Hoe kom ik van kleine vliegjes in de potgrond af?

Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen, ook wel rouwvliegjes genoemd. Ze leggen graag hun eitjes in een warme en vochtige omgeving: de potgrond van jouw plant. Wanneer de eitjes uitkomen, leven de larven vooral van in de grond aanwezige schimmels. Daarnaast knabbelen de larven graag aan de wortels van jouw plant wat schade aan kan brengen aan je plant. 

Tegenwoordig zijn steeds meer potgronden voorzien van biologische meststoffen en worden er andere grondstoffen gebruikt zoals houtvezel en compost. We zien dat deze potgronden een grotere aantrekkingskracht hebben op de rouwvliegjes. Buiten merk je daar niet zo veel van. Binnenshuis echter wel. Er wordt gezocht naar duurzame oplossingen om de vliegjes in potgrond te voorkomen, maar die hebben we nog niet gevonden. Bij gebruik van niet-biologisch bemeste producten zal het probleem kleiner zijn, echter ook dan is en blijft potgrond een goede plek om eitjes in te leggen. Zeker in de wintermaanden.

Hoe los je het op? 

  • Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond.
  • Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden. Naast een humusrijke grond, houden de varenrouwmuggen ervan om hun eitjes in een vochtige grond te leggen.
  • Plaats een Pokon Bio Vangplaatjes Tegen Potgrondvliegjes in je pot. De gele kleur trekt de varenrouwmuggen aan. De varenrouwmuggen blijven de varenrouwmuggen hier aan vastplakken. Zo doorbreek je de levenscyclus.
  • Gebruik Pokon Aaltjes Tegen Rouwvliegjes. Dit is een natuurlijke manier van bestrijden. Aaltjes zijn microscopische wormachtige beestjes die de larven van de rouwmug opeten. Wanneer alle larven dood zijn, sterven de aaltjes ook uit en kan jouw plant weer herstellen! 

Lees meer over de varenrouwmug.

Tips
externalId=pokon-detail-faq-1.1.3.2.1.1.2&filter[active]=1&filter[type]=Tips
Producten
externalId=pokon-detail-faq-1.1.3.2.3.1.2&filter[active]=1&filter[metadata.search_first.keyword]=1
€ 9,99