Tips
header
12 jun. 2019

Gaten in je Hosta door slakken

De Hartlelie, ofwel Hosta is een prachtige tuinplant en heeft lange stelen met witte of licht paarse bloemen. De Hosta staat echter vooral bekend om zijn grote, groene bladeren. Deze grote bladeren zijn ook bij slakken welbekend: zij knabbelen namelijk maar al te graag aan de bladeren van jouw Hosta. Daardoor kunnen er gaten in de bladeren ontstaan, iets wat je natuurlijk het liefst wilt vermijden. In dit artikel vertellen we je hoe je jouw Hosta kunt beschermen tegen slakken.

Voorkomen van gaten in de Hosta

Slakken zijn gek op de bladeren van de Hosta en eten deze plant dan ook zonder moeite helemaal kaal. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat jouw Hosta straks geen blad meer over heeft. Één van deze manieren is de Hosta in een pot planten in plaats van in de volle grond. In een pot kunnen slakken jou Hosta namelijk minder goed bereiken.

Maar omdat de Hosta erg groot kan worden, is het planten in een pot niet altijd de oplossing. Je Hosta toch in de volle grond planten? Pas dan de volgende tips toe om slakken bij jouw Hosta vandaan te houden.

1. Strooi ruwe materialen op de bodem

Slakken houden niet van materialen die scherp, ruw of droog zijn. Strooi bijvoorbeeld eierschalen, cacaodoppen, koffiedik of grit rondom de standplaats van de Hosta in jouw tuin. Hier kunnen slakken niet overheen kruipen, waardoor ze niet bij de Hosta in de buurt kunnen komen. Scherpe ondergronden van dennennaalden en schelpen hebben hetzelfde effect.

2. Besproei je Hosta met water & knoflookpoeder

Slakken houden niet van sterke geuren. Om slakken weg te houden bij de Hosta in jouw tuin, kun je deze besproeien met in water opgelost knoflookpoeder. Dit mengsel zou ervoor moeten zorgen dat slakkeneitjes tussen jouw Hosta niet meer kunnen uitkomen. Wanneer je ‘s avonds laat sproeit, blijft de Hosta langer nat.

3. Plaats koperen materialen rondom je Hosta

Met koperen materialen zoals muntjes, kopertape, koperringen of koperdraad rond je Hosta, kun je gaten in de Hosta voorkomen. Van koper krijgen slakken namelijk een elektrisch schokje.

4. Maak zelf een slakkenval

Gist trekt slakken aan, waardoor deze dol zijn op bier. Door een jampotje in te graven en voor de helft met bier te vullen, kun je slakken vangen met een zelfgemaakte slakkenval. Vergeet niet het potje te legen wanneer het heeft geregend.

5. Kies voor een Hosta met dikke bladeren

Er zijn verschillende soorten Hosta’s. Slakken hebben een voorkeur voor Hosta’s met dunnere bladeren en laten de varianten met dikkere bladeren dan ook vaak met rust. Een Hosta met dikke bladeren is bijvoorbeeld de Hosta sieboldiana 'Elegans’.

Slakken bestrijden

Heb je alle bovenstaande tips om gaten in de Hosta te voorkomen geprobeerd, maar heb je nog steeds last van een slakkenplaag? Dan kun je ook anti-slak planten in jouw tuin zetten of de biologische Pokon Tegen Slakken Korrels strooien om slakken in je Hosta te bestrijden. Deze slakkenkorrels zijn niet schadelijk voor huisdieren, vogels en egels.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Probleemoplosser
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Probleemoplosser