar verkeerd.  

Nestkasten ophangen

Door een nestkastje op te hangen geef je vogels een plek om te schuilen en zich voort te planten. Er zijn allerlei type nestkasten te koop, iedere vogel heeft namelijk zijn eigen voorkeuren. Zo zijn er speciale nestkasten voor roodborstjes, koolmezen, winterkoningen en ga zo maar door. Heb je een nestkastje gekozen? Zorg dan dat hij op de juiste plek hangt:

  • Op een rustige plek
  • Niet in de volle zon
  • Uit de wind
  • Uit de buurt van katten

Wist je dat je een nestkastje het beste in het najaar kan plaatsen? Zo is de kans groter dat jouw nestkastje gespot wordt, alvast onderzocht wordt en als slaapplek gebruikt wordt voordat het voortplantingsseizoen begint.

Wil je ontdekken welke vogels je er in je buurt leven en wat je kunt doen om ze te verwelkomen in jouw tuin? Klik hier voor de Postcode Vogelcheck van Vogelbescherming Nederland.

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border