Tips
2 jan. 2023

Fruitvliegje of varenrouwmug: ontdek de verschillen

Heb je last van kleine zwarte vliegjes in huis? Veel mensen denken direct aan fruitvliegjes, maar de wat minder bekende varenrouwmug komt ook regelmatig voor.

Om te weten hoe je deze vliegjes vervolgens het beste kunt bestrijden, moet je het soort vliegje eerst kunnen herkennen. Kleine zwarte vliegjes kunnen worden herkend als fruitvliegjes of varenrouwmuggen. Wat zijn nu precies de verschillen tussen het fruitvliegje en de varenrouwmug? Dat lees je in dit artikel. Wil je weten hoe de varenrouwmugjes in potgrond kunnen ontstaan? Klik hier! 
 

Varenrouwmug herkennen

Varenrouwmuggen, ook wel bekend als potgrondvliegjes en rouwvliegen, zijn te herkennen aan hun zwarte kop en donkere vleugels. Op het uiteinde van de vleugels staat een V-teken, op deze manier kun je de varenrouwmug ook onderscheiden. De larven van de varenrouwmug zijn glasachtig tot wit van kleur en hebben een donkere kop.

De varenrouwmug is 2 tot 3 mm groot en je vindt ze vaak in vochtige, warme omstandigheden, zoals in huis. In deze omstandigheden leggen ze eitjes in potgrond die al na enkele dagen uitkomen. Voordat je het weet heb je last van een heuse plaag!

De larven van de varenrouwmug tasten de wortels van kamerplanten aan, waardoor schadelijke schimmels en bacteriën de planten nog verder verzwakken. Het is dus van belang dat je de larven van de varenrouwmug direct aanpakt.

Fruitvliegje herkennen

Fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes en hebben een lengte van ongeveer 3 mm. Ook al moet je vaak goed kijken om dit te kunnen zien: fruitvliegjes herken je aan hun grote, rode ogen.

Het lijfje van een fruitvliegje is lichtbruin. Op het achterlijf hebben ze dwarse, zwarte strepen en het mannetje heeft een donkerder achterlijf dan het vrouwtje. Waar de meeste vliegen vier vleugels hebben, heeft het fruitvliegje er maar twee. Fruitvliegjes komen af op rottend materiaal en verspreiden zo eenvoudig schimmels, bacteriën en gistcellen.

Fruitvliegjes kunnen zich snel vermenigvuldigen, omdat een eitje maar twee weken de tijd nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen tot een fruitvliegje. Zo heb je al snel een vliegenplaag in huis, daarom is het noodzaak om fruitvliegjes snel bij voedsel en bereiding plaatsen voor voedsel te bestrijden.

Hoe te voorkomen en/of bestrijden?

Wat doe je tegen kleine vliegjes in huis? Dat ligt eraan met welk soort vlieg je te maken hebt. Is dat de varenrouwmug of het fruitvliegje?

De varenrouwmug bestrijd/voorkom je als volgt:

  • Verwijder dode plantenresten.
  • Geef je planten niet te veel water. De varenrouwmug legt graag eitjes in vochtige potgrond.
  • Gebruik Pokon Bio Vangplaatjes Tegen Potgrondvliegjes. Dit zijn gele vangplaatjes die je in de potgrond bij je plant kan steken. De kleur trekt de rouwvliegjes aan en zullen een landing inzetten op dit vangplaatje. Ze blijven vervolgens vastgeplakt zitten op het vangplaatje. 
  • Zet Pokon Aaltjes Tegen Rouwvliegjes in. Met aaltjes kun je de larven van de rouwvlieg op een natuurlijke en effectieve manier bestrijden. Koop aaltjes direct op Pokon.nl en krijg ze via de brievenbus thuisgestuurd!  

Het fruitvliegje vangen en/of bestrijden doe je als volgt:

  • Gooi rottend fruit en groente direct buiten weg.
  • Spoel lege flessen en potjes direct om en breng ze naar de glasbak.
  • Sluit deksels op potjes goed af.
  • Poets je afvoer, keuken grondig en laat afwas niet staan.
  • Vang fruitvliegjes met azijn.

Welke tips gebruik jij om een vliegenplaag in huis te voorkomen en/of bestrijden?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben