Slakken in de moestuin

Ontdek je gaten in de bladeren van de door jou met zorg gekweekte gewassen? Dan is de kans groot dat je last hebt van slakken in de moestuin! Ontdek onze handige tips en producten om slakken in je moestuin te voorkomen en te bestrijden. Bekijk ook onze andere tips voor het bestrijden van slakken.

Oorzaken slakken in de moestuin

Een slak produceert met gemak 400 eitjes per jaar. Zodra je één slak in je moestuin spot, is het dus slechts een kwestie van tijd totdat je tuin door een heuse slakkenplaag getroffen wordt. Hier wil je natuurlijk snel vanaf. Slakken bestrijden werkt helaas maar tijdelijk als je de oorzaak niet aanpakt. Zoek dus eerst naar de oorzaak voor je slakken gaat bestrijden.

Er zijn verschillende oorzaken voor slakken in je moestuin:

  • Te natte moestuin: slakken zijn dol op vochtige grond omdat ze hier makkelijker overheen kunnen glijden en grotere afstanden in korte tijd kunnen overbruggen. Hoe vochtiger jouw moestuin, hoe sneller je slakken in je moestuin zult vinden.
  • Bepaalde gewassen: slakken hebben een voorkeur voor bepaalde gewassen zoals jonge stekjes, kool en sla.
  • Geuren van bloemen/planten. Slakken hebben een goed ruikvermogen en vinden sommige planten en bloemen heerlijk ruiken. Door een aantal anti-slakken planten neer te zetten, ruikt de slak ook de minder lekkere geuren en zullen ze sneller wegblijven uit jouw moestuin. Overigens zorgen deze bloemen en planten wel voor eventuele vijanden van de slak. Zij zien de slakken als een lekkere snack en zullen daarmee een groot deel van de slakkenplaag oplossen voor je.

Biologische slakkenkorrels als bestrijding

Kunnen de slakken meer van de gewassen genieten dan jij? Dan kun je slakken eenvoudig en snel op verantwoorde wijze bestrijden met biologische Pokon Tegen Slakken Korrels. Na het eten van de korrels, trekken slakken zich terug in hun schuilplaats en daar sterven ze. Ze kunnen dus niet worden opgegeten door huisdieren, egels of vogels. Mocht je dit toch zien gebeuren, schrik dan niet. De slakkenkorrels zijn veilig voor mens en dier. Let natuurlijk wel op de beschreven voorzorgsmaatregelen. De Pokon Tegen Slakken korrels komen in drie verschillende varianten:

Slakken voorkomen in de moestuin

Slakken ruiken extreem goed en komen af op bepaalde geuren van groenten of planten in je moestuin. Je kunt ze afschrikken door anti-slak gewassen te kweken met sterke geuren waar slakken niet zo dol op zijn, zoals munt, salie, tijm of knoflook.

Creëer een droog oppervlak in je moestuin zonder dat je moestuinplanten een tekort aan water hebben. Slakken (zeker naaktslakken!) hebben namelijk een hekel aan droge of ruwe oppervlaktes. Strooi cacaodoppen, eierschalen of houtsnippers op de bodem en je zult zien dat je slakken jouw gewassen met rust laten.

Trek slakkenvijanden aan. Lok egels naar de tuin met voldoende schuilplaatsen zoals een takkenril of een berg bladeren. Wanneer ze hun winterslaap in jouw tuin houden, zullen ze zich in de zomer rond eten aan slakken. Of maak een (kleine) vijver of waterbak in jouw tuin om kikkers te lokken of stop er kikkerdril in. Kikkers zijn namelijk dol op slakken.
Ook merels kunnen helpen. Maak je tuin aantrekkelijk voor merels: een drinkbak, schuilmogelijkheden als een takkenril, een stukje gazon waarop ze pieren kunnen zoeken en hagen waarin ze kunnen nestelen. Zo kunnen merels je misschien van jouw slakkenplaag afhelpen.

Producten

Niemand wil dat de slakken jouw gekweekte planten, gewassen en bloemen opeten. Met deze Pokon producten ben je zo af van slakken in de moestuin.

filter%5Bactive%5D%5B%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=naaktslakken