Slakken in de tuin

Ontdek je steeds vaker gaten in de bladeren van jouw tuinplanten? Dan is de kans groot dat je last hebt van slakken in de tuin. Ontdek onze handige tips en producten om slakken in je tuin te voorkomen en te bestrijden. Bekijk ook onze andere tips voor het bestrijden van slakken.

Oorzaken slakken in de tuin

Wist je dat een slak in een jaar tijd met gemak 600 eitjes legt? Een slak heeft daarvoor niet eens een andere slak nodig, want een groot gedeelte van de slakken is tweeslachtig. Voordat je het weet wordt jouw tuin getroffen door tientallen slakken die aan jouw mooie planten en bloemen eten en brengen ze grote schade toe aan jouw planten. Tijd om daar iets aan te doen!

Hoe komen die slakken nu in je tuin terecht?

 • Vochtige grond: slakken zijn dol op vochtige grond, dus hoe vochtiger de grond, hoe sneller je slakken tussen de planten en bloemen zult vinden.
 • Bepaalde planten: slakken hebben een voorkeur voor bepaalde planten (vaak met veel of grote bladeren), zoals hosta’s. Met deze plant in je tuin, is de kans extra groot op (naakt)slakken. Er zijn verschillende tips om je Hosta te beschermen tegen slakken.

Biologische slakkenkorrels als bestrijding

Helpen de tips om slakken te voorkomen niet, dan is het misschien tijd om de slakken te bestrijden met slakkenkorrels. Na het eten van biologische Pokon Tegen Slakken Korrels, trekken slakken zich terug in hun schuilplaats en daar sterven ze. Ze kunnen dus niet worden opgegeten door huisdieren, egels of vogels. Mocht je dit toch zien gebeuren, schrik dan niet. De slakkenkorrels zijn veilig voor mens en dier. Let natuurlijk wel op de beschreven voorzorgsmaatregelen. De Pokon Tegen Slakken korrels komen in drie verschillende varianten:

Slakken in tuinplanten voorkomen

Er zijn een aantal manieren om slakken te voorkomen in jouw tuinplanten. Probeer bijvoorbeeld deze tips eens:

 • Slakken kunnen extreem goed ruiken en komen op bepaalde geuren van planten af. Lekker ruikende tuinplanten kunnen slakken aantrekken! Je kunt ze afschrikken door anti-slak planten in je tuinplanten te zetten met geuren waar slakken niet van houden. Denk dan bijvoorbeeld aan de goudsbloem, ezelsoor, het vingerhoedskruid, geel duizendblad of verschillende kruiden en gewassen. Wil je liever geen nieuwe bloemen planten? Spray dan een geurtje (zoals knoflookwater) rond in de tuin waar slakken niet van houden.
 • Je kunt slakken ook weghouden uit de tuinplanten door cacaodoppen, sparrennaalden, houtsnippers of eierschalen op de bodem te strooien. Slakken (vooral naaktslakken) hebben een hekel aan droge of stekelige oppervlaktes.
 • Schoffel ook regelmatig de grond rondom de tuinplanten. Hierdoor wordt de bovenste grondlaag droger. Juist door die droogte blijven de slakken weg want daar houden ze totaal niet van. De wortels van je tuinplanten kunnen nog steeds voldoende water opnemen en door blijven groeien.
 • Trek slakkenvijanden aan.
  • Lok egels naar de tuin met voldoende schuilplaatsen zoals een takkenril of een berg bladeren. Wanneer ze hun winterslaap in jouw tuin houden, zullen ze zich in de zomer rond eten aan slakken.
  • Maak bijvoorbeeld een (kleine) vijver of waterbak in jouw tuin om kikkers te lokken of stop er kikkerdril in. Kikkers zijn namelijk dol op slakken.
  • Maak je tuin aantrekkelijk voor merels: een drinkbak, schuilmogelijkheden als een takkenril, een stukje gazon waarop ze pieren kunnen zoeken en hagen waarin ze kunnen nestelen. Zo kunnen merels je misschien van jouw slakkenplaag afhelpen.

Producten

Met onderstaande Pokon producten maken slakken geen kans in jouw tuinplanten.

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=naaktslakken