Slakken in pot

Ontdek je steeds vaker gaten in de bladeren van jouw potplanten? Dan is de kans groot dat je last hebt van slakken. Zodra het donker wordt en vochtig is buiten (vaak in de avond en de nacht), slaan de slakken hun slag. De volgende ochtend ontdek je dat jouw mooie potplanten helemaal kaal zijn gevreten en dat is natuurlijk niet wat je wil! Ontdek onze handige tips en Pokon producten om slakken in je potplanten te voorkomen en te bestrijden. Bekijk ook onze andere tips voor het bestrijden van slakken.

Oorzaken slakken in potplanten

Wist je dat een slak in een jaar tijd met gemak 400 eitjes legt? Een slak heeft daarvoor niet eens een andere slak nodig, want een groot gedeelte van de slakken is tweeslachtig. Voord je het weet worden jouw potplanten dus getroffen door een heuse slakkenplaag. Tijd om daar iets aan te doen!

Hoe komen die slakken nu in je potplanten terecht?

  • Vochtige grond: slakken zijn dol op vochtige grond, dus hoe vochtiger de potgrond, hoe sneller je slakken tussen de potplanten en bloemen zult vinden.
  • Bepaalde planten: slakken hebben een voorkeur voor planten met veel of grote bladeren. Dat is dan ook de reden waarom je slakken bijvoorbeeld veel terugziet in hortensia’s of aardbeienplanten in pot.

Biologische slakkenkorrels als bestrijding

Blijven de slakken maar bij je potplanten terecht komen? Je kunt de slakken snel en eenvoudig bestrijden met biologische Pokon Tegen Slakken Korrels. De slakken zullen wegkruipen na het eten van deze korrels. Hierdoor komen huisdieren niet in contact met de slakken. Mochten de slakken niet wegkruipen, is het alsnog veilig voor mensen en (huis)dieren. Let natuurlijk wel op de beschreven voorzorgsmaatregelen.
De Pokon Tegen Slakken korrels komen in drie verschillende varianten:

Slakken voorkomen in potplanten

Er zijn gelukkig verschillende tips die je toe kunt passen om slakken in potplanten te voorkomen:

  • Potplanten met sterke geuren: slakken kunnen extreem goed ruiken en komen op bepaalde geuren van planten af. Je kunt ze afschrikken door anti-slak planten in pot te zetten met geuren waar slakken niet zo dol op zijn, zoals de goudsbloem, ezelsoor, het vingerhoedskruid, geel duizendblad en verschillende kruiden en gewassen. Zo worden slakken minder naar jouw potplanten getrokken.
  • Strooi droog/stekelig materiaal in je pot: slakken hebben een hekel aan stekelige oppervlaktes omdat ze er niet makkelijk overheen kruipen en het zelfs zeer kan doen bij slakken. Strooi een laagje boomschors, eierschalen of soortgelijk materiaal in je pot en houd zo slakken weg uit je potplanten.
  • Schoffel de potgrond in grote potten: Slakken hebben namelijk een hekel aan droge oppervlaktes omdat ze hier moeilijker overheen komen. Door te schoffelen in de potgrond, droogt de bovenste grondlaag uit. Zo blijven slakken weg. De wortels van je potplanten kunnen zo nog steeds voldoende water opnemen en door blijven groeien.

Producten

Om slakken in de potplanten te bestrijden, heeft Pokon de volgende producten voor je:


externalId=pokon-sub-domein-template-1.2.1.3.2&filter[active]=1&filter[category]=/Probleemoplosser